Csökkenti a vércukorszintet, javítja az inzulinérzékenységet: cukorbetegség esetén a mozgás csodát tesz a testtel

Mindenkinek nagyon fontos a rendszeres mozgás, de cukorbetegség esetén szinte kötelező heti rendszerességgel beiktatni valamilyen sportot.

Mozgás hatása a vércukorszintre
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rendszeres testmozgás jótékony hatásai már senki számára nem ismeretlenek, mégis olykor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az egészséges életmód, azaz a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, valamint a fizikai aktivitás az általános egészségünk talán legmeghatározóbb alappillérei. Ha ezekre odafigyelünk, nagyobb eséllyel kerülhetjük el a szezonális vírusokat és az olyan krónikus betegségek kialakulását is, mint például az elhízás vagy a napjaink egyik legjelentősebb népegészségügyi problémájává vált civilizációs betegség, a diabétesz.

A Nemzetközi Diabetes Szövetség 2019-es adatai alapján a világon legalább mintegy 463 millió ember szenved a cukorbetegség valamely formájában, és a jelenlegi becslések szerint 2045-re ez a szám a 700 milliót is elérheti. Magyarországon több mint 1,1 millió felnőtt és több mint 5000 gyermek érintett a szénhidrátanyagcsere-zavarral járó krónikus betegségben.      

A rendszeres testmozgás csodákra képes

A rendszeres fizikai aktivitás, legyen szó egy rövid délutáni sétáról, kertészkedésről, biciklizésről vagy éppen valamilyen nagyobb igénybevételt jelentő sportról, rengeteg egészségügyi probléma megelőzésében és kezelésében nyújt kiemelkedően fontos segítséget.

GettyImages-1270093419 (1)

Már fennálló diabétesz esetében például segít a vércukorszint, a koleszterinszint csökkentésében és a szervezet anyagcsere-állapotának normalizálásában, valamint javítja az izomsejtek inzulinérzékenységét, mindezeknek köszönhetően pedig nagy szerepet játszik az ideális testsúly elérésében és a szövődmények elkerülésében is.

A „hipózás” elkerülése

Az általánosan jó fizikai állapotban lévő cukorbetegek kis odafigyeléssel szinte bármilyen sportot űzhetnek, de fontos észben tartani, hogy az inzulinkezelés, valamint az inzulinelválasztó gyógyszerek szedése esetén a fizikai aktivitás kórosan alacsony, 3,9 mmol/l alá eső vércukorszintet, hipoglikémiát okozhat.

Ez nem egy önálló betegség, hanem a diabétesz egyik kellemetlen és kezelés elmaradása esetén kifejezetten életveszélyes, ám megelőzhető „mellékhatása”, amikor is a vérben keringő cukrot például a szokásosnál több gyógyszer, kevesebb étkezés, a megszokottnál több vagy hosszabb fizikai igénybevétel, alkoholfogyasztás hatására nagyobb ütemben veszik fel a szövetek, mint ahogy azt a szervezet képes a keringésbe juttatni. Ez kellemetlen fizikai és érzelmi tünetekkel, többek közt például remegéssel, izzadással, fáradtság- és éhségérzettel, szapora szívveréssel, fejfájással, ingerültséggel, zavartsággal jár.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A sportolás közbeni és az azt követő „hipózás” azonban szerencsére már egy kis tervezéssel kivédhető. Kezdés előtt fontos a vércukorszint mérése, hiszen a túl alacsony (5 mmol/l vagy kevesebb) és a túl magas (13-14 mmol/l feletti) értékek sem megfelelőek. Előbbi esetében 15-20 gramm gyorsan felszívódó szénhidrát elfogyasztása, utóbbiéban egy kis várakozás segíthet a fizikai igénybevételhez ideális, 6-12 mmol/l érték elérésében. Intenzív edzés esetén akár óránként plusz 20-50 gramm szénhidrát elfogyasztására is szükség lehet, az órákkal az edzés utáni, illetve az éjszaka folyamán bekövetkező hipoglikémiát pedig tudatos étkezéssel és sűrűbb mérésekkel lehet megelőzni.

Aki rendszeresen sportol, az előbb-utóbb kiismeri saját testét és vércukorszintjének változásait, az anyagcsere alakulása rengeteg tényezőtől, például erőnléttől, kipihentségtől, aktuális lelkiállapottól, menstruációs ciklustól függhet, ezért a hipoglikémia elkerüléséhez mindig elegendő odafigyelés és rendszeres orvosi kontroll szükséges.  

GettyImages-1302465290

Az Egészségügyi Világszervezet cukorbeteg felnőtteknek az általános fizikai aktivitás mellett, hetente legalább 150 perc mérsékelt-közepes intenzitású kardioedzést vagy kétszer 30 percnyi izomerősítéssel kiegészített, 75 perc magas intenzitású mozgást javasol. A kardioedzés egyaránt lehet gyaloglás, kerékpározás, úszás, evezés vagy akár tánc, az erősítő edzéseknél pedig saját testsúly mellett, gumiszalagok, súlyzók, és erősítőgépek is használhatók.

Kezelési lehetőségek

Megfelelő életmód kialakításával a kettes típusú diabétesz legtöbb esetben megelőzhető. Fontos azonban, hogy a legjelentéktelenebbnek tűnő tünetek esetén is konzultáljon kezelőorvosával, hiszen a betegség korai felismerésével és a megfelelő kezelési mód meghatározásával a maradandó egészségkárosodás esélye nagymértékben csökkenthető!

Így mutatja meg a bőr a cukorbetegséget

A bőrön is jellemző, látványos tünetek alakulhatnak ki.

Így mutatja meg a bőr a cukorbetegséget: 8 tünet, amit kevesen ismernek fel

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük