Csendes gyilkos a cukorbetegség: 4 súlyos szövődmény, amit kezeletlenül okozhat

A cukorbetegség nem mindig jelentkezik panaszokkal, de még tünetmentes állapotban is súlyos szövődményeket okozhat.

GettyImages-1055134814
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegség csendes gyilkos, hiszen panaszok híján sokszor a betegek nem is tudnak az állapotukról, csak amikor az már szövődményeket okozott.

Sajnos igen gyakori, amikor a tartósan magas vércukorszint által generált problémák már visszafordíthatatlan károsodásokat okoztak a szervezetben, így igen fontos azok prevenciója. Hogy miként lehet a szövődményeket elkerülni, azt dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük. 

Így rombol a cukorbetegség

Mivel a cukorbetegség az egész életre hatással van, kezelése teljes életmódváltást kíván, így sokan megrémülnek a diagnózis hallatán. Pedig megfelelő, személyre szabott terápiával a betegség eredményesen kordában tartható, és elkerülhetőek a magas vércukorszint okozta további égészségkárosodások. 

GettyImages-1206070579 (1)

A cukorbetegség egy olyan anyagcserezavar, mely az egész szervezetre komoly hatást gyakorol. Ekkor a sejtek éheznek, hiszen megfelelő mennyiségű inzulin hiányában - vagy mert a sejtek rezisztenssé válnak rá - a glükóz nem képes a sejtekbe épülni. Így nincs meg a kellő üzemanyag, mely fontos lenne a szervezet normál működéséhez.

A vérben keringő nagy mennyiségű cukor miatt bekövetkező metabolikus változások nagyban roncsolják a kis- és a nagyereket, a magas vércukorszint negatív hatással van az idegekre és lényegében az összes szervünkre. Érelmeszesedés, magas vérnyomás alakul ki, megnő a stroke és a szívinfarktus esélye, könnyebben lép fel mélyvénás trombózis, és egyéb életveszélyes állapotok rizikója is megnő a fellépő szövődmények miatt.

A cukorbetegség szövődményei

A cukorbetegség negatív hatásai több szervet is érintenek, így szövődményei is igen szerteágazók lehetnek: lehetnek neurológiai, nefrológiai, szemészeti, kardiológiai, angiológiai természetűek is.

GettyImages-200019228-001

A friss hazai felmérés szerint a legtöbb cukorbeteg látásproblémával küzd, a második helyen pedig a szívpanaszok állnak. Ezeken kívül szövődményként jelölték még meg a sebes lábat és a fekélyt is. 

- Mindezeken túl fontos megemlíteni a vesekárosodást is mint lehetséges szövődményt, hiszen ez is igen sok cukorbeteget érint. Sajnos a tartósan magas vércukorszint olyannyira károsítja a veséket közvetlenül és közvetetten is, hogy a dialízisre szorulók nagy része diabétesszel küzd - mondja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Diabétesz okozta szövődmények (N=70)

  • Látászavar 50%-os kockázat.
  • Szívprobléma 33%-os kockázat.
  • Sebes láb 14%-os kockázat.
  • Fekély 6%-os kockázat.

Általánosságban jól informáltak a cukorbetegek, bár vannak hiányosságok

Általánosságban elmondható, hogy a cukorbetegségben érintettek sok ismerettel rendelkeznek a betegségüket és a lehetséges szövődményeiket illetően. Jól tudják például, hogy a sebgyógyulás náluk lassabb, és hogy egy apró sérülésből is komoly problémák származhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azzal is tisztában vannak, hogy a sebgyógyulás gyorsasága a megfelelő sebkezelésen és az optimális vércukorszint fenntartásán múlik főleg. Ám viszonylag nagy bizonytalanság és ismerethiány látható a fekélyek kialakulásával és a megelőzéssel kapcsolatban, például, hogy megfelelő bőrápolással és lábhigiéniával megelőzhető. 

Hogy el lehessen kerülni a szövődményeket, az első és legfontosabb, hogy az érintettek tudjanak az állapotukról - sajnos (főleg a 2-es típus esetén) jelentős tünetek hiányában gyakran a betegek nincsenek is tisztában a diabéteszükkel, így a kezelés is elmarad/várat magára. Éppen ezért fontos a veszélyeztetett csoportba tartozók rendszeres szűrése, hogy mihamarabb fény derülhessen a magas vércukorszintre, és megkezdődhessen a személyre szabott terápia. 

8 igazán finom nasi cukorbetegeknek

Cukorbetegként sem kell lemondani a finom falatokról és a nasizásról sem.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük