A ritkább menstruáció leggyakoribb okai: 35 nap jelenti az egészségügyi határt
Mi az oka a ritkább menstruációnak?

menstruáció
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amennyiben 35 napnál ritkább a menzesz, menstruációs problémáról beszélünk, és akár endokrin betegség is állhat a hátterében.

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza mondja el a legfontosabbakat a témában.

A normál ciklus

A két egymást követő menstruációs vérzés első napjai közötti 28 nap az ideális ciklus hossza, ebbe beleszámítják a menstruációs vérzés négy-öt napját is. Nem kell aggódni, ha valakinél ez eltolódik akár négy-öt nappal, pozitív vagy negatív irányban egyaránt.

menstruáció

A menstruációs ciklust több minden befolyásolhatja, így lelki, fizikai megterhelés, az immunrendszer átmeneti gyengülése vagy valamilyen nőgyógyászati fertőzés is. 

Hormonális probléma?

A menstruációt követően a tüszőérést serkentő hormon, az FSH szintje - mely az ovulációs szakaszban 4,5-25 IU/L - lassan emelkedik, segítve az új tüsző érését. A ciklus közepe táján az ösztrogének szintje is emelkedik, ezt követi a luteinizáló hormon - LH - mennyiségének ugrásszerű növekedése, az érett petesejt kilökődésével. 

A 35 napnál ritkább havi vérzés esetén viszont nem árt a fokozott figyelem, ugyanis ennek hátterében legtöbbször a hormonális rendszer nem kielégítő működése állhat. Endokrin problémánál fontos mielőbb szakorvoshoz fordulni, aki ultrahang- és laborvizsgálat útján eldönti, mi is áll a ritka vérzés hátterében. Az FSH-szint mellett az alábbi paramétereket is fontos ellenőrizni:

  • LH,
  • ösztradiol,
  • progeszteron,
  • tesztoszteron,
  • vércukor- és inzulinértékek - 0, 60 és 120 perces,
  • TSH, T3, T4,
  • prolaktin.
shutterstock 171518261

Miért fontos a vizsgálat?

- Mivel ezekben az esetekben általában nem következik be szabályos tüszőérés és tüszőrepedés - ovuláció -, még inkább indokolt a vizsgálat és a kezelés, különösen akkor, ha babát szeretnél. Amennyiben terhesség a cél, és a nőgyógyászati vizsgálat nem igazol egyéb eltérést, úgy a hiányzó tüszőérést gyógyszeres kezeléssel lehet elérni. A terápia mindenképpen szakorvosi felügyeletet igényel! - mondja dr. Hetényi Gábor. 

Problémát jelenthet még a megszokottnál gyakrabban jelentkező menstruáció, illetve az is jelzésértékű lehet, ha az átlagosnál bővebb vérzést tapasztal a nő. 

Vashiányos vagy?

A felnőtt nőknek javasolt napi vasbevitelt sokan nem érik el - az érték pedig terhesség során a többszörösére is nőhet. Mit egyél, hogy megelőzd a vashiányos vérszegénységet? Mutatjuk!

A képek forrása: Shutterstock.

Ezt is szeretjük