Ez a 8 legelső tünet: innen tudhatod, hogy változókorba léptél
Tudod, mik az igazán egyértelmű jelek? És azt, megjelenésüktől kezdve mi a teendő?

nagykep?cikkid=169163&kep=menopauza-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A negyvenes éveikben járó nőket sokszor gyötrik hőhullámok, álmatlanság és hangulatzavarok. Elképzelhető, hogy a menopauzát, vagyis a hormonrendszer átrendeződését élik át.

Ezzel kapcsolatban dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza szolgált néhány jó tanáccsal. A legtöbb menopauzatünet ugyanis kezelhető, ezzel együtt pedig a velük járó kellemetlenség is minimalizálható.

Mikor kezdődik a menopauza?

Normális esetben a változókor 45 éves kor után kezdődik. Tíz évig is eltarthat úgy, hogy az utolsó menstruáció általában az 50. év körül jelentkezik. Ha a menopauza még 40 éves kor előtt fellép, korai klimaxról van szó. A menopauza folyamata során a petefészkek működése fokozatos leáll, és a női ciklus szabálytalanná válik.

A hormonértékek széles határok közt ingadoznak, majd az ösztrogén hormon termelődése be is fejeződik. Mivel számos menopauzatünet az ösztrogén hormon hiányának köszönhető, súlyos kellemetlenségek esetén érdemes elgondolkozni a hormonpótlásról.

Az esetleges kezelés miatt szükség van nőgyógyászati kivizsgálásra, EKG-ra és laborvizsgálatra. Javasolt ilyenkor a testsúly- és csontsűrűségmérés, ultrahangvizsgálat és a nőgyógyász által javasolt egyéb kontrollok. Hormonpótlásnál a fő törekvés a legkisebb, de még hatékony adag előírása. A gyógyszerezést mindenképpen egyénre szabva kell elrendelni, és rendszeres orvosi kontroll mellett lehet biztonságosan alkalmazni.

A menopauza tünetei és kezelése

A hőhullámok és éjszakai izzadás ellen hetente háromszor érdemes mozogni. Jobb a vékonyabb öltözködés. A hálószobát este kell szellőztetni, a fűtési szezonban alacsonyabbra kell állítani a hőfokot. Érdemes kerülni a kávét, az alkoholt, az erős fűszereket és a dohányzást. Hasznosak lehetnek az olyan stresszkezelő módszerek, mint a meditáció vagy a relaxáció.

Az alvászavarok elkerülése végett kerülni kell az esti edzést, mert az megnehezíti az elalvást. Fontos a napirend, az azonos időben történő elalvás és felkelés. Javasolt a koffeinfogyasztás minimalizálása kávéban és teában is.

A hangulatzavarok és levertség esetén a nyújtógyakorlatok is pozitívan hatnak. Hasznos lehet a jóga is. Ha sikerül rendezni az alvászavart, a hangulati problémák is oldódhatnak.

A súlynövekedés és csontritkulás ellen javasolt zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani. A teljes kiőrlésű gabonában, rostban, telítetlen zsírsavakban és finomítatlan szénhidrátokban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás segít megelőzni a hízást. Növelni lehet a kalcium- és a D-vitamin-bevitelt. Elsősorban azonban a rendszeres mozgás mindkét probléma ellenszere.

A fogak romlása és elvesztése miatt fontos a legalább kétszeri fogmosás fluoridos fogkrémmel, a fogközök tisztítása speciális kefével vagy fogselyemmel, valamint a cukros élelmiszerek helyett zöldségek, gyümölcsök választása. A tünetként jelentkező szájszárazság miatt többet kell inni.

A vaginális diszkomfort és szárazság ellen érdemes kipróbálni a vény nélkül kapható síkosítókat. A tüneteket csökkentheti a nem lankadó szexuális aktivitás.

A vizelettartási zavarokon segíthet az intimtorna és más, belső izmokat megmozgató torna. Ezek rendszeres gyakorlása jelentősen enyhítheti a tüneteket.

Ezt is szeretjük