Ezekre kell figyelni műtét előtt, ha véralvadásgátlót szedsz

Azok, akik véralvadásgátlót szednek, tudják, hogy a készítmények legnagyobb veszélye az fokozott vérzés. Mi a helyzet műtét esetében?

Műtét véralvadásgátlóval
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A műtét előtt a kezelőorvosnak tisztában kell lennie azzal pontosan milyen típusú véralvadásgátlót szed a páciens - ezért is hangzik el a kérdés, hogy pontosan milyen gyógyszereket szed rendszeresen az illető. Felmerülhet, hogy mi pontosan a teendője annak, aki véralvadásgátlót szed, és műtét előtt áll. A kérdést prof. Blaskó György, a véralvadási specialistája válaszolja meg.

Enyhe esetben a véralvadásgátlók csupán erősebb orrvérzést okozhatnak, ám vannak olyan helyzetek, amikor életveszélyes vérzéseket is produkálhatnak. Nem véletlenül vénykötelesek a véralvadásgátlók, és szigorúan csak azoknak szabad szedni, akik valamilyen szív-érrendszeri betegségben szenvednek.

Hogy hatnak a véralvadásgátlók?

A véralvadásgátlók olyan készítmények, melyek megakadályozzák azt, hogy az illetőnél trombózis alakuljon ki, vagy annak valamilyen szövődménye, például tüdőembólia. Ezt úgy érik el, hogy a vérzékenység/véralvadás egyensúlyát kissé a vérzékenység irányába tolják. A terápiához használt gyógyszereknek több típusuk is van, és mindegyik típusnak más-más a hatásmechanizmusa, ám a végeredmény ugyanaz. Hogy ki mennyi ideig szorul véralvadásgátló kezelésre, az változó, ám gyakori, amikor a betegnek élete végéig alkalmaznia kell.

véralvadásgátló

Bővebb vérzést is lehet tapasztalni

Gyakori, amikor a betegek erős menstruációs vérzésre, hosszabb vérzési időre, gyakori fogíny/orrvérzésre panaszkodnak a terápia során. Ez lehet egészen ártalmatlan is, de azt is jelezheti, hogy nem jó az alkalmazott készítmény vagy a dózis, így módosításra van szükség. 

Mi a helyzet a műtétekkel?

Sajnos előfordulhat, hogy a páciens kénytelen valamilyen műtéti beavatkozást elszenvedni. Ekkor sokak fejében megfordulnak az alábbi kérdések: kell tovább szednem a gyógyszert? Nem fogok elvérezni? Mi van, ha sürgős műtétre van szükségem?

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogy mi a teendő, az a beavatkozás mértékétől függ. Ha egy egyszerű, minimális mértékű fogászati beavatkozásról van szó, úgy nyugodtan lehet folytatni a véralvadásgátló szedését. Ám ha komolyabb műtétre készül a beteg, akkor szükséges LMWH profilaxisra áttérni. A Magyar Trombózis és Hemosztázis Társaság húsz éve adja ki új állásfoglalásait, ezekben megtalálható, hogy a műtét előtt és alatt, valamint a műtét után milyen dózisban mit szabad adni ezt a típusú véralvadásgátlót, és mennyi ideig.

Természetesen az eljárások függenek a szakmai területtől, tehát másképp jár el egy idegsebész, mint egy fogorvos, a műtét súlyosságától, a műtétek időtartamától is. Ez ma már világszerte jól bevált eljárások szerint történik, ettől eltérni csak ritka és megindokolt esetben lehet.

komoly műtét, véralvadásgátló

Az új típusú alvadásgátlók, a NOAC, DOAC bevezetésekor épp a legnagyobb probléma az alvadásgátlás hirtelen felfüggesztése volt, de ma már az ilyen gyógyszereket szedő betegek is akutan megoperálhatók.  

- Összegezve, minden adatot figyelembe véve lehet csak meghozni a döntést, ezért fontos, hogy műtét előtt beszéljen erről az orvosokkal a beteg - figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Aranyér ellen dió, visszérre gesztenye: így használd a legerősebb csonthéjasokat

A legkedveltebb csonthéjas magvak kiemelkedő forrásai az E- és B-vitaminoknak, a magnéziumnak, a rostnak, a fehérjének, a cinknek, a káliumnak, a kalciumnak, a vasnak, a mangánnak és a folsavnak is, ezért kívül-belül csodát tesznek a szervezettel.

Aranyér ellen dió, visszérre gesztenye: így használd a legerősebb csonthéjasokat

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük