Gyakran szédülsz felálláskor? Keringési probléma és gyógyszer is okozhatja

A szédülés nemcsak kellemetlen érzés, de akár egészségügyi problémát is jelezhet.

szedules-fal
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán sokak számára ismerős lehet az érzés, amikor az ember felkel az ágyból, vagy feláll egy székből, és elsötétül előtte a világ, annyira megszédül. A kellemetlen élményt nem szabad félvállról venni, különösen, ha az rendszeressé válik.

A szédülést olykor csak a vércukorszint leesése okozza, és néhány falat étel máris helyrezökkenti az illetőt, vagy vérnyomásprobléma, de a háttérben számos egyéb tényező és több egészségügyi probléma is állhat, sőt, esetenként gyógyszermellékhatásként is előfordul, ezért jobb mielőbb utánajárni, és a tünetek helyett a kiindító okokat kezelni.

Vérszegénység

Vérszegénység áll fenn, ha a vörösvértestek túl alacsony számban vannak jelen a szervezetben, vagy nem megfelelő a működésük, így nem képesek oxigénhez juttatni a szerveket. Ennek hátterében a vas, a folsav vagy a B12-vitamin hiánya, ritkább esetben autoimmun betegség áll. 

A szédülés mellett ilyenkor fáradtságérzet, gyengeség, légzési nehézségek, fejfájás, sápadtság, szapora szívverés, mellkasi fájdalom és a végtagok lehűlése léphet fel: fennállásuk esetén kezelés és életmódváltás lehet szükséges. 

Szívritmuszavar

Az arrhythmia a szédülés mellett szabálytalan szívritmussal, lassú és szapora szívveréssel járhat, továbbá mellkasi remegéssel, fájdalommal, légszomjjal, esetenként ájulással is kell számolnia az érintetteknek. A leggyakoribb ilyen zavar a pitvarfibrilláció, mely kezeletlen állapotban akár infarktust is okozhat. Az orvos által előírt kezelés mellett tiltólistára kerülhet az alkohol, a koffein és egyes gyógyszerek is. 

Dehidratáció

Esetenként előfordul, hogy egész egyszerűen a dehidratáció okozza a szédüléses tüneteket. Ha a szervezet nem jut elegendő folyadékhoz, akár néhány óra alatt is fáradtságot, zavartságot tapasztal az ember, amit az idő múlásával egyre súlyosabb tünetek váltanak fel. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra ezért nemcsak nyáron és testmozgás közben fontos figyelni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyensúlyszervi károsodás

A belsőfül egyensúlyért felelős idegeinek károsodása vagy más néven a neuritis vestibularis is okozhat szédülést. Ez a probléma gyakran együtt jár a hallászavarral, esetleg hányingerrel, émelygéssel, heves szívdobogással is. A kezelési mód attól függ, hogy vírusfertőzés vagy keringési zavar áll-e a hátterében, így antivirális vagy keringésjavító készítményeket is írhat fel az orvos.

Gyógyszermellékhatás

A szédülés egyes gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet, amit esetenként erős és hirtelen fáradtságérzet és gyengeség kísér. A mellékhatás előfordulhat többek között a fluoxetine- és trazodone hatóanyagú antidepresszánsoknál, az epilepszia kezelésére alkalmazott gabapentin, valproát és pregabalin hatóanyagú gyógyszereknél is. 

Emellett vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, béta-blokkolók, ciklobenzaprin- vagy metaxalone-tartalmú izomlazítók, különböző altatógyógyszerek esetében is előfordulhat szédülés mellékhatásként. Ilyenkor a kezelés, illetve az orvosság megváltoztatását írja elő az orvos.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük