Súlyos szövődményekkel járhat a kezeletlen diabétesz: vesekárosodás is kialakulhat
Visszafordíthatatlan károkat okozhat a szervezetben, ha nem veszik komolyan a cukorbetegséget.

cukorbeteg-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánkban jelenleg közel egymillió diagnosztizált cukorbeteg él, nekik és a közvetlen környezetüknek mindennapos küzdelmet és odafigyelést jelent az állapotuk kontroll alatt tartása. A kulcs a rendszeres önellenőrzésben, a megfelelő életmódban és a hatékony terápiában rejlik.

Sajnos igen gyakori jelenség a kezeletlen cukorbetegség. Ha figyelmen kívül hagyjuk a már diagnosztizált diabéteszt, annak olyan súlyos következményei lehetnek, mint az idült vesebetegség vagy a szív- és érrendszeri szövődmények.

A kezeletlen diabétesz súlyos következményei

A cukorbetegségben szenvedők száma rohamosan emelkedik, globálisan már a 450 millió főt is meghaladja. Magyarországon nagyjából minden tizedik embert érint ez az anyagcsere-betegség, becslések szerint azonban több százezer magyar diagnózis hiányában még nincs tisztában állapotával: megfelelő kezelés, rendszeres önellenőrzés, illetve az életmódot érintő szabályok betartása nélkül a diabétesz akár végzetes következményekhez is vezethet. Arról, hogy ezeket miként lehet elkerülni, arról Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke beszélt.

diabétesz
Fotó: Getty Images Hungary

Széles körű kutatások bizonyítják, hogy a betegek közel 10%-a semmit nem változtat életmódján a diagnózist követően, rendszeres testmozgást négyből egy diabéteszes végez, és csupán alig több mint a megkérdezettek fele méri legalább napi rendszerességgel vércukorszintjét.

- Emellett a sokkoló eredmény mellett nem mehettünk el szó nélkül, hiszen világossá vált, hogy sok beteg nem veszi elég komolyan állapotát, és nem ismeri a kontrollálatlan diabétesz következményeit. Sajnos a cukorbetegséghez és szövődményeihez köthető halálozás folyamatosan nő - hangsúlyozza Füzesi Brigitta, a CEOSZ elnöke. 

Fontos, hogy figyeljünk magunkra

Még mindig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a cukorbetegek közel 50%-ánál vissza nem fordítható vesekárosodás alakul ki, mely a tünetek változatossága miatt szintén gyakran rejtve marad a kezdeti stádiumokban. Az idült vesebetegség ma mintegy másfél millió embert érint hazánkban, és akár 14-szeresére növelheti a szív-érrendszeri károsodás és a halálozás kockázatát, de a páciensek kétszer akkora eséllyel szorulnak kórházi kezelésre más betegségekkel összefüggésben is. A diabétesz emellett a szívelégtelenség előfordulását is a duplájára emeli, melynek túlélési aránya rosszabb, mint jó néhány daganatos megbetegedésé, a 2-es típusú cukorbetegek körében pedig a koszorúér-elváltozások és a stroke kialakulásának kockázata is kétszeresére-négyszeresére nő. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Vesekárosodás?

Ha a vesék megfelelően működnek, az albumin szintje ki sem mutatható a vizeletben, vagy 10 mg/L alatt van. Amennyiben mégis pozitív lesz a teszt, mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Világosan látható tehát, hogy korunk civilizációs népbetegségei nagyban összefüggenek: az egyik előfordulása jelentősen növeli a további rendellenességek megjelenésének veszélyét. Ezért is olyan fontos a megelőzés és a modern terápia, hogy egyáltalán ne adjunk esélyt az életminőségünket jelentősen megváltoztató, pusztító szövődményeknek.

5
Fotó: Getty Images Hungary

- A számos esetben rejtve maradó és kontrollálatlan cukorbetegség miatt rendkívül fontos az ismeretterjesztés és az edukáció. Figyeljünk magunkra: a 6 mmol/l feletti (éhomi érték) vércukorértékek, az indokolatlan szomjúság- és fáradtságérzet, de akár a hirtelen súlyvesztés és a gyakori fertőzések is árulkodhatnak arról, hogy diabétesszel küzd szervezetünk - teszi hozzá Füzesi Brigitta. 

A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a rendszeres vércukor-önellenőrzéssel, egészségtudatos életmóddal - gyakori testmozgással és megfelelő diétával -, valamint következetes terápiával a cukorbetegek is teljes életet élhetnek. 

8 igazán finom nasi cukorbetegeknek

Cukorbetegként sem kell lemondani a finom falatokról és a nasizásról sem.

(Cikken belüli képek forrása: diabetes.hu, borító-, és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük