Mi micsoda a laboreredményben? Felismerhető belőle a véralvadási zavar is

A következő laborértékekre kell figyelned, ha volt már trombózis a családban.

vereredmeny

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mélyvénás trombózis után nagyon fontos a mögöttes okok felkutatása, hiszen a további terápia összeállításában ez nagy szerepet játszik. Sajnos az okokra nem minden esetben sikerül rájönni, különösen, ha nem az öröklött hajlam a probléma okozója. Ugyanis ekkor más betegséghez társulva alakul ki a trombózis, így ez hosszas kivizsgálást igényel.

Bizonyos vizsgálatok elvégzése mindenképp szükséges ahhoz, hogy az orvos pontosabb képet kapjon a beteg véralvadási rendszeréről. Hogy melyek ezek közül a legfontosabbak, és ezek mit is takarnak, arról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológus főorvosa mesél. 

Vérkép: trombocita-, vagyis vérlemezkeszám

A vérlemezkék enzimjei aktiválódnak, amikor kitapadnak a sérült érfalhoz, és ezzel beindítják a véralvadási kaszkádot - azaz a vérrög kialakulását. Számuk lecsökkenése vérzékenységet okoz, ám a túl magas érték trombózisveszélyt jelent.

Prothrombin-idő 

A véralvadási rendellenességek kimutatására és bizonyos véralvadásgátló terápia ellenőrzésére szolgál. A prothrombin a véralvadás kulcsszereplője, és az idő arról ad felvilágosítást, hogy mennyi idő telik el addig, hogy a prothrombin aktív legyen, és a következő lépésben trombinná alakuljon, majd a vér megalvadjon.

INR - prothrombin-aktivitás 

A régi típusú véralvadásgátlók esetén rendszeres INR-vizsgálat szükséges. Az INR a prothrombinaktivitás %-ban megadott értékének nemzetközi standardizálását jelenti. Antikoaguláns terápia során ezt az értéket 2,5-4,5 közé állítjuk. A betegségtől függ, hogy az alsó vagy felső értéket kell-e inkább megközelíteni. A 2 alatti érték nagy valószínűséggel már nem előzi meg a vérrög képződését. A 4,5 feletti érték vérzékenységet okozhat.

Aktivált Parciális Thromboplasztin Idő - APTI 

- A véralvadásról az APTI megmérése nélkül nem kapunk teljes képet, és több véralvadási faktor hibás működése, esetleg hiánya rejtve marad, ha csak az INR-t határoznánk meg. A vérzékeny betegek többségében az APTI-megnyúlás a figyelmeztető laboratóriumi jel, hogy keressük meg a hibás alvadási faktort. Ritkábban, de előfordul, hogy fokozott alvadékonyságot takar az APTI magasabb értéke - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna.

D-dimer 

A D-dimer az alvadási folyamat során keletkező anyag, a fibrin lebomlási terméke. Elsősorban a mélyvénás trombózis/tüdőembólia igazolására használják, de az állapot utánkövetése során is fontos szolgálatot tesz ennek mérése. Magasabb szintje vérrög jelenlétére utal.

Trombofília vizsgálata

A genetikailag fokozott trombózishajlamra vonatkozó vizsgálat. Több típusa is van, és azokon belül is megkülönböztetünk hetero- és homozigóta formákat, attól függően, hogy csak az egyik vagy mindkét szülőtől öröklődött a defektus. Trombofília-vizsgálatra nemcsak trombózis után van szükség, hanem akkor is, ha valakinek a családjában már előfordult a probléma, illetve, ha hormonterápia előtt áll, esetleg, ha habituális vetéléssel, meddőséggel küzd. 

- A véralvadás fontos része az aktivált véralvadási faktorok időben történő leállítása. Ezen fehérjék vizsgálata is a trombofília-kivizsgálás része - Antitrombin III, Protein C és Protein S -, mert ezen fehérjék rendellenességei is többnyire öröklődnek. A génjeiket rutinszerűen nem, csak speciális esetekben vizsgáljuk - mondja a hematológus.

Homociszteinszint 

- A homocisztein ként tartalmazó aminosav, ami jelentős érkárosító hatással bír. Lebontásához elsősorban folsavra, B6- és B12-vitaminra van szükség. Ha valamilyen oknál fogva megemelkedik a vérben a mennyisége, úgy az fokozza a vérrögök kialakulásának kockázatát - mind vénás, mind artériás oldalon - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Eltérés esetén mi a teendő? 

Amennyiben eltérést igazolt a laboratórium, úgy a kezelőorvos eldönti, milyen terápiára van szükség. Előfordulhat, hogy csupán az életmódjára kell odafigyelnie a páciensnek, de az is lehet, hogy profilaktikus, vagyis megelőző célzattal gyógyszeres terápia indokolt. Az injekciós vagy a tablettás kezelést a klinikai képtől függően szükséges lehet alkalmazni a páciensnek élete végéig, átmenetileg fél-1 évig folyamatosan, vagy csak bizonyos trombóziskészséget fokozó élethelyzetekben - például terhesség, műtét, gipszrögzítés. Amennyiben már valamilyen véralvadásgátló kezelésben részesül a beteg, és a trombofília kivizsgálása súlyos eltérést igazolt, akkor gyógyszerváltásra, illetve a gyógyszer dózisának módosítására is szükség lehet.

Teszteld a tudásod!

Mi mutatja a máj betegségét? Mi fölött számít a vércukorszint magasnak? A tesztből ez is kiderül.

Teszteld, mennyire tudod, mit jelentenek a laborlelet eredményei! - A leggyakoribb adatok

Kvíz!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük