A fogamzásgátló tabletta egyik legnagyobb kockázata: halált is okozhat, de előzetes vizsgálattal megelőzhető a baj

Tudod, hogy működik a trombofília vizsgálata?

Trombofília vizsgálata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már régóta hallani figyelmeztetéseket, miszerint a hormonális fogamzásgátlók növelik a trombózis rizikóját. Ez óriási veszélyt jelent azokra nézve, akiknél valamiért fokozottabb a vérrögképződés. Ilyen állapot például a trombofília, melynek fennállása megnöveli a trombózis és a tüdőembólia veszélyét, főleg, ha az illető fogamzásgátlót szed.

Hogy milyen szűrés létezik a genetikailag fokozott trombózishajlamra, illetve hogy lehet megelőzni a problémát, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

Megelőzhető a fogamzásgátló okozta trombózis

Időről időre olvashatsz híreket, melyek olyan halálesetekről szólnak, amiket fogamzásgátló tabletták okoznak. Ilyen például a nemrégiben elhunyt fiatal lány esete is, aki tüdőembóliát kapott. Ennek hátterében a készítmények trombózis kialakulását megkönnyítő hatása áll, így, ha az illető fokozott trombózisrizikóval bír, úgy jelentősen megnő a mélyvénás trombózis és az életveszélyes tüdőembólia kockázata. Prof. Blaskó György szerint az ilyen esetek elkerülhetőek lennének, ám ehhez alapos kivizsgálás szükséges.

- A fogamzásgátló tabletták - és egyéb hormonális fogamzásgátlók - köztudottan növelik a trombózis kialakulásának esélyét, ennek ellenére egyelőre nem protokoll a páciens alapos kivizsgálása trombózishajlamra. Pedig egy esetleges trombofília - genetikai hajlam a vérrögképződésre - sokszor semmilyen tüneteket nem okoz, ám, ha jelen van mellette más provokáló tényező is - például fogamzásgátló szedése, terhesség, tartós immobilitás -, úgy az érintett jelentős veszélynek van kitéve. Éppen ezért gyakori, hogy akkor derül fény az állapotra, amikor már túl késő. A hormonális fogamzásgátlóknak különböző generációi vannak, és a trombózisos szövődmények szempontjából - érdekes módon - a III. generációsok a legjobbak. A trombózis alapja, hogy bizonyos hormonok befolyásolják az antitrombin-III termelődését, módosítják bizonyos fibrinolitikus tényezők aktivitását.

Ha a családodban előfordult már trombózis, a fogamzásgátló tabletta szedésének megkezdése előtt mindenképpen javasolt részt venned trombofíliaszűrésen, így időben kiderülhet a hajlam.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogy néz ki a trombofília vizsgálata? 

A trombofíliavizsgálat egy egyszerű vérvétel. Ennek során olyan állapotokat vizsgálnak, mint például az V-ös faktor Leiden-mutációja, a prothrombin génmutáció, az MTHFR - metiltetrahidrofolát reduktáz enzim polimorfizmusa magas homociszteinszinttel -, a Protein S, illetve a Proretin C alacsony szintje vagy alacsony aktivitása, illetve, ha kevés az antithrombin, vagy nem aktív, esetleg igen magas a VIII faktor szintje vagy aktivitása. Ezek ugyanis mind megnövelik a trombózis rizikóját - különösen akkor, ha az úgynevezett homozigóta forma áll fenn, vagyis az érintett mindkét szülőjétől örökölte a betegségre való hajlamot. Természetesen egyéb vizsgálati lehetőségek is vannak, de ezeket nem, vagy ritkán végzik.

Ha trombofíliás vagy

- Ha valakinél beigazolódik valamilyen trombofília, úgy mindenképp menjen el szakemberhez, aki hasznos életmód- és sportolási tanácsokkal szolgál, illetve szükség esetén megfelelő megelőző gyógyszeres terápiát javasol. Egyébként tudni kell, hogy a rendszeres szexuális élet korunkban már sokkal korábban elkezdődik, mint akár ötven évvel ezelőtt. Ismerten trombofíliás betegek gyermekeit az észlelt tényezőre körülbelül 15 éves korban szűrni javasolt - mondta Prof. Blaskó György.

Szív- és érfalerősítő teák

Az érrendszer erősítését segítheti bizonyos gyógynövények rendszeres fogyasztása. Nézd meg a következő galériát, és tudj meg többet ezekről!

A 10 leghatékonyabb szíverősítő tea: fogyaszd mindennap, és hatni fog!

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük