A kezeletlen trombózishajlam súlyos következményei: ezért kell kivizsgáltatni a terhesség előtt
A familiáris trombofília genetikailag fokozott trombózishajlamot takar, melynek léteznek enyhébb és súlyosabb formái is.

kezeletlen trombózihajlam
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A terhesség alapból egy olyan állapot, amikor a kismama vére eleve fokozottabban alvadékony, így ekkor megnő a trombózis rizikója, főleg akkor, ha trombofília is jelen van.

Dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológusától megkérdeztük, vajon milyen problémákat okozhat a trombofília várandósság során.

Több fajta trombofília létezik

A tromboflíiának több típusa is van, melyek közül a legismertebb a Leiden-mutáció, ezt követi a FII 20210 mutáció, továbbá az ATIII, a Protein S/C alacsony szintje és az MTHFR mutáció. A mutációknak létezik hetero- és homozigóta formájuk is, attól függően, hogy csak az egyik vagy mindkét szülőtől öröklődött a probléma. A homozigóta forma súlyosabb, ezért ekkor az esetek többségében véralvadásgátló terápia szükséges a kismamának.

Érdemes tudni, hogy egyszerre több trombofília is fennállhat, ami tovább fokozza a trombózis esélyét. Ezért érdemes még várandósság előtt trombofíliaszűrésen részt venni, főleg akkor, ha valakinek már volt trombózisa, vagy családjában előfordult már trombózis vagy tüdőembólia, illetve ha az illető meddőséggel, esetleg habituális vetéléssel küzd.

trombózis terhesség
Fotó: jamesbenet / Getty Images Hungary

A kezeletlen trombofília meddőséget okozhat

Sajnos igen gyakori, amikor a terhesség még az elején megszakad, sokszor az anyuka ekkor még nem is tud az állapotáról, de az első trimeszterben bármikor bekövetkezhet a baj. Ennek hátterében megannyi ok húzódhat, és nagyon sokszor nem is derül ki, mi okozza a tragédiát. Viszont érdemes tudni, hogy trombofília is eredményezheti a beágyazódás, a magzat táplálásának, oxigénellátásának zavarát, melynek oka, hogy a beágyazódás során szükség van a véralvadásban szereplő fehérjék összehangolt működésére.

Sajnos később is okozhat problémákat a trombofília, mivel a placenta /méhlepény/ ereiben ugyanúgy keletkezhet vérrög az öröklött hajlam miatt, mint bárhol az anya szervezetében.

A cikk az ajánló után folytatódik

A trombofília koraszüléshez vezethet

A koraszülés hasonló okokból ugyanúgy veszélyezteti a kismamát és gyermekét, hiszen a gyermek nem kapja meg a számára szükséges anyagokat és oxigént. Ráadásul tanulmányok szerint a Leiden-mutáció megnöveli a terhességi toxémia/HELLP szindróma kialakulásának esélyét, ami köztudottan igen komoly indikációja a baba mielőbbi világrajövetelének.

Mélyvénás trombózis, tüdőembólia

Természetesen a mélyvénás trombózis és annak szövődménye, a tüdőembólia veszélye is fenyegeti a trombofíliás kismamákat. Genetikailag fokozott trombózishajlam nélkül is kialakulhat ez a kismamáknál, ugyanis terhesség során eleve megnő a vérrögök kialakulásának kockázata. Ennek oka a vér alvadékonyságának fokozódása, hogy a kismama ne vérezzen el szülés során, illetve ha a méhlepény egy része leválna, akkor minél előbb megszűnjön a vérzés - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa.

aggodalom, terhesség, trombózis
Fotó: Hraun / Getty Images Hungary

Trombofíliaszűrés, véralvadásgátlás, egészséges baba

Természetesen trombofíliával is szülhet valaki egészséges gyermeket, ám ahhoz első körben tudni kell az állapotról. Erre a trombofíliaszűrés ad választ, és ha van vagy vannak mutációk, úgy hematológus szakorvos eldönti, szükség van-e preventív jelleggel LMWH injekcióra, vagy sem, és ha igen, akkor meddig. Általában a véralvadásgátló injekcióra egyébként a gyermekágyi időszak végéig van szükség.

Emellett fontos, hogy a kismama elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszon, mozogjon, ha visszerekkel küzd, hordjon kompressziós harisnyát, valamint étkezzen egészségesen, a nagy súlyfelesleg elkerülése érdekében - ezek betartása szintén hozzájárul a vérrögök kialakulásának csökkentéséhez.

Szívvédő, csökkenti a koleszterinszintet, és még fogyni is segít: mutatjuk, miből egyél többet

Mutatunk néhány olyan élelmiszert, mely jó hatással van a testedre, különösen a szíved egészségére, rendkívül ízletes, és nem kell, hogy lelkifurdalásod legyen akkor sem, ha gyakran eszel belőle.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük