Hajhullás, erős menstruáció: a véralvadásgátló kezelés árnyoldalai és megoldásuk
A véralvadásgátló kezelés negatív mellékhatásai elrettentőek lehetnek: azonban létfontosságú a trombózison átesett vagy veszélyeztetett betegeknek.

oltas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azok, akik véralvadásgátló terápiában részesülnek, gyakran találkoznak mellékhatásokkal, a kezelés különféle negatív vonzataival.

Ezek nagy része azonban elkerülhető, prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája elmondja, hogyan.

„Nem szeretem magam injekciózni”

Vannak olyan állapotok, amikor bizonyos ideig véralvadásgátló injekció - heparin, LMWH - beadására szorul a beteg - például trombózis/tüdőembólia után meghatározott ideig, terhesség során, műtét után. Való igaz, nem a legkényelmesebb módja a véralvadásgátló alkalmazásának, de tudomásul kell venni, hogy a heparinok és az LMWH-k másképpen nem alkalmazhatók - rengeteget költött a gyógyszeripar arra, hogy ez ne így legyen, de teljesen sikertelenül.

injekciós tű orvos szuri oltás
Fotó: Natali_Mis / Getty Images Hungary

Ám megfelelő idő letelte után, a kezelőorvos jóváhagyásával áttérhetsz szájon át szedhető készítményekre. Az LMWH-k és a heparin-Na hasfalba, felkarba, combba szúrható, és ügyelni kell arra, hogy a zsírszövetbe kerüljön! A csomósodás elkerülése érdekében érdemes utána kissé átmasszírozni az injekciózott területet, valamint célszerű mindig más helyre beadni a készítményt. Fontos, hogy merőlegesen szúrj! Intravénásan természetesen csak orvos adhatja ezeket.

„Hullik a hajam”

Az egyik ritka, de nem példátlan mellékhatása a véralvadásgátlóknak a hajhullás. Ez a kumarinszármazékokra jellemző, így érdemes lehet gyógyszerváltáson gondolkozni - természetesen orvosi beleegyezéssel. A másik ok, amiért erős hajhullás jelentkezhet, az az, hogy a terápia hatására vérszegénység lépett fel, feltehetően rossz dózis miatt. Erről INR-ellenőrzéssel lehet megbizonyosodni. Ekkor az orvos más dózist, esetleg más készítményt javasol.

hajkefe-hajhullas
Fotó: Getty Images Hungary

„Erős a menstruációm”

A véralvadásgátló terápia során valamelyest erőteljesebb menstruációs vérzés fordulhat elő, bizonyos mértékig ez természetes. Ellenben, ha nagyon fájdalmas, nagyon bő vérzést tapasztalsz, úgy mindenképp fordulj kezelőorvosodhoz, mivel a panaszok azt jelzik, hogy túlságosan a vérzékenység irányába tolódott el a folyamat. Más dózis, illetve más készítmény alkalmazása enyhít a problémán.

„Állandóan ellenőrzésre kell járnom”

Sokak számára zavaró, hogy a régebbi típusú véralvadásgátlók esetén gyakran kell INR-ellenőrzésre járni. 

- Ez azért van, mert a terápia sikerét a megfelelő INR-tartományban való tartós élés biztosítja. Sajnos igen sok esetben a családi orvosok már 4 mg-nál többet bizonyos kumarinszármazékból nem írnak fel, holott esetleg a beteg akkor kerül INR 2 közelébe! Ez műhiba - mondja a professzor.

Az INR-ellenőrzés azonban kiküszöbölhető új típusú véralvadásgátlók - NOAC - alkalmazásával, így nem kell állandóan vérvételre járni, ráadásul nehezen beállítható INR esetén is nagy segítséget jelentenek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

„Félek a szüléstől”

Amennyiben valaki véralvadásgátlót szed, akár azért, mert már volt trombózisa/tüdőembóliája, akár azért, mert fokozott hajlama van rá, a teherbeesés, szülés gondolata félelemmel töltheti el. Szerencsére megfelelő terápiával biztonságosan, egészséges gyermeknek adhatsz életet, ám nagyon fontos, hogy csakis LMWH-terápiában részesülhetsz - a többi véralvadásgátló komoly fejlődési rendellenességeket okozhat -, melyet a szülés napján fel kell függeszteni. A hirtelen beinduló szüléstől, esetleg sürgősségi császármetszéstől sem kell tartani, ugyanis a készítmény hatása egy másik gyógyszer adásával percek alatt felfüggeszthető.,

shutterstock 650145673

„Tartok a csontritkulástól”

Gyakran hallani, miszerint a véralvadásgátlók csontritkuláshoz vezethetnek. 

- A kumarin típusú, K-vitamin-antagonisták azért okozhatnak csontritkulást, mert ugyanolyan típusú fehérjék elkészülése után végzett, úgynevezett poszttranszlációs módosításban vesznek részt, mint amilyenek a csontokat is felépítik. Vannak olyan alvadási faktorok, melyek egyik végénél elhelyezkedő glutaminsav karboxilálását végzi egy enzim, aminek a koenzimje a K-vitamin. Kumarin alkalmazásánál elfogy a K-vitamin, leáll ez a módosulás, és inaktív fehérjék képződnek. A csontokban ugyanígy van: a nem módosult fehérjék nem épülnek be a csontba. Ezért - főleg nőknél - valóban kialakulhat csontritkulás, ám ez nagyon ritka, és évtizedekig kell szedni a kumarint, ami szintén ritka - magyarázza prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája, aki hozzátette, hogy, amennyiben tartasz ettől a ritka mellékhatástól, érdemes NOAC-ra váltani. De ebben az esetben csak teljes áron kaphatja a beteg. Ha BMD-ben - csontsűrűségmérés - egyértelműen igazolódik az osteoporosis, akkor támogatja a tb a DOAC - direct oral anticoagulant - felírását.

Trombózisveszély

Félsz a trombózistól? Akkor a következő, hétköznapi dolgokra nagyon figyelj!

Ezt is szeretjük