Sokan akarják ezzel megelőzni a trombózist, de hatástalan - Szakorvos beszél a hatásos módszerekről

A mélyvénás trombózis életveszélyes állapot, így annak megelőzésére nagy hangsúlyt kell fordítani.

trombózisos láb 1 heparin
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mélyvénás trombózis az az állapot, amikor egy mélyebben fekvő vénában vérrög keletkezik, ami elzárja a véráramlás útját. 

Vajon mik járulnak hozzá a mélyvénás trombózis megelőzéséhez? A mozgás, a heparint is tartalmazó krémek? Vagy csakis a véralvadásgátlók? A választ prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától tudtuk meg.

Kiket veszélyeztet a mélyvénás trombózis?

A mélyvénás trombózis nagy veszélye, hogy a vérrög/vérrögök egésze, vagy egy része leszakadhat, és a tüdőbe kerülve életveszélyes tüdőembóliát okoz.

Az állapotra vannak hajlamosító tényezők, így akiknél valamelyik fennáll, főleg, ha több, mivel akkor a rizikó hatványozódik, érdemes odafigyelniük a megelőzésre!

Trombózisra hajlamosító tényezők

 • Családban előfordult már thromboembóliás megbetegedés.
 • Hormonkészítmények alkalmazása, mint fogamzásgátlók, klimax esetén használt szerek.
 • Túlsúly.
 • Dohányzás.
 • Bizonyos betegségek, mint a pitvarfibrilláció, lupus, diabétesz, daganatok.
 • Súlyosabb visszértágulatok.
 • Trombofília.
 • Terhesség, gyermekágy.
 • Műtétek.
 • Tartós immobilitás, például gipszelés esetén.
 • Korábbi trombózis.

A trombózis megelőzésének hatékony módjai

Akár nagy, akár alacsony trombózisrizikóval rendelkezik valaki, a megfelelő életmód követésének nagy szerepe van a prevencióban. A súlyfelesleg leadása, a rendszeres testmozgás, a dohányzás abbahagyása, az egészséges étkezés, a bőséges folyadékfogyasztás mind nagyban hozzájárul a vérrögök kialakulásának elkerüléséhez.

- Nagyon fontos, hogy azok, akik magasabb trombózisrizikóval rendelkeznek, kérjék ki szakorvos véleményét arról, kell-e nekik valamilyen véralvadásgátlót alkalmazniuk. Ez lehet ideiglenes terápia, de előfordulhat, hogy az érintett élete végéig antikoaguláns, azaz véralvadásgátló kezelésre szorul - mondja prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Védenek a heparint tartalmazó krémek?

Leginkább visszértágulatokra való krémek, gélek gyakori összetevője a heparin, mely egy véralvadásgátló szer. Így sokan trombózismegelőzés céljából vásárolják, ám nem árt a teljes képet tudni róluk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek a készítmények elsősorban a vénafal erősítését szolgálják, valamint azt, hogy a visszértágulatok okozta nehézláb-érzést és fájdalmat enyhítsék. Viszont a heparin csakis kizárólag a bőr alá, a vénába adva képes hatását kifejteni. Mind a heparin, mind az LMWH tehát az alacsony molekulatömegű heparininjekció útján juttatható be, a krémből gyakorlatilag semmi nem kerül a keringésbe. Éppen ezért ezek a krémek/gélek önmagukban trombózis megelőzéshez nem hatékonyak! Ugyanakkor a heparingélnek van valamennyi fájdalomcsillapító hatása.

Trombózisellenes étrend

Az életmódprogram alapja a táplálkozás: az alábbi élelmiszerek jó hatással vannak a keringésre, és a vér koleszterinszintjét is csökkentik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük