Trombózist okozhatnak a hormonpótló készítmények: szerencsére van már korszerűbb megoldás

Nincs kockázata a bőrön keresztüli hormonpótlásnak egy brit kutatás szerint.

Hormonpótlás bőrön keresztül
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hormonpótló terápia - HRT - egészségi kockázatairól készült újabb nagyszabású brit tanulmány kimutatta, hogy nincs rizikója a hormontapasz, -gél vagy -krém alkalmazásának, a tabletta formában történő hormonpótlás azonban növeli a trombózis kialakulásának lehetőségét.

A Nottinghami Egyetem kutatói a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban mutatták be eredményeiket.

Hormonpótlás - bőrön keresztül

A szakemberek a nőgyógyászati praxisokban 1998 és 2017 között regisztrált több mint 470 ezer nő HRT-adatait elemezték, közülük több mint 80 ezer 40-79 éves nő esetében alakult ki vérrög, míg 390 ezer esetében nem tapasztaltak ilyet.

A HRT-t a menopauza tüneteinek csökkentésére alkalmazzák, a tünetektől függően rendelnek el az orvosok különböző kezeléseket, köztük ösztrogén vagy ösztrogén és progeszteron hormonokat tartalmazó tabletták szedését vagy bőrön keresztül hormontapaszok, -krémek, gélek alkalmazását.

Korábbi kutatások már kimutatták a trombózist okozó vérrögök keletkezésének magasabb kockázatát a terápiában részesülő nőknél, de kevés adat létezik a különféle terápiákkal kapcsolatos kockázatokról.

Veszélyes hormonpótló tabletták

A nottinghami kutatók is megerősítették a trombózis kialakulásának magasabb kockázatát - 58% - a hormonpótló tablettákat szedő nőknél, szemben azokkal, akik nem részesültek semmilyen terápiában. 40%-kal volt magasabb a kockázat azoknál, akik ösztrogéntartalmú tablettákat szedtek, és 73%-kal azoknál, akik ösztrogén-progeszteron hatóanyagú tablettákat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A bőrön keresztüli alkalmazásnál egyetlen formában - legyen az tapasz, krém vagy gél - sem mutattak ki semmilyen kockázatot a trombózisra - írták a szakemberek tanulmányukban.

Ez egy megfigyelésen alapuló tanulmány, így nem állapította meg az okokat, és a kutatók szerint vannak bizonyos korlátok, melyek hatással voltak az eredményre. Mindezek ellenére ez a tanulmány egy jóval részletesebb képet adott a HRT-készítmények alkalmazásának trombóziskockázatairól, és segítheti az orvosokat és a nőket a megfelelő terápia kiválasztásában - olvasható a tanulmányban.

Elhízás, fáradékonyság, menopauza?

A kiegyensúlyozott hormonműködés legnagyobb barátai az alábbi ételek. Nézd meg a következő képeken, mely táplálékokból kellene többet fogyasztanod.

Rendbe teszik a hormonrendszert: 10 étel és ital, amiből sokkal többet kellene fogyasztani

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük