A vérzésveszély 8 gyakori tünete: a véralvadásgátlók szövődményét el lehet kerülni

A véralvadásgátlót szedők legnagyobb félelme a vérzésveszély.

shutterstock 114582253

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A véralvadásgátló terápia életmentő lehet, hiszen segítségével megelőzhető a vérrögök kialakulása, vagy legalábbis minimálisra csökkenthető a kockázat.

De a rosszul megválasztott/betartott kezelés nagy veszélyeket is rejt - ilyen például a vérzésveszély. Hogy milyen jelekre kell figyelni, és miként lehet elkerülni, arra prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája adott választ. 

Ezért okozhatnak vérzést a véralvadásgátlók

A véralvadásgátlók jelentősen belenyúlnak a véralvadási folyamatokba, és a vérzékenység irányába tolják el a véralvadás/vérzékenység egyensúlyát. Ez azért történik, hogy a szervezet saját fibrinrögoldó képessége jobban érvényesülhessen.

Mivel ezen készítmények megnyújtják az alvadási időt, fennáll a vérzéses szövődmények kialakulásának kockázata. Ez jelenthet kisebb és nagyobb vérzéseket is. Előfordulhat, hogy erősebb menstruációs vérzés, fogínyvérzés, a szemen kötőhártya-bevérzések jelentkeznek, de súlyos esetben akár életveszélyes belső vérzések is felléphetnek. 

Ezekre a tünetekre figyelj!

  • Erős menstruációs vérzés
  • Vérszegénység, vashiány
  • Fogínyvérzés, például fogmosás során
  • Nehezen elálló vérzések, például sérülés esetén
  • A szem kötőhártya-bevérzése
  • Megmagyarázhatatlan kék-zöld foltok a bőrön, véraláfutások
  • Vérvizelés
  • Véres széklet

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mely véralvadásgátló alkalmazása esetén nagyobb a rizikó?

Sajnos az összes fajta véralvadásgátló magában hordozza a rizikót, akár kumarin-, akár heparin-, akár NOAC-készítményeket használ valaki. Viszont tanulmányok szerint az új típusú véralvadásgátlók - NOAC - esetén némileg csökken a rizikó. 

- Mint ismeretes, a kumarin típusú véralvadásgátlók dózisirányítását az INR nevű laboreredmény dirigálja, a Na-heparin adását az úgynevezett antivált partialis thromboplastin idő, míg vannak olyanok - például az LMWH-k -, ahol közvetlenül kell mérni az úgynevezett farmakodinámiás hatást. Az új típusúak szedésénél ezt ritkán, indokolt esetben kell elvégezni - mondja a szakember.

Hogyan lehet elkerülni a szövődményeket?

Amennyiben régebbi típusú szert szedsz, nagyon fontos a rendszeres INR-vizsgálat, hiszen ezáltal képet lehet kapni a véralvadási folyamatok mértékéről. Az esetek többségében 2-3 közötti érték az elérendő cél. Amennyiben ennél magasabb, úgy az egyensúly a vérzékenység irányába tolódott el, vagyis ekkor megnő a vérzéses szövődmények rizikója.

Mit kell tenni, ha a vérzés bekövetkezett? 

Ha a központi idegrendszerben bekövetkezett vérzés gyanújelei felmerülnek - beszédzavar, végtaggyengeség, bénulások -, vagy, ha emésztett vér ürül a széklettel - fekete a színe -, vagy vérvizelés jelentkezik, akkor azonnal kórházi kezelés szükséges.

Véraláfutások, bő menstruáció, fogínyvérzés esetén másnap jelentkezzen a beteg a kezelőorvosánál! Helyes, ha az aznap reggeli gyógyszerbevételt elhalasztja a sürgősséggel elvégezett laboratóriumi vizsgálatok eredményének megérkezéséig.

Vasat szedsz?

A vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb női hiánybetegség. Ha te is ebben szenvedsz, az orvos vaskészítményt írhat fel, melyet azonban nem mindegy, hogyan szedsz. 

Ezt is szeretjük