Erre utalnak a menstruációs vérrögök: szervezeted megkongatta a vészharangot

A darabos vérzés egyike a menstruáció számos kellemetlen panaszának. De mikor kell orvoshoz fordulni?

menstruacios verrogok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A menzesz első napjain néha kocsonyás állagú, némileg sötétebb, alvadt vér is távozik a szervezetből. Ez többnyire normális, mert a leváló méhnyálkahártya olykor nagyobb darabokban távozik.

Aggodalomra adhat okot, ha túl intenzív a vérrögképződés, tetézve mindezt elviselhetetlenül fájdalmas, erős menstruációval. Ilyenkor érdemes azonnal nőgyógyászhoz fordulni, ugyanis könnyen lehet, hogy az alábbi eshetőségek valamelyike áll fenn.

Mióma

A mióma a méh simaizomszövetein keletkező jóindulatú daganat, melyet elsősorban a petefészek rendellenes működésével hoznak kapcsolatba. Csak ritkán fajul rosszindulatú daganattá, de növekedésére minden esetben figyelni kell. A mióma ultrahanggal jól kivehető, kezelése pedig történhet gyógyszeres vagy műtéti úton, illetve bizonyos esetekben hormontartalmú spirállal.

ultrahang-has

Véralvadási zavar

A menstruációban található alvadt vérdarabkák utalhatnak örökletes véralvadási zavar jelenlétére is. Ilyenkor ajánlott a trombofíliavizsgálat, melynek során kimutathatnak olyan mutációkat, mint a Leiden- vagy MTHFR-mutáció. Ez egy genetikai eredetű véralvadási zavar, melynek következtében ugrásszerűen megnő az életveszélyes trombózis kialakulásának kockázata, ahogy nem zárható ki a vetélés és a meddőség sem. Vagyis mindenképp szükséges vele orvoshoz fordulni.

Polip

A jóindulatú hámdaganatnak, azaz a polipnak több tünete is lehet, például a pecsételő vérzés vagy a rendszertelen ciklus. A legpontosabb képet ebben az esetben méhtükrözéssel lehet kapni. Eltávolítása kizárólag műtéti úton lehetséges, valamint szükség van szövettani elemzésre, hogy biztosan kizárhassák a rosszindulatú daganatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Vetélés sem kizárt

A várandósság elején a legtöbben nem sejtik, hogy áldott állapotba kerültek, elvégre legtöbbször az első jel, hogy késik a menzesz. Ha pár napi késés után a vérzés bővebb és darabosabb, akkor megeshet, hogy létrejött a fogantatás, de valamiért már a legelején megszakadt a terhesség. Ezért okvetlenül fel kell keresni az orvost.

A fogamzásgátló is okozhat vérzészavart

Előfordulhat, hogy a hormontartalmú fogamzásgátlás ellenére rendellenes vérzés jelentkezik. Áttöréses vérzés esetén érdemes azonnal nőgyógyászhoz fordulni, mert szükség lehet a jelenlegi tablettáról áttérni egy másikra. Ez azért lehetséges, mert a nők szervezete eltérő, így valószínűleg több készítményt is ki kell próbálni, mielőtt sikerül beállítani a vérzést.

Tíz növény, amiből gyógyszert készítenek, de halálosan mérgező

Az talán többek számára ismert tény, hogy az aszpirinban lévő acetilszalicilsav a fehér fűzfa kérgéből származik, ám sok növényi alapú gyógyszert alig-alig ismer az ember. Az egészben talán az a legmeglepőbb, hogy erősen mérgező növényeket is felhasznál a gyógyszeripar.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük