Agyvérzést és szívrohamot okozhat: az egészséges, de elhízott nők sokkal nagyobb veszélyben vannak
Nem létezik egészséges elhízás.

no-tulsuly-merleg
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhízott, ám egyébként egészséges nőknek nagyobb szív- és érrendszeri kockázatokkal kell számolniuk, mint a normál testsúlyúaknak egy nagy létszámú, hosszú időtávú amerikai kutatás szerint.

A kutatók több mint 90 ezer amerikai nő egészségének alakulását követték akár három évtizeden át - számolt be róla a BBC hírportálja.

Magas vérnyomás nélkül is veszélyes az elhízás

A túlsúlyosaknál és az elhízottaknál nagyobb valószínűséggel alakult ki agyvérzés vagy szívroham még akkor is, ha vérnyomásuk és koleszterinszintjük normális volt, és cukorbetegséget sem diagnosztizáltak náluk. A kutatók arra következtettek, hogy egészséges elhízottnak lenni is kockázatos.

Az elhízás a szív- és érrendszeri betegségek szinte minden kockázati tényezőjével, a magas vérnyomással és koleszterinszinttel, valamint a diabétesszel is összefügg. Vannak azonban olyan elhízottak, akiknél nem jelentkeznek ezek az anyagcsere-problémák, ami egyes tudósok szemében kétségbe vonja, hogy az elhízás növeli ezeknek a zavaroknak a kockázatát.

Az új kutatás eredményei azt mutatják, hogy a túlsúlyos, vagyis 25-ösnél magasabb testtömegindexű - BMI -, egyébként egészséges nőknél 20%-kal, az elhízott, azaz 30-asnál magasabb BMI-jű nőknél 39%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki szív- és érrendszeri betegség, mint a normál súlyú, vagyis 18,5-24,9 testtömegindexű, szintén egészséges nőknél.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nőkre érvényes kutatási eredmény

A The Lancet Diabetes and Endocrinology című szaklap friss számában közölt tanulmány szerzői megjegyezték, hogy a két dolog között nem ok-okozati viszony, inkább összefüggés van, valamint azt is, hogy a nők körében végzett kutatás eredményeit nem lehet a férfiakra általánosítani.

- A nagy létszámú résztvevővel végzett kutatás megmutatta, hogy az anyagcsere szempontjából egészséges elhízottnak lenni sem ártalmatlan, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata akkor is megnövekszik náluk, ha évtizedeken át mentesek a metabolikus zavaroktól. Akinek megfelelőek az anyagcsereadatai, az is nyerhet, ha időben elkezd odafigyelni az egészséges étrendre és a testmozgásra a megelőzés érdekében - mondta Matthias Schulze, a potsdami Táplálkozástudományi Intézet tudósa, a kutatás vezetője.

Brit kardiológusok egy három évvel ezelőtti, hosszú távú kutatása arra hívta fel a figyelmet, hogy az elhízottak többsége nem marad tartósan egészséges. A vizsgálatban résztvevő egészséges elhízottak több mint 51%-ának romlott az állapota húsz év alatt, miközben csak 11%-uk veszített a testsúlyából, és vált egészségesebbé.

135 kiló mínusz!

Jacqueline Adan fogyástörténete másokat is inspirálhat. A fiatal nő négy év leforgása alatt több mint egy mázsa súlyfeleslegtől szabadult meg.

Ezt is szeretjük