4 érték, amit rendszeresen ellenőrizni kell a demencia elkerüléséhez: ha ezek nincsenek rendben, nő a kockázat

A demencia kockázata csökkenthető, ha bizonyos, az egészségügyi állapotot mutató értékek a normál tartományon belül maradnak.

demencia
beauty and style
Top olvasott cikkek

A WHO becslése szerint jelenleg több mint 55 millió ember él demenciával világszerte, és évente közel 10 millió új esetet azonosítanak. A gyűjtőfogalom alá számos kórkép tartozik, a szellemi hanyatlás leggyakoribb formája az Alzheimer-kór. 

A demencia napjainkban a hetedik vezető halálok. Folyamatos állapotromlás jellemzi, idővel az önellátás képességének elvesztésével jár. Negatívan befolyásolja a memóriát, a gondolkodási és a szociális képességeket is. A betegség kialakulásában számos tényező szerepet játszhat, ezek közül nem mindegyik befolyásolható, akadnak azonban olyanok is, amelyek igen. Ha legalább az utóbbiakra odafigyel az ember, valamelyest csökkentheti a kockázatot. 

Demencia megelőzésében fontos értékek

Nincs biztos módszer a demencia összes típusának megelőzésére, a kórképekkel kapcsolatban folyamatosan zajlanak a kutatások. A szakemberek abban többnyire egyetértenek, hogy bizonyos életmódbeli tényezők hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

A mozgásszegény életvitel, valamint az egészségtelen, feldolgozott élelmiszerekben gazdag, nyugati típusú étrend minden valószínűség szerint fokozza a kockázatot. Egyes, a szervezet állapotát mutató értékeket is érdemes időről időre ellenőriztetni, a kívánatostól való eltérésük ugyanis szintén kapcsolatot mutat a demencia nagyobb valószínűségével.

Vérnyomás

A magas vérnyomás nem csak a szívroham és a stroke kockázatát fokozza, károsítja az agyat is. Idővel ronthatja a szerv méreganyagokat és anyagcsere-melléktermékeket eltávolító képességét. Kutatások szerint a hipertónia növeli a demencia kockázatát, a vérnyomás csökkentésétől pedig ellentétes hatás várható. Az ideális vérnyomásértékek 90/60 Hgmm és 120/80 Hgmm között alakulnak, 140/90 Hgmm felett kórosnak tekinthető a vérnyomás. 

Vércukorszint

A cukorbetegség, különösen a nem megfelelően kezelt, ingadozó vércukorszinttel járó szénhidrátanyacsere-zavar roncsolja az ereket és az idegeket, sokféle szövődményhez vezethet a szemészeti problémáktól kezdve a vérkeringési zavarokig. A 2-es típusú diabétesz növeli a demencia kockázatát, már csak ezért is fontos a vércukorértékek rendszeres ellenőrzése. 

Normál esetben az éhgyomri vércukorszint 6 mmol/l alatt marad. Az inzulinrezisztencia mellett, amit a cukorbetegség előszobájának is tartanak, egy ideig még jók lehetnek a vércukorértékek, így gyanú esetén mindenképp érdemes megvizsgáltatni az inzulinszintet is. 

Koleszterinszint

Kutatások szerint összefüggés lehet a magas koleszterinszint és a demencia között. A köznyelv megkülönböztet "jó" és "rossz" koleszterint, előbbi a HDL-, utóbbi az LDL-koleszterin. Az LDL-koleszterin az alacsony sűrűségű lipoprotein, ami felhalmozódva plakkok képződését idézi elő az erek falán, szűkíti a keresztmetszetüket, és rontja a vérkeringést. A normál koleszterinértékek így alakulnak: az LDL 3 mmol/l alatti, az összkoleszterin 5 mmol/l alatt marad. Az értékeket pozitívan befolyásolja a rendszeres testmozgás és a mediterrán típusú táplálkozás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vitaminhiányok

A demencia kialakulásához hozzájárulhatnak vitaminhiányok is, így például a D-, a B6-, a B12-vitamin, illetve a folsav hiánya. Főleg az őszi-téli hónapokban nélkülözhetetlen a D-vitamin pótlása, ha ez nem történik meg, a vitamin szintje jó eséllyel kórosan alacsony lesz. 

A fentieken túl egyebek mellett a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a különféle alvászavarok is fokozhatják a demencia valószínűségét. 

A 8 legrosszabb agykárosító élelmiszer

Az agy egészségének megőrzésében fontos szerep jut a táplálkozásnak. Míg bizonyos élelmiszerek, például a bogyós gyümölcsök vagy a zöld tea kifejezetten támogatják a szerv működését, akadnak olyanok is, amelyek hosszú távon negatív hatással vannak rá. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük