Hajhullás, erős menstruáció: a véralvadásgátló kezelés árnyoldalai és megoldásuk

A véralvadásgátló kezelés negatív mellékhatásai elrettentőek lehetnek: azonban létfontosságú a trombózison átesett vagy veszélyeztetett betegeknek.

oltas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azok, akik véralvadásgátló terápiában részesülnek, gyakran találkoznak mellékhatásokkal, a kezelés különféle negatív vonzataival.

Ezek nagy része azonban elkerülhető, prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája elmondja, hogyan.

„Nem szeretem magam injekciózni”

Vannak olyan állapotok, amikor bizonyos ideig véralvadásgátló injekció - heparin, LMWH - beadására szorul a beteg - például trombózis/tüdőembólia után meghatározott ideig, terhesség során, műtét után. Való igaz, nem a legkényelmesebb módja a véralvadásgátló alkalmazásának, de tudomásul kell venni, hogy a heparinok és az LMWH-k másképpen nem alkalmazhatók - rengeteget költött a gyógyszeripar arra, hogy ez ne így legyen, de teljesen sikertelenül.

injekciós tű orvos szuri oltás
Fotó: Natali_Mis / Getty Images Hungary

Ám megfelelő idő letelte után, a kezelőorvos jóváhagyásával áttérhetsz szájon át szedhető készítményekre. Az LMWH-k és a heparin-Na hasfalba, felkarba, combba szúrható, és ügyelni kell arra, hogy a zsírszövetbe kerüljön! A csomósodás elkerülése érdekében érdemes utána kissé átmasszírozni az injekciózott területet, valamint célszerű mindig más helyre beadni a készítményt. Fontos, hogy merőlegesen szúrj! Intravénásan természetesen csak orvos adhatja ezeket.

„Hullik a hajam”

Az egyik ritka, de nem példátlan mellékhatása a véralvadásgátlóknak a hajhullás. Ez a kumarinszármazékokra jellemző, így érdemes lehet gyógyszerváltáson gondolkozni - természetesen orvosi beleegyezéssel. A másik ok, amiért erős hajhullás jelentkezhet, az az, hogy a terápia hatására vérszegénység lépett fel, feltehetően rossz dózis miatt. Erről INR-ellenőrzéssel lehet megbizonyosodni. Ekkor az orvos más dózist, esetleg más készítményt javasol.

hajkefe-hajhullas
Fotó: Getty Images Hungary

„Erős a menstruációm”

A véralvadásgátló terápia során valamelyest erőteljesebb menstruációs vérzés fordulhat elő, bizonyos mértékig ez természetes. Ellenben, ha nagyon fájdalmas, nagyon bő vérzést tapasztalsz, úgy mindenképp fordulj kezelőorvosodhoz, mivel a panaszok azt jelzik, hogy túlságosan a vérzékenység irányába tolódott el a folyamat. Más dózis, illetve más készítmény alkalmazása enyhít a problémán.

„Állandóan ellenőrzésre kell járnom”

Sokak számára zavaró, hogy a régebbi típusú véralvadásgátlók esetén gyakran kell INR-ellenőrzésre járni. 

- Ez azért van, mert a terápia sikerét a megfelelő INR-tartományban való tartós élés biztosítja. Sajnos igen sok esetben a családi orvosok már 4 mg-nál többet bizonyos kumarinszármazékból nem írnak fel, holott esetleg a beteg akkor kerül INR 2 közelébe! Ez műhiba - mondja a professzor.

Az INR-ellenőrzés azonban kiküszöbölhető új típusú véralvadásgátlók - NOAC - alkalmazásával, így nem kell állandóan vérvételre járni, ráadásul nehezen beállítható INR esetén is nagy segítséget jelentenek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

„Félek a szüléstől”

Amennyiben valaki véralvadásgátlót szed, akár azért, mert már volt trombózisa/tüdőembóliája, akár azért, mert fokozott hajlama van rá, a teherbeesés, szülés gondolata félelemmel töltheti el. Szerencsére megfelelő terápiával biztonságosan, egészséges gyermeknek adhatsz életet, ám nagyon fontos, hogy csakis LMWH-terápiában részesülhetsz - a többi véralvadásgátló komoly fejlődési rendellenességeket okozhat -, melyet a szülés napján fel kell függeszteni. A hirtelen beinduló szüléstől, esetleg sürgősségi császármetszéstől sem kell tartani, ugyanis a készítmény hatása egy másik gyógyszer adásával percek alatt felfüggeszthető.,

shutterstock 650145673

„Tartok a csontritkulástól”

Gyakran hallani, miszerint a véralvadásgátlók csontritkuláshoz vezethetnek. 

- A kumarin típusú, K-vitamin-antagonisták azért okozhatnak csontritkulást, mert ugyanolyan típusú fehérjék elkészülése után végzett, úgynevezett poszttranszlációs módosításban vesznek részt, mint amilyenek a csontokat is felépítik. Vannak olyan alvadási faktorok, melyek egyik végénél elhelyezkedő glutaminsav karboxilálását végzi egy enzim, aminek a koenzimje a K-vitamin. Kumarin alkalmazásánál elfogy a K-vitamin, leáll ez a módosulás, és inaktív fehérjék képződnek. A csontokban ugyanígy van: a nem módosult fehérjék nem épülnek be a csontba. Ezért - főleg nőknél - valóban kialakulhat csontritkulás, ám ez nagyon ritka, és évtizedekig kell szedni a kumarint, ami szintén ritka - magyarázza prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája, aki hozzátette, hogy, amennyiben tartasz ettől a ritka mellékhatástól, érdemes NOAC-ra váltani. De ebben az esetben csak teljes áron kaphatja a beteg. Ha BMD-ben - csontsűrűségmérés - egyértelműen igazolódik az osteoporosis, akkor támogatja a tb a DOAC - direct oral anticoagulant - felírását.

Trombózisveszély

Félsz a trombózistól? Akkor a következő, hétköznapi dolgokra nagyon figyelj!

Ezt is szeretjük