Ennyi víz szükséges, hogy leolvadjanak a pluszkilók: mutatjuk, mi az ideális a magasságodhoz és a súlyodhoz

A dehidratáltság lassuló anyagcserét eredményez, így érdemes folyamatosan feltölteni a vízraktárakat. De pontosan mennyivel?

GettyImages-102541391
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A víz nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, fontos szerepet tölt be a testben zajló folyamatokban, többek között a sejtek, szövetek, szervek zavartalan működéséhez járul hozzá.

A vízfogyasztás fontos eleme a fogyókúrának, hiszen dehidratált állapotban az anyagcsere, ezzel együtt pedig a fogyás is lelassul, így érdemes folyamatosan feltölteni a vízraktárakat. De hogyan kalkuláld ki, hogy a testmagasságodhoz és súlyodhoz pontosan mennyi folyadékra lesz szükséged?

Hogyan fogyaszt a víz?

Kutatások kimutatták, hogy a megfelelő vízfogyasztás nem csak eltelít - ezáltal főétkezés előtt közvetlenül elfogyasztva csökkenti a kalóriabevitelt -, de durván megnöveli a nyugalmi állapotban elégetett energia mennyiségét - vagyis mindenféle mozgás nélkül már égeti a kalóriákat. A 12 héten át tartó kísérletben olyan középkorú embereket vizsgáltak, akikkel minden főétkezés előtt fél liter vizet itattak. Heti kétszer mérték a súlyukat, a kísérlet végére pedig 2 kilóval mutatott kevesebbet a mérleg, mint azoknál, akik nem fogyasztottak folyadékot étkezés előtt.

GettyImages-124206545

A kutatások azt mutatták, hogy ezeknél a felnőtteknél a folyadék elfogyasztása utáni tíz percben átlagosan 24-30%-kal nőtt az anyagcsere által, passzív állapotban elégetett kalória mennyisége, és ez így is maradt egy órán keresztül.

Mennyi víz szükséges a fogyáshoz?

Bár a szakemberek legalább napi nyolc pohár, vagyis két liter víz elfogyasztását javasolják, a folyadékigény testsúlytól, magasságtól, nemtől, kortól, aktivitási szinttől és testzsírszázaléktól is függ, így fontos különbséget tenni például egy 150 centis, 45 kilós, illetve egy 180 centis, 90 kilós ember folyadékbevitele között. Amiben mindannyian egyetértenek, az az, hogy a napi folyadékmennyiség ne haladja meg a négy litert, mivel a túlhidratálás is komoly veszélyt jelent: felborul a szervezet elektrolit-háztartása, valamint a vesét is sokkal erőteljesebb munkára készteti a nátrium kiválasztása miatt, a kifáradt szerv pedig olyan egészségügyi panaszokat okozhat hosszú távon, mint a mellékvese-kimerülés, májcirrózis vagy szívelégtelenség.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legegyszerűbben úgy kalkulálhatod ki, mennyi folyadékra van szükséged a fogyáshoz, ha a súlyodat elosztod 30-cal. Így egy 60 kilós ember esetében két liter, egy 80 kilós esetében pedig 2,6 liter lesz az ideális folyadékmennyiség. Ezt a számot aztán az edzés gyakorisága szerint kell változtatni. Amennyiben a sportolást is beiktattad a mindennapokba, minden fél óra testmozgásra számolj plusz három deciliter vizet, ez egyórás edzés esetén 6 deciliter folyadékot jelent az alapértéken túl. Legoptimálisabb, ha közvetlenül edzés előtt, közben és után is 2-2 decilitert iszol, azaz aznap egy 60 kilós ember 2,6, egy 80 kilós ember 3,2 liter folyadékot kell, hogy fogyasszon, ugyanakkor egy 180 centiméter magas nőnek egy deciliterrel magasabb a napi vízigénye, mint 160 centi magas társának, így ezt is érdemes belevenni a napi folyadékmennyiségbe.

GettyImages-519917067

Természetesen ezt a mennyiséget nem kell feltétlenül csak vízből pótolnod. A napi folyadékmennyiség mintegy 20%-a származik ételekből, a tiszta, szénsavmentes vízen kívül pedig érdemes - főként edzés során - izotóniás italra váltani. Ezek az ásványi anyagokban gazdag italok visszapótolják az izzadás során elpárolgott elektrolitokat, így optimális választás a jó teljesítmény fenntartása és teljesítménynövelés, a hatékonyabb fogyás és izmosodás szempontjából is.

8 lefekvés előtti ital, ami égeti a zsírt: a hasi háj csökkentésében segítenek

A meleg nyári estéken koktél helyett válassz a karcsúsító, hűsítő limonádék közül, amelyek könnyebbé teszik a zsírégetést, és másnapra elmulasztják a puffadást is!

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük