Trombózis után: meddig kell szedni, és mikor lehet elhagyni a véralvadásgátlót?
Sokakban megfogalmazódik a kérdés, mégis, meddig kell szedni a véralvadásgátlót, mikor lehet elhagyni. A szakember szerint ez sok mindentől függ.

cover-gyogyszer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miután valaki átesett trombózison vagy tüdőembólián, az illető véralvadásgátló terápiára szorul. De vajon mikor lehet abbahagyni a gyógyszer szedését? A kérdést prof. Dr. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája válaszolja meg.

Véralvadásgátlók: mit érdemes tudni róluk?

A véralvadásgátlókat sokan tévesen véghígítóknak nevezik, pedig valójában nem hígítják a vért - a hígítás azt jelenti, hogy vizet, oldószert teszünk valamihez -, hanem a vér fokozott alvadását gátolják. Ez több úton is megtörténhet, attól függően, hogy milyen típusú a készítmény.

A kumarinszármazékok a K-vitamin hatását gátolják, melynek igen fontos szerepe lenne a véralvadásban - a thrombin és más alvadási fehérjék aktív formáinak képzésében vesz részt.

A heparinok a szervezet egyik természetes véralvadásgátló molekulájának, az antithrombin III-nak és a véralvadásban szereplő összes enzimnek az inaktív komplexbe kötődését gyorsítják meg. Röviden a véralvadásban szereplő enzimek közül több aktivitását indirekt módon gátolják.

20409261 65e163327140f33e2f19e8e9e2a8734e wm


A NOAC/DOAC készítményeket nevezik új típusú véralvadásgátlóknak, melyek a véralvadásban szereplő thrombin és Xa faktor hatását közvetlenül gátolják.

Hogy kinek melyikre van szüksége, azt a szakorvos dönti el, viszont azt fontos tudni, hogy terhesség során minden esetben LMWH-ra - alacsony molekulatömegű heparin - van szükség, mivel az nem károsítja a magzatot.

Mennyi ideig kell a véralvadásgátlót szedni?

Sokakban megfogalmazódik a kérdés, hogy mégis, meddig kell szedni a véralvadásgátlót, mikor lehet elhagyni. Sajnos erre nincs egységes szabály. Az utóbbi években bebizonyosodott, hogy nem ajánlatos a három hónap, hat hónap kezdetű szabályok felállítása, mert az adott beteg aktuális helyzete ezt könnyen felülírja: arra kell törekedni, hogy a létrejött trombózis kései szövődményeit meg tudjuk előzni! És ez bizony, egyéni elbírálás és rizikófelmérés eredményének függvénye.

- Tehát azt, hogy trombózis vagy tüdőembólia után mikor lehet letenni a véralvadásgátlót, nagyon sok minden befolyásolja. Nem mindegy ugyanis, hogy hol, milyen súlyosságú volt a trombózis, első alkalommal fordult elő, vagy volt már többször is, milyen a beteg ereinek állapota, van-e más betegsége(i), ha igen, azok mik, van-e valamilyen trombofíliája, milyen a vérképe. Ezeket mind figyelembe kell venni. A legrövidebb idő a három-hat hónap, de ennél az esetek többségében tovább van szükség véralvadásgátlóra. Előfordulhat, amikor élethosszig tartó terápia indokolt, de ezekben az esetekben is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tudomány és a gyógyszerek irdatlan ütemben fejlődnek, ezért az igazi élethossziglani kezelés ritka - mondja prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

A cikk az ajánló után folytatódik

Önhatalmúlag nem szabad abbahagyni a gyógyszer szedését!

Nagyon fontos, hogy a beteg kezelőorvosa beleegyezése nélkül ne hagyja abba a gyógyszerszedést, és ne térjen át más terápiára! Amennyiben így dönt, arról írásos beleegyező nyilatkozatra van szükség, ám azzal számoljon, hogy, ha idő előtt abbahagyja a véralvadásgátló kezelést, akkor nemcsak egy újabb - akár életveszélyes - trombózist kockáztat meg, hanem az úgynevezett PTS-t - poszttrombotikus szindróma -, illetve tüdőembólia után a tüdő ereinek magas vérnyomását, a pulmonalis hypertonia kialakulását is kockáztatja. A PTS a vérrögök fokozott képződése mellett a fekély kialakulását is magában rejti, mely igen gyakori indikációja az amputációnak. A pulmonalis hypertonia pedig egy súlyos, progresszív, ma még gyógyíthatatlan betegség, aminek a vége tüdőátültetés lehet.

Trombózisellenes étrend

Az életmódprogram alapja a táplálkozás: az alábbi élelmiszerek jó hatással vannak a keringésre, és a vér koleszterinszintjét is csökkentik.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük