Darabos menstruáció, erős vérzés: véralvadási zavarokra is utalhatnak a tünetek
Prof. Blaskó György szerint akár genetikai probléma is állhat a darabos menzesz mögött.

no-szomoru-kanape
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menstruációs vérzés több mindenről is árulkodhat, például az illető véralvadási folyamatairól, az esetleges véralvadásgátló terápia hatékonyságáról.

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a következő jelekre hívja fel a figyelmet.

Vérrögök a menstruációs vérben

Szinte nincs is olyan nő, aki olykor ne fedezne fel apróbb vérrögöket vérzése során. Ez rendszerint a menstruáció első napjaiban figyelhető meg, amikor a vérzés erősebb, és nagyobb darabokban válik le a méhnyálkahártya. Azonban, ha gyakran előfordul, görcsökkel jár, nagyobb méretűek és mennyiségűek ezek a darabok, úgy fokozott véralvadás is lehet a hátterében, így ekkor érdemes orvoshoz fordulni. Laborvizsgálat útján ugyanis könnyen megállapítható egy esetleges trombofília - genetikai véralvadási zavar. Erre azért van nagy szükség, mert pozitív eredmény esetén megfelelő prevenció alkalmazásával nemcsak a darabos vérzésnek lehet búcsút inteni, hanem megelőzhető a mélyvénás trombózis/tüdőembólia is.

- Amennyiben valaki gyakran szembesül darabos vérzéssel, mindenképp trombofíliavizsgálat indokolt, mivel az eredmény befolyásolja többek közt a fogamzásgátló kiválasztását, valamint egy jövőbeni terhességet is. Ekkor ugyanis hormonmentes fogamzásgátlóra van szükség, valamint várandósság során indokolt lehet véralvadásgátló injekció adása - mondja a professzor.

Erős menstruációs vérzés 

Az erős menstruációs vérzés hátterében több minden is állhat, mely nemcsak nőgyógyászati eredetű lehet, hanem belgyógyászati is. Erős vérzést okozhat ugyanis a vérzékenység is. Ekkor a véralvadás egyensúlya a vérzékenység irányába tolódik el. Így a probléma egyik tünete lehet a bővebb menstruációs vérzés, de például a fogmosás során jelentkező fogínyvérzés is jelzésértékű lehet.

- A vérzékenységnek számos oka lehet, nem feltétlenül a klasszikus faktorhiányról van szó, lehet ok a thrombocytagátló gyógyszerek szedése, bizonyos gyógynövénykészítmények, teák bő fogyasztása. Ilyen esetben mindenképpen jelentkezzen a beteg szakorvosnál - hívja fel a figyelmet a professzor. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nagyon fontos tudni, hogy a rosszul adagolt véralvadásgátló is okozhat erősebb vérzést, melyet igen komolyan kell venni, ugyanis ezáltal megnő az életveszélyes belső vérzések - például a hashártya mögötti vérzés, hólyag-, illetve vesevérzés - kialakulása is. Éppen ezért kell régi típusú antikoagulánsoknál rendszeresen ellenőriztetni az INR-értéket.

- Amennyiben a véralvadásgátlót szedő beteg erős menstruációs vérzést, fogínyvérzést, véres vizeletet, a szem kötőhártyájának bevérzését tapasztalja, mindenképp forduljon orvoshoz, mivel meglehet, más dozírozásra vagy más készítményre van szüksége - például NOAC. Ezek túladagolása is veszélyes lehet! Ezen készítmények ugyanis megnyújtják az alvadási időt, így vérzéses szövődmények léphetnek fel - figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Ezeket ne edd a menzesz alatt!

A következő ételek közül néhány fogyasztása a hónap más napjain sem ajánlott, a menzesz idején azonban különösen nem.  

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük