Az aszpirin tényleg hatásos trombózis ellen? Nem mindig válik be

A különböző trombózisok eltérő kezelést igényelhetnek, így egyáltalán nem biztos, hogy megelőzésként beválik az aszpirin szedése.

Aszpirin mélyvénás trombózis ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alacsony dózisú aszpirin széles körben alkalmazott készítmény, mely csökkenti a vérrögképződés esélyét.

Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája azonban arra figyelmeztet, hogy nem minden típusú trombózisban hatásos. Hogy miért? Kiderül!

A trombózis típusai

Szakemberek a trombózisoknak két nagy csoportját különböztetik meg, attól függően, hol alakult ki a vérrög: eszerint létezik vénás és artériás trombózis. Ez előbbihez tartozik például a mélyvénás trombózis, a tüdőembólia, az artériáshoz pedig többek között a szívinfarktus vagy a stroke. Bár mindkettő életveszélyes vérrögök kialakulásával jár, kialakulásuk mikéntje különböző.

trombózis stroke
Fotó: Madrolly / Getty Images Hungary

- Artériás trombózis esetén a vérrögök a vérlemezkék fokozott összecsapódása és az érfal belső, endothel sejtjeinek károsodása miatt alakulnak ki. Hátterében legtöbbször magas vérnyomás, diabétesz, érszűkület áll. Ekkor ugyanis szűkül az ér keresztmetszete, ami miatt megnő a vér áramlási sebessége, ez pedig apró sérüléseket eredményez az ér belső részén. Ennek következménye a vérlemezkék összecsapódása.

- A vénás trombózis ezzel szemben a lelassult vérkeringés, a vénafal károsodása, valamint a véralvadási rendszer fokozott működésének eredménye. Ekkor a trombózist az aktiválódó alvadási faktorok okozzák, így fokozottá válik a vérrögképződés - magyarázza a professzor, aki hozzátette, hogy artériás trombózis esetén főleg vérlemezkék, míg vénás trombózis esetén inkább vörösvértestek és fibrin alkotják a vérrögöt.

Így néz ki az artériás trombózis.
Így néz ki az artériás trombózis.
Fotó: 7activestudio / Getty Images Hungary

Az aszpirin leginkább az artériás trombózis ellen véd - de azt sem mindig

Mivel az aszpirin egy száz éve fogalomban lévő szer, használatáról hatalmas irodalom keletkezett. Külön nemzetközi munkacsoport vizsgálja mind a cikkeket, mind a vizsgálatokat. Ennyi idő alatt persze volt alkalom publikálni pár cikket az aszpirinnek a vénás trombózisok területén tapasztalható sikereiről, de a publikációk többsége mint trombocita-aggregáció-gátlót említi- mondja Prof. Blaskó György.

Mivel a két típusú trombózis kialakulása merőben más, így más kezelést is igényelhetnek. Az aszpirin hatásmechanizmusa az, hogy acetilszalicilsav a vérlemezkék úgynevezett ciklooxigenáz enzimjét gátolja, így az artériás trombózis ellen nyújt bizonyos fokú védelmet. Éppen ezért vénás vérrögök ellen teljes mértékben hatástalan, erre vannak az antikoagulánsok, vagyis a véralvadásgátlók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája azonban felhívja a figyelmet arra, hogy nem ritka az, amikor valaki aszpirinrezisztens, vagyis számára nem nyújt védelmet a készítmény. Ráadásul igencsak vigyázni kell az alkalmazásával, ellenőrizni kell, hogy hat-e, mivel több súlyos mellékhatása is lehet, mint a gyomorfekély, sőt, napok múlva is kimutatható a jelenléte a szervezetben, amit egy esetleges műtétnél figyelembe kell venni!

Éppen ezért minden esetben egyeztetni kell az orvossal a stroke vagy szívinfarktus megelőzése céljából szedett gyógyszerről vagy gyógyszerekről, ugyanis ma már léteznek hatásos, más mechanizmuson alapuló, preventív célt szolgáló gyógyszerek is.

Csökkenti a koleszterinszintet a szívbarát étrend

Mutatunk néhány olyan élelmiszert, mely jó hatással van a testedre, különösen a szíved egészségére, rendkívül ízletes, és nem kell, hogy lelkifurdalásod legyen akkor sem, ha gyakran eszel belőle.

Szívvédő, csökkenti a koleszterinszintet, és még fogyni is segít: mutatjuk, miből egyél többet

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük