Milyen színű az egészséges menzesz?
Ha másmilyen, az bajt is jelezhet
Sok tényező, betegség, gyógyszer befolyásolhatja a havi ciklust.

nagykep?cikkid=168920&kep=menstruacio-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ez is egy tabutéma, holott szükséges lenne beszélni róla. A női szervezet alapvető és természetes funkciója a havi vérzés, amelyre ennek ellenére figyelni kell. A menstruáció ugyanis olyan hormonális működés, amelynek jellemzői nemcsak a termékenységről árulkodnak, de az egészségi állapotról is.

A havonta esedékes vérzésnek számít a jellege és a minősége. Fontos, hogy milyen állagú és intenzitású, és hogy kellemetlen-e a szaga. A legtöbb információt azonban az árulja el a szervezetben felmerülő problémákról, hogy milyen színű a vér, ami távozik a méhből. A normál menstruációs vér színe élénkpiros, de az ettől eltérő árnyalatok sem jelentenek feltétlenül kóros állapotot. Mindenesetre nem árt az óvatosság és az odafigyelés.

Sötétvörös színű vérzés

A mélyvörös tónusú vér a menstruáció nehezebb napjaira utal, és általában a ciklus közepére esik. Ilyenkor megszaporodhatnak benne a kisebb vérrögök is. Ez normális állapotra utal, és azt jelenti, hogy ilyenkor a legintenzívebb a méh munkája, vagyis ilyenkor szakad le teljesen a méh megvastagodott nyálkahártyája.

Ha a sötétbordó vérzés pár napnál tovább tart, és a benne található vérrögök nagyok és szürkés színűek, akkor azonnal nőgyógyászhoz kell fordulni. Ez ugyanis jelenthet akár cisztás fibrózist is, aminek egyik jele a váladék besűrűsödése, valamint a sűrűbb és sötétebb vérzés.

Barna színű vér

A menstruáció vége felé egészen sötét, szinte barna színű vér távozik a méhből. Ez normális jelenség, és mindössze arra utal, hogy a ciklus vége felé már állottabb, a méhben hosszabb idő alatt felgyűlő vér ürül ki. Ha viszont hosszabb ideig fennáll a jelenség, az egyéb fertőzésre is utalhat, vagy vérszegénységhez is vezethet, ezért szakorvost kell felkeresni vele.

Narancssárga színű vérzés

Ha narancsos árnyalat kerül a vérbe menzesz idején, akkor az figyelmeztető jel a szervezet részéről. Ez legtöbbször fertőzésre utal, ami lehet szimplán csak hüvelyi, de lehet komolyabb betegség tünete is. Ha a normál hüvelyflórában elszaporodnak a baktériumok, megemelkedik a méh pH-szintje, és az hatással van a menstruációs vér színére is.

Világospiros és rózsaszínes vér

Nincs ok aggodalomra, ha ilyen színű a havi menstruáció során kiürülő vér. Ez a könnyebb napokat jelenti, amikor kevesebb vér lökődik ki a méhből, és kicsi intenzitással. Akkor kell nagyon odafigyelni az ilyen jellegű vérzésre, ha az a megszokott időn kívül jelentkezik. Ha világosabb, rózsaszínes és pecsételő jellegű vérzés lép fel két ciklus között, az jelenthet beágyazódási vérzést is.

Ez csak akkor áll fent, ha felmerülhet a terhesség állapota. Ahogy a megtermékenyített petesejt halad a petevezetékben, az erekkel teli részen áthatolva enyhe vérzést okozhat. Ez világos színű vért jelent, vérrögök nélkül. Aki babát tervez, annak javasolt felkeresni ilyenkor az orvosát.

Számtalan oka lehet az eltérő színű vérzésnek

Nem kell megijedni, ha a menstruációs vér színe eltér a megszokottól, főleg, ha az a rendes ciklus időintervallumában történik. Nagyon sok külső tényező, fertőzés vagy betegség befolyásolhatja a vér színét. Ilyen a pajzsmirigyszint ingadozása vagy a hormonháztartás felborulása, de akár a stressz is.

A szedett gyógyszerektől, a fogamzásgátlótól is változhat a menzesz színe. A különböző nőgyógyászati problémák is hatással vannak a havi ciklus során távozó vér színére. Ilyenek a hüvelyi fertőzések, a ciszták és a polipok. Minden rendhagyó elváltozásnál érdemes azonban mielőbb a nőgyógyász szakember véleményét kikérni.

Ezt is szeretjük