5 gyógynövény, ami nem ajánlott véralvadásgátló szedésekor: befolyásolhatják a hatást
Legtöbben azt szeretnék megtudni, meddig van szükség véralvadásgátló kezelésre, pedig más kérdések is fontosak lennének.

orbáncfű gyógynövény tea
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mélyvénás trombózis lezajlása után, a sürgősségi ellátás és az életveszélyes állapot kezelését követően szükség van véralvadásgátló kezelésre. Ennek kapcsán több kérdés is felvetődhet.

A leggyakoribb témákról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját kérdeztük.

Meddig kell a gyógyszereket szedni?

Trombózis esetén az akut helyzet elhárítása után következik a kivizsgálás, majd a tartós, az újabb vérrög kialakulását megelőző kezelés. Ez kezdetben injekcióval történik, melyet általában 3-6 napig szükséges használni az orvos által előírt adagolásban. A szakember javaslatára ezt követően az injekciót valamilyen kumarinszármazékra vagy új típusú véralvadásgátlóra lehet váltani. A véralvadásgátlók beállítása minden esetben személyre szabottan történik, így az is egyéntől függő, hogy a készítményeket meddig kell szedni.

Prof. Blaskó György elmondta, hogy a betegek leggyakoribb kérdése a terápia időtartamára vonatkozik, mely általánosságban fél-egy év, ám ennek meghatározására a kezelőorvos egyéni rizikófelmérést készít. A véralvadásgátló szedésének idejét ugyanis befolyásolja, hogy fennáll-e öröklött trombózishajlam, de függ az egyéb, meglévő betegségektől, életmódtól is - így a kezelés ideje ennél hosszabb is lehet. Vannak ritka, örökletes trombofiliák, amik adott esetben élethosszig tartó gyógyszerszedést is igényelhetnek, de az esetek többségében van a gyógyszerszedés időtartamának felső határa.

Mire kell figyelni az étkezések során?

A véralvadásgátlóknak több típusa létezik, ezek közül csak a régi típusú kumarinszármazékokra igaz, hogy az étkezések során bevitt K-vitamin befolyásolja a hatásukat. A K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban, így hatása épp a gyógyszerrel ellentétes. A zöld színű zöldségek mellett bizonyos húsfélék és gyümölcsök is nagyobb mennyiségben tartalmazhatják.

Ha azonban valaki az új típusú, NOAC véralvadásgátló készítményeket szedi, ezek hatását a táplálkozás nem befolyásolja. Ilyen esetben mindössze arra kell ügyelni, hogy az étkezés kiegyensúlyozott legyen, minden tápanyagból és vitaminból közel azonos arányban jusson a szervezetbe mindennap.

Mi a helyzet a megszokott táplálékkiegészítőkkel?

Ilyen esetben feltétlenül fontos a kezelőorvossal egyeztetni és tisztázni, hogy tulajdonképpen ki miért szedi ezeket. Bizonyos hatóanyagok befolyásolják a véralvadásgátlók hatását. A memóriajavítóként szedett Ginkgo biloba, a szív- és érrendszer egészségére jótékony hatású fokhagymakapszula vagy az immunerősítőként is ismert gyömbér például egyaránt fokozza a kumarin típusú gyógyszerek hatását. Az orbáncfű és a ginszeng pedig a véralvadásgátlók hatásfokát gyengíti, így szedésük mellett megnő a trombózisveszély. A felsoroltak mellett egyéb gyógynövények is befolyásolhatják a véralvadásgátlók hatását, így nagyon fontos, hogy szedésük előtt kérje ki mindenki a kezelőorvos tanácsát.

Milyen gyógyszereket szabad bevenni?

Hasonló óvatosság indokolt gyógyszerek szedése esetén is, véralvadásgátló kezelés mellett. Ebben az esetben is igaz, hogy bizonyos hatóanyagok mellett a véralvadásgátló hatásfoka fokozódhat vagy épp csökkenhet. Kumarinszármazékok szedésekor a legtöbb vény nélküli fájdalom- és lázcsillapító szedése nem javasolt. Antibiotikum és altatók esetében is számolni kell a gyógyszerkölcsönhatás lehetőségével.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fogamzásgátló szedése előtt is mindenképp javasolt szakemberrel konzultálni, mivel a készítmények csökkenthetik a véralvadásgátlók hatását, és az újabb trombózis esélyét is megnövelik. Keress fel konzultációra a gyógyszerkölcsönhatásokat illetően tapasztalt és a gyógyszertant jól ismerő orvost!

Kell változtatni a szokásokon?

Véralvadásgátlók szedése mellett is lehet teljes életet élni, ám néhány dologban változtatni kell. Ilyen például a dohányzás elhagyása, a túlsúly esetén az egészséges ütemű fogyás. Ennek érdekében is ajánlott a fokozatos terhelés és idővel a rendszeres, kíméletes mozgás.

A sérülésveszéllyel járó sportok kerülendők, de például úszni vagy sétálni, kerékpározni is lehet. A szauna, gőzfürdő és a termálvízben fürdőzés a gyógyszerszedés kezdetén kerülendő. Repülőút vagy hosszabb autós, autóbuszos utak előtt megelőző kezelésre - LMWH-injekció - lehet szükség, útközben kompressziós harisnya viselése és a gépen sok folyadék fogyasztása javasolt. Utazás előtt erről egyeztess a kezelőorvossal!

Vasat szedsz? 4 étel és ital, amit soha ne fogyassz együtt vele

A vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb női hiánybetegség. Ha te is ebben szenvedsz, az orvos vaskészítményt írhat fel, melyet azonban nem mindegy, hogyan szedsz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük