A vérzésveszély 8 gyakori tünete: a véralvadásgátlók szövődményét el lehet kerülni
A véralvadásgátlót szedők legnagyobb félelme a vérzésveszély.

shutterstock 114582253
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A véralvadásgátló terápia életmentő lehet, hiszen segítségével megelőzhető a vérrögök kialakulása, vagy legalábbis minimálisra csökkenthető a kockázat.

De a rosszul megválasztott/betartott kezelés nagy veszélyeket is rejt - ilyen például a vérzésveszély. Hogy milyen jelekre kell figyelni, és miként lehet elkerülni, arra prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája adott választ. 

Ezért okozhatnak vérzést a véralvadásgátlók

A véralvadásgátlók jelentősen belenyúlnak a véralvadási folyamatokba, és a vérzékenység irányába tolják el a véralvadás/vérzékenység egyensúlyát. Ez azért történik, hogy a szervezet saját fibrinrögoldó képessége jobban érvényesülhessen.

Mivel ezen készítmények megnyújtják az alvadási időt, fennáll a vérzéses szövődmények kialakulásának kockázata. Ez jelenthet kisebb és nagyobb vérzéseket is. Előfordulhat, hogy erősebb menstruációs vérzés, fogínyvérzés, a szemen kötőhártya-bevérzések jelentkeznek, de súlyos esetben akár életveszélyes belső vérzések is felléphetnek. 

Ezekre a tünetekre figyelj!

  • Erős menstruációs vérzés
  • Vérszegénység, vashiány
  • Fogínyvérzés, például fogmosás során
  • Nehezen elálló vérzések, például sérülés esetén
  • A szem kötőhártya-bevérzése
  • Megmagyarázhatatlan kék-zöld foltok a bőrön, véraláfutások
  • Vérvizelés
  • Véres széklet

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mely véralvadásgátló alkalmazása esetén nagyobb a rizikó?

Sajnos az összes fajta véralvadásgátló magában hordozza a rizikót, akár kumarin-, akár heparin-, akár NOAC-készítményeket használ valaki. Viszont tanulmányok szerint az új típusú véralvadásgátlók - NOAC - esetén némileg csökken a rizikó. 

- Mint ismeretes, a kumarin típusú véralvadásgátlók dózisirányítását az INR nevű laboreredmény dirigálja, a Na-heparin adását az úgynevezett antivált partialis thromboplastin idő, míg vannak olyanok - például az LMWH-k -, ahol közvetlenül kell mérni az úgynevezett farmakodinámiás hatást. Az új típusúak szedésénél ezt ritkán, indokolt esetben kell elvégezni - mondja a szakember.

Hogyan lehet elkerülni a szövődményeket?

Amennyiben régebbi típusú szert szedsz, nagyon fontos a rendszeres INR-vizsgálat, hiszen ezáltal képet lehet kapni a véralvadási folyamatok mértékéről. Az esetek többségében 2-3 közötti érték az elérendő cél. Amennyiben ennél magasabb, úgy az egyensúly a vérzékenység irányába tolódott el, vagyis ekkor megnő a vérzéses szövődmények rizikója.

Mit kell tenni, ha a vérzés bekövetkezett? 

Ha a központi idegrendszerben bekövetkezett vérzés gyanújelei felmerülnek - beszédzavar, végtaggyengeség, bénulások -, vagy, ha emésztett vér ürül a széklettel - fekete a színe -, vagy vérvizelés jelentkezik, akkor azonnal kórházi kezelés szükséges.

Véraláfutások, bő menstruáció, fogínyvérzés esetén másnap jelentkezzen a beteg a kezelőorvosánál! Helyes, ha az aznap reggeli gyógyszerbevételt elhalasztja a sürgősséggel elvégezett laboratóriumi vizsgálatok eredményének megérkezéséig.

Vasat szedsz?

A vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb női hiánybetegség. Ha te is ebben szenvedsz, az orvos vaskészítményt írhat fel, melyet azonban nem mindegy, hogyan szedsz. 

Ezt is szeretjük