Az aszpirin tényleg hatásos trombózis ellen? Nem mindig válik be

A különböző trombózisok eltérő kezelést igényelhetnek, így egyáltalán nem biztos, hogy megelőzésként beválik az aszpirin szedése.

trombózis nyitó kép
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alacsony dózisú aszpirin széles körben alkalmazott készítmény, mely csökkenti a vérrögképződés esélyét.

Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája azonban arra figyelmeztet, hogy nem minden típusú trombózisban hatásos. Hogy miért? Kiderül!

A trombózis típusai

Szakemberek a trombózisoknak két nagy csoportját különböztetik meg, attól függően, hol alakult ki a vérrög: eszerint létezik vénás és artériás trombózis. Ez előbbihez tartozik például a mélyvénás trombózis, a tüdőembólia, az artériáshoz pedig többek között a szívinfarktus vagy a stroke. Bár mindkettő életveszélyes vérrögök kialakulásával jár, kialakulásuk mikéntje különböző.

trombózis stroke
Fotó: Madrolly / Getty Images Hungary

- Artériás trombózis esetén a vérrögök a vérlemezkék fokozott összecsapódása és az érfal belső, endothel sejtjeinek károsodása miatt alakulnak ki. Hátterében legtöbbször magas vérnyomás, diabétesz, érszűkület áll. Ekkor ugyanis szűkül az ér keresztmetszete, ami miatt megnő a vér áramlási sebessége, ez pedig apró sérüléseket eredményez az ér belső részén. Ennek következménye a vérlemezkék összecsapódása.

- A vénás trombózis ezzel szemben a lelassult vérkeringés, a vénafal károsodása, valamint a véralvadási rendszer fokozott működésének eredménye. Ekkor a trombózist az aktiválódó alvadási faktorok okozzák, így fokozottá válik a vérrögképződés - magyarázza a professzor, aki hozzátette, hogy artériás trombózis esetén főleg vérlemezkék, míg vénás trombózis esetén inkább vörösvértestek és fibrin alkotják a vérrögöt.

Így néz ki az artériás trombózis.
Így néz ki az artériás trombózis.
Fotó: 7activestudio / Getty Images Hungary

Az aszpirin leginkább az artériás trombózis ellen véd - de azt sem mindig

Mivel az aszpirin egy száz éve fogalomban lévő szer, használatáról hatalmas irodalom keletkezett. Külön nemzetközi munkacsoport vizsgálja mind a cikkeket, mind a vizsgálatokat. Ennyi idő alatt persze volt alkalom publikálni pár cikket az aszpirinnek a vénás trombózisok területén tapasztalható sikereiről, de a publikációk többsége mint trombocita-aggregáció-gátlót említi- mondja Prof. Blaskó György.

Mivel a két típusú trombózis kialakulása merőben más, így más kezelést is igényelhetnek. Az aszpirin hatásmechanizmusa az, hogy acetilszalicilsav a vérlemezkék úgynevezett ciklooxigenáz enzimjét gátolja, így az artériás trombózis ellen nyújt bizonyos fokú védelmet. Éppen ezért vénás vérrögök ellen teljes mértékben hatástalan, erre vannak az antikoagulánsok, vagyis a véralvadásgátlók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája azonban felhívja a figyelmet arra, hogy nem ritka az, amikor valaki aszpirinrezisztens, vagyis számára nem nyújt védelmet a készítmény. Ráadásul igencsak vigyázni kell az alkalmazásával, ellenőrizni kell, hogy hat-e, mivel több súlyos mellékhatása is lehet, mint a gyomorfekély, sőt, napok múlva is kimutatható a jelenléte a szervezetben, amit egy esetleges műtétnél figyelembe kell venni!

Éppen ezért minden esetben egyeztetni kell az orvossal a stroke vagy szívinfarktus megelőzése céljából szedett gyógyszerről vagy gyógyszerekről, ugyanis ma már léteznek hatásos, más mechanizmuson alapuló, preventív célt szolgáló gyógyszerek is.

Csökkenti a koleszterinszintet a szívbarát étrend

Mutatunk néhány olyan élelmiszert, mely jó hatással van a testedre, különösen a szíved egészségére, rendkívül ízletes, és nem kell, hogy lelkifurdalásod legyen akkor sem, ha gyakran eszel belőle.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük