10 étel, ami dúskál a vasban: fogyaszd őket, ha fáradékonysággal küzdesz

Ha felturbóznád a vasszinted, érdemes az alábbi lista alapján átalakítani az étrended.

GettyImages-1331103572

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vashiány súlyos, akár életveszélyes következményeket és tüneteket is okozhat, így egyáltalán nem szabad félvállról venni. Amennyiben a leggyakoribb tünetek közül többet is tapasztalsz magadon, érdemes vérvétellel ellenőrizni a szervezeted vasszintjét.

A legelterjedtebb vashiányos tünetek közé tartozik a fáradékonyság, étvágytalanság, kábaság, aluszékonyság, szédülés és a légszomj. Ha vérszegénységgel párosul, szokatlanul magas pulzust is észlelhetsz, hiszen az alacsony hemoglobinszint következtében a szívnek magasabb fordulatszámra kell kapcsolnia, hogy eljuttassa az oxigént a szervezet valamennyi pontjába.

Vasban gazdag ételek

Miután bebizonyosodott a vashiányos állapot, fontos, hogy a megfelelő C-vitamin-bevitelre is ügyelj, hiszen segíti a vas felszívódását, a folsavval egyetemben. A magnéziumban és rostban gazdag ételek, illetve a kávé és tea ezzel ellentétben csökkenthetik a szervezet vasfelszívó képességét.  Így ha vaspótló készítményt szedsz, legalább két órás eltéréssel fogyassz hasonló táplálékokat. Lapozd végig az alábbi listát, és alakíts ki vasban dúskáló étrendet! 

Ezek a jelek utalnak a szervezet tápanyaghiányára

A test a legkülönfélébb módon jelzi a problémát, a tünetek olykor, főleg eleinte nem olyan mértékűek, hogy egyből feltűnést keltsenek, ám idővel már komoly kellemetlenségeket okozhatnak. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük