Erre utalnak a menstruációs vérrögök: szervezeted megkongatta a vészharangot
A darabos vérzés egyike a menstruáció számos kellemetlen panaszának. De mikor kell orvoshoz fordulni?

menstruacios verrogok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menzesz első napjain néha kocsonyás állagú, némileg sötétebb, alvadt vér is távozik a szervezetből. Ez többnyire normális, mert a leváló méhnyálkahártya olykor nagyobb darabokban távozik.

Aggodalomra adhat okot, ha túl intenzív a vérrögképződés, tetézve mindezt elviselhetetlenül fájdalmas, erős menstruációval. Ilyenkor érdemes azonnal nőgyógyászhoz fordulni, ugyanis könnyen lehet, hogy az alábbi eshetőségek valamelyike áll fenn.

Mióma

A mióma a méh simaizomszövetein keletkező jóindulatú daganat, melyet elsősorban a petefészek rendellenes működésével hoznak kapcsolatba. Csak ritkán fajul rosszindulatú daganattá, de növekedésére minden esetben figyelni kell. A mióma ultrahanggal jól kivehető, kezelése pedig történhet gyógyszeres vagy műtéti úton, illetve bizonyos esetekben hormontartalmú spirállal.

ultrahang-has

Véralvadási zavar

A menstruációban található alvadt vérdarabkák utalhatnak örökletes véralvadási zavar jelenlétére is. Ilyenkor ajánlott a trombofíliavizsgálat, melynek során kimutathatnak olyan mutációkat, mint a Leiden- vagy MTHFR-mutáció. Ez egy genetikai eredetű véralvadási zavar, melynek következtében ugrásszerűen megnő az életveszélyes trombózis kialakulásának kockázata, ahogy nem zárható ki a vetélés és a meddőség sem. Vagyis mindenképp szükséges vele orvoshoz fordulni.

Polip

A jóindulatú hámdaganatnak, azaz a polipnak több tünete is lehet, például a pecsételő vérzés vagy a rendszertelen ciklus. A legpontosabb képet ebben az esetben méhtükrözéssel lehet kapni. Eltávolítása kizárólag műtéti úton lehetséges, valamint szükség van szövettani elemzésre, hogy biztosan kizárhassák a rosszindulatú daganatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vetélés sem kizárt

A várandósság elején a legtöbben nem sejtik, hogy áldott állapotba kerültek, elvégre legtöbbször az első jel, hogy késik a menzesz. Ha pár napi késés után a vérzés bővebb és darabosabb, akkor megeshet, hogy létrejött a fogantatás, de valamiért már a legelején megszakadt a terhesség. Ezért okvetlenül fel kell keresni az orvost.

A fogamzásgátló is okozhat vérzészavart

Előfordulhat, hogy a hormontartalmú fogamzásgátlás ellenére rendellenes vérzés jelentkezik. Áttöréses vérzés esetén érdemes azonnal nőgyógyászhoz fordulni, mert szükség lehet a jelenlegi tablettáról áttérni egy másikra. Ez azért lehetséges, mert a nők szervezete eltérő, így valószínűleg több készítményt is ki kell próbálni, mielőtt sikerül beállítani a vérzést.

Tíz növény, amiből gyógyszert készítenek, de halálosan mérgező

Az talán többek számára ismert tény, hogy az aszpirinban lévő acetilszalicilsav a fehér fűzfa kérgéből származik, ám sok növényi alapú gyógyszert alig-alig ismer az ember. Az egészben talán az a legmeglepőbb, hogy erősen mérgező növényeket is felhasznál a gyógyszeripar.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük