Trombózis után: meddig kell szedni, és mikor lehet elhagyni a véralvadásgátlót?

Sokakban megfogalmazódik a kérdés, mégis, meddig kell szedni a véralvadásgátlót, mikor lehet elhagyni. A szakember szerint ez sok mindentől függ.

cover-gyogyszer

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Miután valaki átesett trombózison vagy tüdőembólián, az illető véralvadásgátló terápiára szorul. De vajon mikor lehet abbahagyni a gyógyszer szedését? A kérdést prof. Dr. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája válaszolja meg.

Véralvadásgátlók: mit érdemes tudni róluk?

A véralvadásgátlókat sokan tévesen véghígítóknak nevezik, pedig valójában nem hígítják a vért - a hígítás azt jelenti, hogy vizet, oldószert teszünk valamihez -, hanem a vér fokozott alvadását gátolják. Ez több úton is megtörténhet, attól függően, hogy milyen típusú a készítmény.

A kumarinszármazékok a K-vitamin hatását gátolják, melynek igen fontos szerepe lenne a véralvadásban - a thrombin és más alvadási fehérjék aktív formáinak képzésében vesz részt.

A heparinok a szervezet egyik természetes véralvadásgátló molekulájának, az antithrombin III-nak és a véralvadásban szereplő összes enzimnek az inaktív komplexbe kötődését gyorsítják meg. Röviden a véralvadásban szereplő enzimek közül több aktivitását indirekt módon gátolják.

20409261 65e163327140f33e2f19e8e9e2a8734e wm


A NOAC/DOAC készítményeket nevezik új típusú véralvadásgátlóknak, melyek a véralvadásban szereplő thrombin és Xa faktor hatását közvetlenül gátolják.

Hogy kinek melyikre van szüksége, azt a szakorvos dönti el, viszont azt fontos tudni, hogy terhesség során minden esetben LMWH-ra - alacsony molekulatömegű heparin - van szükség, mivel az nem károsítja a magzatot.

Mennyi ideig kell a véralvadásgátlót szedni?

Sokakban megfogalmazódik a kérdés, hogy mégis, meddig kell szedni a véralvadásgátlót, mikor lehet elhagyni. Sajnos erre nincs egységes szabály. Az utóbbi években bebizonyosodott, hogy nem ajánlatos a három hónap, hat hónap kezdetű szabályok felállítása, mert az adott beteg aktuális helyzete ezt könnyen felülírja: arra kell törekedni, hogy a létrejött trombózis kései szövődményeit meg tudjuk előzni! És ez bizony, egyéni elbírálás és rizikófelmérés eredményének függvénye.

- Tehát azt, hogy trombózis vagy tüdőembólia után mikor lehet letenni a véralvadásgátlót, nagyon sok minden befolyásolja. Nem mindegy ugyanis, hogy hol, milyen súlyosságú volt a trombózis, első alkalommal fordult elő, vagy volt már többször is, milyen a beteg ereinek állapota, van-e más betegsége(i), ha igen, azok mik, van-e valamilyen trombofíliája, milyen a vérképe. Ezeket mind figyelembe kell venni. A legrövidebb idő a három-hat hónap, de ennél az esetek többségében tovább van szükség véralvadásgátlóra. Előfordulhat, amikor élethosszig tartó terápia indokolt, de ezekben az esetekben is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tudomány és a gyógyszerek irdatlan ütemben fejlődnek, ezért az igazi élethossziglani kezelés ritka - mondja prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Önhatalmúlag nem szabad abbahagyni a gyógyszer szedését!

Nagyon fontos, hogy a beteg kezelőorvosa beleegyezése nélkül ne hagyja abba a gyógyszerszedést, és ne térjen át más terápiára! Amennyiben így dönt, arról írásos beleegyező nyilatkozatra van szükség, ám azzal számoljon, hogy, ha idő előtt abbahagyja a véralvadásgátló kezelést, akkor nemcsak egy újabb - akár életveszélyes - trombózist kockáztat meg, hanem az úgynevezett PTS-t - poszttrombotikus szindróma -, illetve tüdőembólia után a tüdő ereinek magas vérnyomását, a pulmonalis hypertonia kialakulását is kockáztatja. A PTS a vérrögök fokozott képződése mellett a fekély kialakulását is magában rejti, mely igen gyakori indikációja az amputációnak. A pulmonalis hypertonia pedig egy súlyos, progresszív, ma még gyógyíthatatlan betegség, aminek a vége tüdőátültetés lehet.

Trombózisellenes étrend

Az életmódprogram alapja a táplálkozás: az alábbi élelmiszerek jó hatással vannak a keringésre, és a vér koleszterinszintjét is csökkentik.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük