A gombák és baktériumok melegágya is lehet - 4 ok, amiért tilos vizes hajjal lefeküdni
Súlyos következményekkel járhat, ha nem szárítod meg a hajad lefekvés előtt.

nedves-haj
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára veled is előfordult már, hogy a késő esti hajmosás után nem volt kedved megszárítani a fürtjeidet, és vizes tincsekkel feküdtél le aludni. Pedig hosszútávon nemcsak a hajzuhatagod, de az egészséged is bánhatja, ha mellőzöd a hajszárító használatát.

A fülledt, meleg nyári napokon még inkább hajlamosabb az ember fittyet hányni a hajszárítóra, azt gondolva, a hőségben gyorsabban, könnyebben megszáradnak majd a tincsek. Sokan úgy vannak vele, hogy a hajszárító gyakori használata egészségtelenebbé, töredezettebbé teszi a fürtöket, mint az, ha természetes módon száradna a hajuk, pedig ez éppen fordítva igaz: a haj, miután felszívja a vizet, sokkal könnyebben törik, így sokkal hamarabb lesznek töredezettek a szálaid. Tehát hosszútávon csak jót teszel a tincseidnek, ha rendesen megszárítod őket.

vizes-haj-szoveg

Jobban töredezik

Amikor bevizezzük fejünket és hajszálainkat, a víz hatására megváltozik a haj molekulaszerkezete is. A haj a saját súlyának akár 30%-át is felszívhatja víz formájában, a megduzzadt tincsek pedig sokkal sérülékenyebbé válnak. Gondolj csak bele: ha estére szoros hajgumival fogod össze a loboncodat, akarva-akaratlanul sem hagyod lélegezni a hajad, és a hajhagymákat is véletlenül meghúzhatod. Ha pedig széteresztett tincsekkel alszol el, éjszaka - bár nem szándékosan - a sok forgolódás miatt ráfekszel, így nagyobb igénybevételnek van kitéve, jobban töredezik. 

A hajmosás után és szárítás előtt egy törülközővel óvatosan, finoman nyomkodd ki a vizet a hajadból, majd a legnagyobb hőfokon szárítsd - ha alacsony hőmérsékleten teszed, a hosszadalmas procedúra miatt a megduzzadt hajszálak megrepednek, és károsítják a hajadat. Fésüléshez fontos, hogy a sérülések minimalizálása érdekében olyan fésűt válassz, melynek fogai egymástól nagyobb távolságra vannak, és semmiképp se használj hajkefét - árulta el Dr. Jim Moore, a Good Hair Day technológiai vezetője a Daily Mailnek.

A nedves haj jó táptalaja a baktériumoknak

Mint ismeretes, a kórokozók nagyon szeretik a nedves, magas páratartalmú közeget, így a vizes tincsek jó táptalajai annak, hogy az atkák, gombák és egyéb baktériumok ne csak a fejbőrön, de a nyirkos párnán is elkezdjenek élősködni, megnövelve a bakteriális fertőzések kockázatát. A gyorsan elszaporodó baktériumokat alvás közben az ember az orrán vagy száján keresztül be is szívhatja, így könnyebben megbetegedhet, benáthásodhat.

Az arcbőrnek sem tesz jót

Azon túl, hogy a baktériumok által sokkal korpásabb lehet a fejbőr, az arcbőrre is hatással lehet a nyirkos haj: az élősködők miatt sokkal pattanásosabb lehet a bőröd, súlyos esetben ótvar, gennyes gyulladás is kialakulhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fejfájás, arc- és homoküreg-gyulladás

A szülők kiskorodban bizonyára sokat riogattak azzal, hogy ne menj ki a hidegbe vizes hajjal, mert megfázol. Most már tudod, hogy az immunrendszer gyengülése a hajban megtelepedett baktériumoknak is köszönhető, de abban igazuk van, hogy nyirkos tincsekkel tilos a hidegben mászkálni: migrénszerű fejfájás, megfázás, súlyos esetben arc- és homloküreg-gyulladás is lehet a vége. Hajszárítás után tanácsos legalább egy-két órát meleg helyen tartózkodni.

Alvás után is előjöhet erőteljes fejfájás: a test hőmérséklete ilyenkor alacsonyabb lesz, a vizes haj pedig magas páratartalmat bocsát ki, ennek következménye lehet az erős fejfájás.

Ha tehát lusta vagy este megszárítani a hajad, inkább hagyd másnap reggelre a műveletet! Az immunrendszered és a hajad hosszútávon meghálálja.

Alvást nehezítő ételek

Bizonyos élelmiszerek fogyasztása az esti időszakban megzavarhatja az emésztő- vagy az idegrendszer működését, ezáltal a pihentető alvást.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük