Mit jeleznek a bőrön a kék-zöld foltok? Nem biztos, hogy csak beütötted
Ha gyakran megismétlődik a megjelenésük, lehet, hogy komolyabb problémáról van szó.

verszegenyseg 3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A többséggel már bizonyára megesett, hogy megmagyarázhatatlan kék-zöld foltokat találtak a bőrükön. Ilyenkor általában beütötték magukat valahol, majd később megfeledkeztek róla.

Viszont az már figyelemfelhívó jel, ha ez gyakran megismétlődik, ugyanis vérzékenységet jelezhet. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológus főorvosa a sokakat érintő von Willebrand-betegségről beszélt.

Nem csak a hemofília tartozik a vérzékenységhez

A vérzékenységnek több típusa is van, ennek ellenére sokan a hemofíliával azonosítják, mely ritka, öröklődő betegség, ami többnyire fiúknál súlyos vérzékenységgel jár. Viszont ennél lényegesen gyakoribb az úgynevezett von Willebrand-szindróma, melynek tünetei sokszor nagyon enyhék, súlyos formája pedig jóval ritkább. Emiatt viszont könnyen szem elől téveszthető.

Létezik veleszületett, valamint szerzett formája is, utóbbi gyakran más betegségekhez kapcsolódik. A  von Willebrand nevű véralvadási faktor valójában egy nagy fehérjemolekula, mely szükséges a vérrög kialakulásához a vérlemezkékkel együtt a sérült érben. 

Az érfalhoz hozzátapasztja a vérlemezkéket, és egymáshoz rögzíti azokat. Ezen kívül a VIII-as alvadási faktor hordozója, védőfehérjéje is. Ebben a betegségben a von Willebrand-fehérje alacsony mennyiségben, illetve rossz minőségben van jelen, így zavar alakul ki a véralvadási folyamatban, és vérzékenység jön létre.

Gyakran egyéni sajátosságnak tudják be a tüneteket

A vérzékenység miatt kialakult tüneteket sokan egyéni sajátosságnak tudják be, így nincsenek tisztában állapotukkal, pedig a kellemetlen tüneteik mögött vérzékenység is állhat. A betegség jellemző tünetei a következők: megmagyarázhatatlan kék-zöld foltok a bőrön, hosszú vérzési idő, gyakori orrvérzés, erős, elhúzódó menstruációs vérzés, fogínyvérzés, vérszegénység.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Gyakori, hogy a vérszegénység okának felderítése során derül fény a problémára, illetve akkor, amikor kisebb beavatkozás vagy műtét során jelentősebb a vérvesztés, mint az várható lenne. Sokan ilyenkor jönnek rá, hogy például az erős menstruációjuk vagy a gyakori orrvérzésük ennek a betegségnek a következménye - mondja Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológus főorvosa, aki hozzátette, ez a leggyakoribb véralvadási zavar.

Kezelése

Amennyiben a vérvételi leletek és a vérzési idő szerint fennáll a von Willebrand-szindróma, úgy azt az állapot súlyossága függvényében kell kezelni, hogy ne alakuljon ki vérszegénység, és, hogy ne lépjenek fel a kellemetlen tünetek. 

Enyhe esetben a kezelés történhet a véralvadást segítő gyógyszeres terápiával, súlyosabb esetben intravénásan kapja a beteg a hiányzó alvadási faktort. Műtétek, orvosi beavatkozások előtt a páciensnek egyeztetnie kell orvosával, ugyanis meglehet, hogy a bővebb vérzés elkerülése érdekében injekciós kezelésre van szükség.

A vérzékeny betegek rendszeres ellenőrzést, gondozást igényelnek, így az enyhe von Willebrand-betegeket is gondozásba veszik. Az egész országban működik a gondozási hálózat kihelyezett központokkal - itt biztosítják számukra a faktorkészítményeket is.

A rák tünetei a bőrön

A bőrön megjelenő elváltozásokat, ha összefüggésbe is hozzák daganatos betegséggel, legtöbbször bőrrákra asszociálnak. Ám az is gyakran előfordul, hogy a tünet a test valamely más pontján kialakult daganatra hívja fel a figyelmet. A következő képeken mutatjuk, hogy mely problémák láttán kell mielőbb orvoshoz fordulnod.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük