Nem alszol jól, és a vérzésed sem pontos? Gyakori probléma állhat a háttérben

Az alacsony ösztrogénszint mindent boríthat a női szervezetben.

rendszertelen ciklus

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ösztrogén az egyik legfontosabb női nemi hormon, melynek megfelelő mennyisége elengedhetetlen a szervezet normál működéséhez. Viszont, ha túl nagy mennyiségben van jelen, vagyis ösztrogéndominancia áll fenn, akkor nagy károkat tud okozni.

A túl kevés ösztrogénszintnél szintén sok minden állhat a háttérben.  Az ezzel kapcsolatos különböző panaszokról dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa beszélt.

Az ösztrogén szerepe

Az ösztrogén a progeszteron mellett a legfontosabb női nemi hormon, egymással összhangban vannak és ellensúlyozzák egymást. Az ösztrogén mennyisége a ciklus első felében fokozatosan nő, ekkor a legmagasabb. A másodlagos nemi jellegek kialakítása mellett részt vesz többek között a menstruáció szabályozásában, a peteérés serkentésében, valamint a méhnyálkahártya felépítésében.

Az ösztrogént az érésben lévő tüsző termeli, melyet az agyalapi mirigy szabályoz. Egészen az ovulációig nő a szintje, utána a progeszteroné lesz a főszerep. Megfelelő mennyisége elengedhetetlen a normál ciklushoz, ezért túl magas és túl alacsony szintje számos egészségügyi problémákat okozhat, nem csupán menstruációs zavarokat.

Az alacsony ösztrogénszint okai és tünetei

Mivel az ösztrogénnek igen fontos szerepe van a menstruáció szabályozásában, gyakran vérzészavarok, terméketlenség esetén merül fel a hiánya. Mivel a petefészkekben termelődő hormonról van szó, minden olyan tényező, mely hatással van azok működésére, ösztrogénhiányt okozhat.

Ezek lehetnek hormonális és nem hormonális tényezők is. Nem hormonális az anorexia, a túlzott testmozgás, kemoterápia, genetikai hibák. Az esetek nagy részében endokrin eredetű a probléma. Az alacsony ösztrogénszintnek kellemetlen tünetei vannak. Ide tartozik a menstruációs zavar, alvászavar, fáradtság és depresszió. Jelentkezhet alacsony libidó és hüvelyszárazság. A bőr is kiszárad, és hőhullámok is járnak vele.

Az alacsony ösztrogénszint hormonális okai

  • Klimax és korai klimax

Az ösztrogénszint csökkenése jellemzően menopauza és korai klimax során jelentkezik. Először a progeszteron mennyisége csökken, majd az ösztrogéné is, melynek hatására a kezdetekben vérzészavarok lépnek fel, míg végül elmarad a menstruáció. Bár ennek ideje legtöbbször 45 év felett jön el, egyre gyakrabban már a harmincas korosztályt is fenyegeti.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

  • Turner-szindróma

A Turner-szindróma a nőknél előforduló genetikai betegség, mely során az egyik nemi kromoszóma hiányzik vagy károsodott. Emiatt a petefészkek működésében zavar keletkezik, így ösztrogénhiány is fellép. Jelzésértékű lehet még a limfödéma, a menstruáció zavara és a nőies testalkat hiánya is. Kezelésének fő része az ösztrogénpótlás, de ugyanúgy szükség van egyéb hormonok pótlására is.

  • PCOS, policisztás petefészek szindróma

A PCOS alapja egy hormonális zavar, melynek hatására domináns tüsző helyett több folyadékkal teli ciszta keletkezik a petefészkekben. A betegség nemcsak alacsony progeszteronszinttel, de csökkent ösztrogénmennyiséggel is járhat, a tesztoszteron szintje pedig emelkedhet. Tünetei közt a menstruációs zavarokon kívül fokozott szőrösödés, aknék és túlsúly van. Terápiája lehet az életmódváltás, de előfordul, hogy gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Kezelhető a hormonhiány

Amennyiben vérvétel útján bebizonyosodott az ösztrogén hiánya, ha életmódbeli tényezők állnak a hátterében, az megfelelő táplálkozással, anorexia esetén plusz kilók felszedésével, valamint megfelelő mértékű és intenzitású sportolással kezelhető. Más esetekben az alapbetegséget kell kezelni, melyben szintén nagy szerepe van az életmódnak. Mellette gyógyszeres terápiára és ösztrogénpótlásra is szükség lehet. Ez esetben akár spontán teherbeesés is megtörténhet. 

Ezt is szeretjük