Darabos menstruáció, erős vérzés: véralvadási zavarokra is utalhatnak a tünetek

Prof. Blaskó György szerint akár genetikai probléma is állhat a darabos menzesz mögött.

no-szomoru-kanape
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A menstruációs vérzés több mindenről is árulkodhat, például az illető véralvadási folyamatairól, az esetleges véralvadásgátló terápia hatékonyságáról.

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a következő jelekre hívja fel a figyelmet.

Vérrögök a menstruációs vérben

Szinte nincs is olyan nő, aki olykor ne fedezne fel apróbb vérrögöket vérzése során. Ez rendszerint a menstruáció első napjaiban figyelhető meg, amikor a vérzés erősebb, és nagyobb darabokban válik le a méhnyálkahártya. Azonban, ha gyakran előfordul, görcsökkel jár, nagyobb méretűek és mennyiségűek ezek a darabok, úgy fokozott véralvadás is lehet a hátterében, így ekkor érdemes orvoshoz fordulni. Laborvizsgálat útján ugyanis könnyen megállapítható egy esetleges trombofília - genetikai véralvadási zavar. Erre azért van nagy szükség, mert pozitív eredmény esetén megfelelő prevenció alkalmazásával nemcsak a darabos vérzésnek lehet búcsút inteni, hanem megelőzhető a mélyvénás trombózis/tüdőembólia is.

- Amennyiben valaki gyakran szembesül darabos vérzéssel, mindenképp trombofíliavizsgálat indokolt, mivel az eredmény befolyásolja többek közt a fogamzásgátló kiválasztását, valamint egy jövőbeni terhességet is. Ekkor ugyanis hormonmentes fogamzásgátlóra van szükség, valamint várandósság során indokolt lehet véralvadásgátló injekció adása - mondja a professzor.

Erős menstruációs vérzés 

Az erős menstruációs vérzés hátterében több minden is állhat, mely nemcsak nőgyógyászati eredetű lehet, hanem belgyógyászati is. Erős vérzést okozhat ugyanis a vérzékenység is. Ekkor a véralvadás egyensúlya a vérzékenység irányába tolódik el. Így a probléma egyik tünete lehet a bővebb menstruációs vérzés, de például a fogmosás során jelentkező fogínyvérzés is jelzésértékű lehet.

- A vérzékenységnek számos oka lehet, nem feltétlenül a klasszikus faktorhiányról van szó, lehet ok a thrombocytagátló gyógyszerek szedése, bizonyos gyógynövénykészítmények, teák bő fogyasztása. Ilyen esetben mindenképpen jelentkezzen a beteg szakorvosnál - hívja fel a figyelmet a professzor. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nagyon fontos tudni, hogy a rosszul adagolt véralvadásgátló is okozhat erősebb vérzést, melyet igen komolyan kell venni, ugyanis ezáltal megnő az életveszélyes belső vérzések - például a hashártya mögötti vérzés, hólyag-, illetve vesevérzés - kialakulása is. Éppen ezért kell régi típusú antikoagulánsoknál rendszeresen ellenőriztetni az INR-értéket.

- Amennyiben a véralvadásgátlót szedő beteg erős menstruációs vérzést, fogínyvérzést, véres vizeletet, a szem kötőhártyájának bevérzését tapasztalja, mindenképp forduljon orvoshoz, mivel meglehet, más dozírozásra vagy más készítményre van szüksége - például NOAC. Ezek túladagolása is veszélyes lehet! Ezen készítmények ugyanis megnyújtják az alvadási időt, így vérzéses szövődmények léphetnek fel - figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Ezeket ne edd a menzesz alatt!

A következő ételek közül néhány fogyasztása a hónap más napjain sem ajánlott, a menzesz idején azonban különösen nem.  

Még fájdalmasabbá teszik a menstruációt: ételek, amelyeket nagy ívben kerülni kellene, pedig mindenki kívánja ilyenkor

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük