Mi micsoda a laboreredményben? Felismerhető belőle a véralvadási zavar is
A következő laborértékekre kell figyelned, ha volt már trombózis a családban.

vereredmeny
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mélyvénás trombózis után nagyon fontos a mögöttes okok felkutatása, hiszen a további terápia összeállításában ez nagy szerepet játszik. Sajnos az okokra nem minden esetben sikerül rájönni, különösen, ha nem az öröklött hajlam a probléma okozója. Ugyanis ekkor más betegséghez társulva alakul ki a trombózis, így ez hosszas kivizsgálást igényel.

Bizonyos vizsgálatok elvégzése mindenképp szükséges ahhoz, hogy az orvos pontosabb képet kapjon a beteg véralvadási rendszeréről. Hogy melyek ezek közül a legfontosabbak, és ezek mit is takarnak, arról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológus főorvosa mesél. 

Vérkép: trombocita-, vagyis vérlemezkeszám

A vérlemezkék enzimjei aktiválódnak, amikor kitapadnak a sérült érfalhoz, és ezzel beindítják a véralvadási kaszkádot - azaz a vérrög kialakulását. Számuk lecsökkenése vérzékenységet okoz, ám a túl magas érték trombózisveszélyt jelent.

Prothrombin-idő 

A véralvadási rendellenességek kimutatására és bizonyos véralvadásgátló terápia ellenőrzésére szolgál. A prothrombin a véralvadás kulcsszereplője, és az idő arról ad felvilágosítást, hogy mennyi idő telik el addig, hogy a prothrombin aktív legyen, és a következő lépésben trombinná alakuljon, majd a vér megalvadjon.

INR - prothrombin-aktivitás 

A régi típusú véralvadásgátlók esetén rendszeres INR-vizsgálat szükséges. Az INR a prothrombinaktivitás %-ban megadott értékének nemzetközi standardizálását jelenti. Antikoaguláns terápia során ezt az értéket 2,5-4,5 közé állítjuk. A betegségtől függ, hogy az alsó vagy felső értéket kell-e inkább megközelíteni. A 2 alatti érték nagy valószínűséggel már nem előzi meg a vérrög képződését. A 4,5 feletti érték vérzékenységet okozhat.

Aktivált Parciális Thromboplasztin Idő - APTI 

- A véralvadásról az APTI megmérése nélkül nem kapunk teljes képet, és több véralvadási faktor hibás működése, esetleg hiánya rejtve marad, ha csak az INR-t határoznánk meg. A vérzékeny betegek többségében az APTI-megnyúlás a figyelmeztető laboratóriumi jel, hogy keressük meg a hibás alvadási faktort. Ritkábban, de előfordul, hogy fokozott alvadékonyságot takar az APTI magasabb értéke - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna.

D-dimer 

A D-dimer az alvadási folyamat során keletkező anyag, a fibrin lebomlási terméke. Elsősorban a mélyvénás trombózis/tüdőembólia igazolására használják, de az állapot utánkövetése során is fontos szolgálatot tesz ennek mérése. Magasabb szintje vérrög jelenlétére utal.

Trombofília vizsgálata

A genetikailag fokozott trombózishajlamra vonatkozó vizsgálat. Több típusa is van, és azokon belül is megkülönböztetünk hetero- és homozigóta formákat, attól függően, hogy csak az egyik vagy mindkét szülőtől öröklődött a defektus. Trombofília-vizsgálatra nemcsak trombózis után van szükség, hanem akkor is, ha valakinek a családjában már előfordult a probléma, illetve, ha hormonterápia előtt áll, esetleg, ha habituális vetéléssel, meddőséggel küzd. 

- A véralvadás fontos része az aktivált véralvadási faktorok időben történő leállítása. Ezen fehérjék vizsgálata is a trombofília-kivizsgálás része - Antitrombin III, Protein C és Protein S -, mert ezen fehérjék rendellenességei is többnyire öröklődnek. A génjeiket rutinszerűen nem, csak speciális esetekben vizsgáljuk - mondja a hematológus.

Homociszteinszint 

- A homocisztein ként tartalmazó aminosav, ami jelentős érkárosító hatással bír. Lebontásához elsősorban folsavra, B6- és B12-vitaminra van szükség. Ha valamilyen oknál fogva megemelkedik a vérben a mennyisége, úgy az fokozza a vérrögök kialakulásának kockázatát - mind vénás, mind artériás oldalon - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Eltérés esetén mi a teendő? 

Amennyiben eltérést igazolt a laboratórium, úgy a kezelőorvos eldönti, milyen terápiára van szükség. Előfordulhat, hogy csupán az életmódjára kell odafigyelnie a páciensnek, de az is lehet, hogy profilaktikus, vagyis megelőző célzattal gyógyszeres terápia indokolt. Az injekciós vagy a tablettás kezelést a klinikai képtől függően szükséges lehet alkalmazni a páciensnek élete végéig, átmenetileg fél-1 évig folyamatosan, vagy csak bizonyos trombóziskészséget fokozó élethelyzetekben - például terhesség, műtét, gipszrögzítés. Amennyiben már valamilyen véralvadásgátló kezelésben részesül a beteg, és a trombofília kivizsgálása súlyos eltérést igazolt, akkor gyógyszerváltásra, illetve a gyógyszer dózisának módosítására is szükség lehet.

Teszteld a tudásod!

Mi mutatja a máj betegségét? Mi fölött számít a vércukorszint magasnak? A tesztből ez is kiderül.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük