5 gyógynövény, ami nem ajánlott véralvadásgátló szedésekor: befolyásolhatják a hatást
Legtöbben azt szeretnék megtudni, meddig van szükség véralvadásgátló kezelésre, pedig más kérdések is fontosak lennének.

orbáncfű gyógynövény tea
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mélyvénás trombózis lezajlása után, a sürgősségi ellátás és az életveszélyes állapot kezelését követően szükség van véralvadásgátló kezelésre. Ennek kapcsán több kérdés is felvetődhet.

A leggyakoribb témákról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját kérdeztük.

Meddig kell a gyógyszereket szedni?

Trombózis esetén az akut helyzet elhárítása után következik a kivizsgálás, majd a tartós, az újabb vérrög kialakulását megelőző kezelés. Ez kezdetben injekcióval történik, melyet általában 3-6 napig szükséges használni az orvos által előírt adagolásban. A szakember javaslatára ezt követően az injekciót valamilyen kumarinszármazékra vagy új típusú véralvadásgátlóra lehet váltani. A véralvadásgátlók beállítása minden esetben személyre szabottan történik, így az is egyéntől függő, hogy a készítményeket meddig kell szedni.

Prof. Blaskó György elmondta, hogy a betegek leggyakoribb kérdése a terápia időtartamára vonatkozik, mely általánosságban fél-egy év, ám ennek meghatározására a kezelőorvos egyéni rizikófelmérést készít. A véralvadásgátló szedésének idejét ugyanis befolyásolja, hogy fennáll-e öröklött trombózishajlam, de függ az egyéb, meglévő betegségektől, életmódtól is - így a kezelés ideje ennél hosszabb is lehet. Vannak ritka, örökletes trombofiliák, amik adott esetben élethosszig tartó gyógyszerszedést is igényelhetnek, de az esetek többségében van a gyógyszerszedés időtartamának felső határa.

Mire kell figyelni az étkezések során?

A véralvadásgátlóknak több típusa létezik, ezek közül csak a régi típusú kumarinszármazékokra igaz, hogy az étkezések során bevitt K-vitamin befolyásolja a hatásukat. A K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban, így hatása épp a gyógyszerrel ellentétes. A zöld színű zöldségek mellett bizonyos húsfélék és gyümölcsök is nagyobb mennyiségben tartalmazhatják.

Ha azonban valaki az új típusú, NOAC véralvadásgátló készítményeket szedi, ezek hatását a táplálkozás nem befolyásolja. Ilyen esetben mindössze arra kell ügyelni, hogy az étkezés kiegyensúlyozott legyen, minden tápanyagból és vitaminból közel azonos arányban jusson a szervezetbe mindennap.

Mi a helyzet a megszokott táplálékkiegészítőkkel?

Ilyen esetben feltétlenül fontos a kezelőorvossal egyeztetni és tisztázni, hogy tulajdonképpen ki miért szedi ezeket. Bizonyos hatóanyagok befolyásolják a véralvadásgátlók hatását. A memóriajavítóként szedett Ginkgo biloba, a szív- és érrendszer egészségére jótékony hatású fokhagymakapszula vagy az immunerősítőként is ismert gyömbér például egyaránt fokozza a kumarin típusú gyógyszerek hatását. Az orbáncfű és a ginszeng pedig a véralvadásgátlók hatásfokát gyengíti, így szedésük mellett megnő a trombózisveszély. A felsoroltak mellett egyéb gyógynövények is befolyásolhatják a véralvadásgátlók hatását, így nagyon fontos, hogy szedésük előtt kérje ki mindenki a kezelőorvos tanácsát.

Milyen gyógyszereket szabad bevenni?

Hasonló óvatosság indokolt gyógyszerek szedése esetén is, véralvadásgátló kezelés mellett. Ebben az esetben is igaz, hogy bizonyos hatóanyagok mellett a véralvadásgátló hatásfoka fokozódhat vagy épp csökkenhet. Kumarinszármazékok szedésekor a legtöbb vény nélküli fájdalom- és lázcsillapító szedése nem javasolt. Antibiotikum és altatók esetében is számolni kell a gyógyszerkölcsönhatás lehetőségével.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fogamzásgátló szedése előtt is mindenképp javasolt szakemberrel konzultálni, mivel a készítmények csökkenthetik a véralvadásgátlók hatását, és az újabb trombózis esélyét is megnövelik. Keress fel konzultációra a gyógyszerkölcsönhatásokat illetően tapasztalt és a gyógyszertant jól ismerő orvost!

Kell változtatni a szokásokon?

Véralvadásgátlók szedése mellett is lehet teljes életet élni, ám néhány dologban változtatni kell. Ilyen például a dohányzás elhagyása, a túlsúly esetén az egészséges ütemű fogyás. Ennek érdekében is ajánlott a fokozatos terhelés és idővel a rendszeres, kíméletes mozgás.

A sérülésveszéllyel járó sportok kerülendők, de például úszni vagy sétálni, kerékpározni is lehet. A szauna, gőzfürdő és a termálvízben fürdőzés a gyógyszerszedés kezdetén kerülendő. Repülőút vagy hosszabb autós, autóbuszos utak előtt megelőző kezelésre - LMWH-injekció - lehet szükség, útközben kompressziós harisnya viselése és a gépen sok folyadék fogyasztása javasolt. Utazás előtt erről egyeztess a kezelőorvossal!

Vasat szedsz? 4 étel és ital, amit soha ne fogyassz együtt vele

A vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb női hiánybetegség. Ha te is ebben szenvedsz, az orvos vaskészítményt írhat fel, melyet azonban nem mindegy, hogyan szedsz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük