Bedagadt láb trombózis után: mi a teendő, hogy ne alakuljon ki újabb?
A bedagadt láb intő jel lehet, hogy valamin változtatni kell az újabb trombózis megelőzéséért.

trombózis
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Trombózis után bedagadt a betegségben érintett lábam, mi a teendő? Kérdezte olvasónk.

Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász, klinikai farmakológus, a Trombózisközpont orvosa válaszolt.

A trombózis oka és kezelése

Leggyakrabban a második és azt követő trombózis oka mindig az első. Amennyiben az első trombózis alkalmával a vénabillentyűk tönkrementek, akkor – alvadásgátlás nélkül, és egyéb rizikófaktorok fennállása esetén – mindig kialakulhat újabb trombózis.

trombózis véna

A kezelés legfőbb célja – amennyiben volt már trombózisod – a további vérrögök kialakulásának megelőzése, illetve a folyamatos megfigyelés, ha hajlam mutatkozik a trombózis kialakulására, gondolva a családban előforduló korábbi betegségekre, amelyek kideríthetőek különböző vizsgálatokkal.

A kezelés szakaszai: akut és tartós

Az akut szakaszban kórházi ellátás szükséges vérhígítók és egyéb gyógyszerek megfelelő arányú alkalmazásával, szigorú ágynyugalom mellett. A kórházi ellátás után történik a megfelelő gyógyszeres terápia megtervezése, beállítása szoros szakorvosi kontroll mellett. Személyre szabott gyógyszerezési terápiával minimalizálható az újbóli rögképződés – mondja Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

A kezelés akut szakaszának elhagyásával, az életmódprogramban való részvétellel jelentősen csökkentheted a trombózis kialakulásának veszélyét, megelőzheted a súlyos szövődményeket. Kifejezetten ajánlott ilyenkor az alsó végtag izmainak mozgása, az úgynevezett izompumpa ugyanis nagyon fontos: javítja a keringést, és segít a trombózis visszatérésének megelőzésében.

Mikor, mit és hogyan?

A sport megterhelheti a lábat, sérülést okozhat. A sérülés miatt pedig könnyebben kialakulhat vérrög, főként az alsó végtagokban – figyelmeztet a professzor. A mozgás beépítése az életmódba azonban mégis szükséges.

trombózis-veszély

Hasznos lehet például a futás, gyaloglás, úszás, tenisz, squash vagy a pingpong. A terhelést ajánlatos igen fokozatosan végezni, kezdetben pár kilométer séta, majd kocogás következzen. Figyelembe véve társadalmunkat, heti 2-3-szor 1-1,5 óra lenne az optimális.

Fontos tanács!

Amennyiben a lábban hirtelen jelentkező duzzanatot, dagadást, esetleg kipirosodást, fájdalmat észlelsz, azonnal fordulj orvoshoz!

Trombózisellenes étrend

Az életmódprogram alapja a táplálkozás: az alábbi élelmiszerek jó hatással vannak a keringésre, és a vér koleszterinszintjét is csökkentik.

Ezt is szeretjük