Nem minden esetben ajánlott a tetoválás - Komoly baj is lehet belőle

A véralvadásgátlót szedő embereknek különösen oda kell figyelniük mindenre, ami vérzéssel jár - nincs ez másként a tetoválással sem.

Tetoválás véralvadógátló szedése során
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság a bőrt díszítő tetoválások nem számítanak ritkaságnak, egyre több ember készíttet magának különböző mintákat, feliratokat.

Azonban fontos tudni, hogy a művelet enyhe vérzéssel jár, ezért felvetődhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha az illető véralvadásgátlót szed. Lehet ilyenkor tetováltatni? A kérdést prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája válaszolja meg.

Hogyan működnek a véralvadásgátlók?

A véralvadásgátlók igen hasznos szerepet töltenek be a trombózis hosszú távú terápiájában, valamint a trombózisprevencióban. A készítményeknek több típusuk van (kumarin típusúak, heparin/LMWH-injekció, NOAC/DOAC szerek), melyek különböző hatásmechanizmussal rendelkeznek, ám közös bennük, hogy a vérzékenység és fokozott véralvadás egyensúlyát némileg a vérzékenység irányába terelik. Ezáltal megakadályozzák - vagy legalább jelentősen csökkentik - a vérrögök kialakulásának esélyét.

GettyImages-1082419948
Fotó: mbz-photodesign / Getty Images Hungary

Az antikoagulánsok, vagyis a véralvadásgátlók egyik nagy veszélye a súlyosabb vérzés rizikója - amit korrigálni kell más készítménnyel vagy dózissal -, ám kicsit fokozottabb vérzést sokan tapasztalhatnak (például több ideig vérzik egy vágott seb).

Lehet tetováltatni véralvadásgátló szedése mellett?

„Sajnos azt nem tudjuk, hogy a tetoválószerek pontosan mit tartalmaznak, milyen összetevőkből állnak. Ez egy teljesen ismeretlen terület, vizsgálatok nem voltak. Lehet, hogy ezeknek van olyan összetevője, aminek esetleg komoly kölcsönhatása van a véralvadásgátlókkal! Ezért inkább ne tetováltasson az illető” - javasolja a szakember.

GettyImages-1175029705
Fotó: Tutye / Getty Images Hungary

„Ráadásul az sem mindegy, milyen súlyos volt a trombózis, mikor történt, milyen a beteg aktuális állapota (például van-e PTS vagy egyéb betegsége). Fontos lenne előtte ellenőriztetni az INR-szintet is, hiszen ebből meg lehet állapítani, fennáll-e túlzottan vérzékeny állapot a terápia hatására. Hiszen ha igen, az nem csak a tetoválás ellenjavallata lesz, hanem - mivel súlyos szövődményeket okozhat - más dózist, esetleg más készítmény adását követeli meg” - mondja prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Sok szempontból kellemetlen lehet a tetoválási folyamat

Érdemes azt is tudni, hogy a fokozottabb vérzés miatt a tetovált seb nehezebben gyógyulna, valamint fokozottabb fertőzésveszélynek lenne kitéve, és ezek komoly hatással lehetnek a végeredményre.

GettyImages-182679013
Fotó: BanksPhotos / Getty Images Hungary

Nem mellékes az sem, hogy a vérzés miatt a tetoválóművész kénytelen sokkal többet törölni, aminek következménye az, hogy maga a tetoválás elkészítése sokkal több időt fog igénybe venni, ami igencsak megdrágítja a minta elkészítésének költségét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Összességében tehát: lehetőleg ne csináltasson magának tetoválást az, aki véralvadásgátlót szed!

Gyógyítják a szív- és érrendszeri betegségeket: 8 magyar gyógyfürdő, ami csodát tesz a testtel

Magyarország valóságos gyógy- és termálvíz-nagyhatalom, amit érdemes kihasználni a gyógyulás érdekében különféle betegségekkel. A mélyről feltörő vizek gyógyhatását elsősorban az összetételük határozza meg.

Gyógyítják a szív- és érrendszeri betegségeket: 8 magyar gyógyfürdő, ami csodát tesz a testtel

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük