Miért olyan egészséges a zab? Jó tápanyaggal párosítva csodát tesz az emésztéssel
Ha jól kombinálod a zabot, serkenti az emésztést, és a vércukorszintet sem dobja meg.

A zabpehely méltán kedvelt alapanyaga a reggeliknek. Változatosan elkészíthető, amellett pedig, hogy tele van rosttal, kiváló forrása a kalciumnak, a káliumnak, a magnéziumnak, a foszfornak és a szelénnek, sőt, vasat és mangánt is tartalmaz.
A zab hosszú időre biztosít telítettséget, nem dobja meg hirtelen és jelentősen a vércukorszintet, bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet, rosttartalmának köszönhetően serkenti az emésztőszervrendszert, és védi a bélfalat is.
Stabilan tartja a vércukorszintet
A gabonakorpában, így a zabban is megtalálható béta-glükán segít megakadályozni a vércukorszint ingadozását, ami segítséget jelenthet a 2-es típusú cukorbetegségben érintettek számára is.

Nekik javasolt havonta két napot tartani, amikor a háromszori étkezés mindegyike legalább 50 gramm zabot tartalmaz - akár sósan, zöldségekkel, akár gyümölcsökkel párosítva.
Emésztésserkentő zab
A béta-glükán az emésztőszerveket is védi, megköti az epesavat, csökkenti a koleszterinszintet a kutatások szerint. A gabonaféle a rizshez hasonlóan jó energiaforrás, 100 grammonként 332 kalóriát tartalmaz, de lassan szívódik fel, így hosszabb időre biztosít telítettségérzetet.
Ideális adag egy étkezés alatt 40-50 gramm, ami körülbelül 150-180 kalóriát tartalmaz. A zab azonban nem tartalmaz elegendő zsírt és fehérjét, ami elengedhetetlen a megfelelő anyagcseréhez, ezért jól kell párosítani.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Fehérje és zab
A zabpehely és a zabliszt sós fogásokhoz is felhasználható, fehérjében gazdag alapanyagokkal kombinálva. A szervezet számára igazán hasznos a zab tejjel, túróval, ricottával vagy joghurttal együtt fogyasztva, akár sósan, zöldségekkel együtt is. A zabpehely alapja lehet a vegetáriánus hamburgerfasírtnak, de mártást, salátákat és levest is gazdagíthat.
A zab vastartalmát pedig akkor tudja leginkább hasznosítani a szervezet, ha a zabpelyhet C-vitamin-tartalmú alapanyagokkal egészíted ki: friss naranccsal, almával, kivivel, piros bogyós gyümölcsökkel vagy gyümölcslével kísérve finom és tápanyagban gazdag étel készülhet. Vashiány esetén a zabkásához tehéntej helyett kókusztej javasolt.
(Fotók: Getty Images Hungary)
Vashoz C-vitamin, magnéziumhoz kalcium: 10 étel, amiben egymást erősítik a tápanyagok
Nézegess képeket!
ElolvasomOLVASD EL EZT IS!

- magnézium
- ásványi anyag