Mennyi idő alatt távozik egy vérrög a testből, és mi történik a trombózis után? Prof. Blaskó György válaszol

Trombózis után nagyon fontos az utókezelés a beteg számára, megelőzés céljából is.

Trombózis után
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valaki átesett már mélyvénás trombózison, akkor pontosan tudja, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyekre muszáj odafigyelnie. Enélkül újra kialakulhat a probléma vagy annak egy szövődménye.

Hogy pontosan mikre is érdemes ügyelni a mindennapokban, prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája foglalta össze.

Amikor távozik a vérrög múlik a fájdalom

A kialakult vérrög - thrombus - egy idő után a véna falához tapad, amit a szaknyelv úgy fogalmaz meg, hogy a thrombus szervül. Ez a folyamat leghamarabb négy-hét nap alatt lezajlik, de nagyban függ attól, hogy a thrombus egyrészt lapos-e, másrészt mennyire tapad le nagy felülettel az érfalhoz. Amíg ez végbemegy, tarthat a fájdalom, ám a véralvadásgátló szedése után a kellemetlen érzés lassan csökken. A legtöbb beteg néhány hét vagy egy-két hónapon belül jelentős javulásról számol be, amennyiben időben észlelték a problémát, és megfelelő kezelést kap.

Amikor hosszú távon is fájdalom és lábdagadás keseríti meg a beteg mindennapjait, annak poszttrombotikus szindróma (PTS) lehet az oka, mely rendszerint a nem megfelelő utókezelés miatt alakul ki. Hogy ez elkerülhető legyen, fontos a kezelőorvos által meghatározott INR-szint elérése és megtartása, valamint bizonyos ideig kompressziós harisnya viselése.

Mennyi ideig kell véralvadásgátlót szedni?

A véralvadásgátlók szedésekor a véralvadás és vérzékenység egyensúlya az utóbbi irányába tolódik. Így megakadályozza a kezelés a vér fokozott alvadékonyságát, és elősegíti a szervezet egyébként állandóan meglévő vérrögoldó aktivitását. A véralvadásgátló terápia időszakát több tényező is befolyásolja. 

Ilyen például, hogy hol keletkezett vérrög, miért alakult ki, milyen rizikótényezők állnak fenn, milyen egyéb betegségei vannak a páciensnek. Ha kicsi az esély egy újabb trombózisra, elég lehet három-hat hónapos kezelés, ám ha magasabb, akkor gyakran élethosszig tartó terápia indokolt.

Sokan szerencsére nem is tudják elképzelni, milyen érzés folyamatos fájdalommal élni. Egy sorstárs beteg művész így próbálta képekbe önteni. 

16 éve él folyamatos fájdalomban: fotókkal mondja el, amit szavakkal nem lehet

Nézegess képeket!

Elolvasom

A véralvadásgátlók fajtái

A véralvadásgátlóknak több fajtájuk is van. Vannak kumarinszármazékok, heparinok és új típusú készítmények (NOAC). Szakorvos dönti el, melyik kell, mert néhány esetben egyedül az alacsony molekulatömegű heparininjekció adása jöhet számításba. Hosszú távon leggyakrabban a kumarinszármazékokat és a NOAC szereket ajánlja a kezelőorvos, de az is előfordul, hogy az egyik fajta készítményről a másikra való áttérést javasolja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A váltás oka lehet, ha a kumarinra súlyos mellékhatás lép fel, például a nagyfokú hajhullás. Ha olyan ingadozó a beteg véralvadása, vagyis INR-je, hogy beállíthatatlan, akkor orvosi javallattal áttérhet az új típusú készítmény alkalmazására.

Gyógyulás után, amennyiben az orvos is úgy látja jónak, vissza lehet térni a munkába, ám ekkor érdemes néhány szabályt betartani. Fontos a megfelelő erősségű kompressziós harisnya viselése a vénás keringés felpezsdítése céljából, a végtagok óránkénti átmozgatása, a tartós ülés és állás kerülése, valamint a bő folyadékfogyasztás, ami körülbelül két és fél, három litert jelent. 

Ezt is szeretjük