Sokkal hatékonyabbak, ha így szeded a vitaminokat: nem mindegy az sem, hol tárolod őket

Pár egyszerű trükk segíthet, hogy jobban felszívódjanak a tápanyagok a szervezetedben.

vitamin5
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi időben sokkal nagyobb hangsúlyt kapott az immunerősítés, épp ezért a vitaminok is előtérbe kerültek. Sokan azonban nem tudják, hogy ezek hatékonysága akár növelhető is, ehhez pedig csak pár apró változtatásra van szükség.

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amik nélkülözhetetlenek az élethez. Viszont az emberi szervezet sok esetben nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben tudja előállítani őket, így fontos a pótlásuk.

Nem csak étkezés útján juthatunk vitaminokhoz

Az emberek számára a legideálisabb módja a szükséges tápanyagok bevitelének a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás. Ez, bár egyszerűen hangzik, a gyakorlatban mégis sok akadályba ütközik. Épp emiatt az emberek gyakran vitaminhiányban szenvednek, ami több módon is megmutathatja magát: fáradtság, hajhullás vagy a kisebb betegségek gyakori jelenléte mind utalhat ilyen állapotra.

vitamin1
Fotó: Jim Craigmyle / Getty Images Hungary

Sokan boltban kapható, mesterségesen előállított készítményeket, táplálékkiegészítőket választanak, amikkel jól pótolhatóak a fontos tápanyagok, de negyon nem mindegy, hogyan szedjük ezeket. Reggel egyszerre bedönteni az összes vitamint nem tanácsos, ahogy a multivitamin készítmények helyett is jobb külön kapszulákat választani.

Fontos orvosi segítséget kérni

Mindenkinek, aki pótolná a szervezetében a vitaminokat, ajánlott először egy vérvételen részt vennie. Ez alapján könnyen kiszűrhető, milyen tápanyagok vannak optimális szinten, és mik azok, amik pótlásra szorulnak. A vitaminkúra előtt érdemes orvossal is konzultálni az adagolásról, hiszen a túlzásba vitt vagy nem megfelelő módon történő fogyasztásuk káros is lehet, hipervitaminózis alakulhat ki vagy egyszerűen nem szívódnak fel. Az orvosi konzultáció során sorra vehetők a családban előforduló betegségek is, hiszen sok esetben megfelelő vitaminfogyasztással megelőzhető lehet a probléma.

vitamin2
Fotó: Tom Merton / Getty Images Hungary

A kapszulás formában bevett vitaminok hatékonyságát legkönnyebben úgy növelheted, ha mindig étkezések mellett veszed be őket. A Council for Responsible Nutrition táplálkozási szakértője, Duffy MacKay szerint az élelmiszerek fogyasztásával felpörögnek az emésztési folyamatok, amelyek elősegítik az ételek tápanyagainak felszívódását, és a mellettük bevitt vitaminok feldolgozását is. Fontos, hogy éhgyomorra, vagy ha nem eszel közvetlenül utána, soha ne vegyél be vitamint, hiszen az olyan anyagok, mint például a vas, akár hányingert is kiválthatnak, és a felszívódásukat sem segíted. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az oldhatóságuk alapján a vitaminokat két csoportba lehet osztani: vannak a zsírban és vízben oldódó vitaminok. Míg a vízben oldódó vitaminok - mint a B- és C-vitamin - kimosódnak a vizelettel együtt, addig a zsírban oldódó társaikat - például A-, D-, E-, K-vitamin - a test tárolja, felhalmozódhatnak, és  ártalmasak is lehetnek túl nagy dózisban.

vitamin3
Fotó: ATU Images / Getty Images Hungary

Egy tanulmány szerint a zsírban oldódó vitaminokat érdemes zsírokkal együtt bevinni, reggelire ezért jó választás például a joghurt vagy az avokádó. A kutatás szerint a jó zsírokban gazdag reggeli 32%-kal növeli meg a vitaminok felszívódását.

Mikor milyen vitamin ajánlott?

A B-vitaminokat javasolt a nap kezdetén, reggeli során bevenni, hiszen pluszenergiát biztosítanak a szervezet számára. Viszont a magnéziumtartalmú készítményeket ajánlott estére időzíteni, hiszen számos embernél nyugtató és álmosító állapotot vált ki.

vitamin4
Fotó: apomares / Getty Images Hungary

Vigyázz a különböző vitaminok keverésével is, hiszen befolyásolják egymás felszívódását. A vas és a cink, vagy a vas és a kalcium együttes bevitele sokban hátráltatják egymást, de a D- és a K-vitamin sokkal hatékonyabbak együtt, mint külön-külön. Ugyanez elmondható a vas és a C-vitamin párosára is, hiszen fokozzák egymás felszívódását. Nem véletlen, hogy néhány vitamint és ásványi anyagot egy készítményben lehet kapni. Más jellegű, egészségügyi alkalmazásra szánt gyógyszerek szedésénél is érdemes vigyázni, miből mennyi kerül a szervezetbe. A kalcium például a pajzsmirigygyógyszerek felszívódását gátolja, de a C- és a B12-vitamint is érdemes hanem pár óra csúsztatással bevenni. Egyes kutatások szerint a grépfrúttal is jobb vigyázni, hiszen negatívan befolyásolhatja a vitaminok felszívódását.

etrendkiegeszito
Fotó: Strauss/Curtis / Getty Images Hungary

Azzal is sokat segíthetsz a hatékonyságukon, hogy megfelelően tárolod a kapszulákat. A probiotikumok hidegen tárolandók, a hűtőszekrényben. Az omega-3 zsírokban gazdag halolajkapszulák számára a legideálisabbak a hideg, sötét helyek. Ez általánosságban minden vitamin esetében igaz, fontos, hogy napfénytől védett, hűvös, vagy szobahőmérsékleten tárold őket.

Így jelzi a tested a kalciumhiányt: 7 tünet, amit komolyan kell venni

Az alacsony kalciumszint nagyon gyakori jelenség, és bár tünetmentes is lehet, van, ami felhívja rá a figyelmet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük