Így mutatja meg a bőr a vashiányt: nem csak a sápadtság hívja fel rá a figyelmet

A vashiány a nőknél gyakori probléma, ami változatos tünetekben nyilvánulhat meg.

Vashiány bőrtünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

A reggeli készülődés során sokan csalódottan fedezik fel a szemük alatt sötétlő karikákat, amiktől korrektorral igyekeznek megszabadulni. A kozmetikumok elfedik ugyan a foltot, de nem szüntetik meg azt, annál is inkább, mert előfordul, hogy a panasz hátterében tápanyaghiány áll, a B12-vitamin és a vas hiánya is okozhat ilyen tüneteket. Tehát nem feltétlenül esztétikai problémáról van szó.

A vashiány legjellemzőbb jele az állandó, leküzdhetetlen fáradtság és az ehhez gyakran társuló letörtség, ám külső, látható tünetei is vannak az állapotnak. 

Vashiány bőrtünetei

A vas fontos szerepet játszik az oxigénszállításban, hiányában vashiányos vérszegénység alakulhat ki. A nők, különösen a várandósok, valamint az erős menzesszel élők, illetve a csecsemők és fiatal gyerekek körében gyakori az állapot. Vegetáriánus étrendet folytatóknál is előfordulhat, amennyiben nem fordítanak rá kellő figyelmet, hogy elegendőt vigyenek be a tápanyagból. Esszenciális elem, tehát a szervezet nem tudja előállítani. 

A hiány leginkább a táplálkozásra vezethető vissza, de különböző okok miatt bekövetkező vérveszteség és felszívódási zavarral járó kórkép, például gyulladásos bélbetegség is okozhatja. 

A test megjelenése árulkodhat a problémáról, a következő jelek esetén érdemes gyanakodni:

  • sápadt bőr, szemhéj, íny,
  • karikás szemek,
  • száraz bőr és haj,
  • hajhullás,
  • töredezett körmök, később homorúvá is válhatnak,
  • a bőr hűvös tapintású a kezeken, lábakon. 

Amennyiben a fenti kellemetlenségeket vashiány okozza, a megszüntetésük is csak a tápanyag pótlásakor várható. További változatos tünetek is előfordulhatnak, a fáradtságon, lehangoltságon túl erős szívdobogásérzés, fejfájás, légszomj, rossz étvágy, gyakori fertőzések, a lábak kényszeres mozgatása (nyughatatlan láb szindróma), valamint szokatlan dolgok, például jég vagy föld utáni éhség jelentkezhetnek. 

Vasszükséglet

A napi vasszükséglet több dologtól is függ, nemzetközi ajánlások szerint férfiaknál 8 mg, nőknél 19-50 éves kor között 18 mg, 50 éves kor felett 8 mg. A várandósság ideje alatt megnő a szervezet vasigénye, 27 mg a javasolt mennyiség. Minden esetben érdemes szakemberrel konzultálni a vasszükségletről, a fenti tünetek észlelésekor is orvoshoz kell fordulni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A megelőzés fontos eszköze a kellőképpen változatos táplálkozás. A vas jó forrásai a vörös húsok, a sötétzöld leveles zöldségek, a szárított gyümölcsök, például a mazsola és a sárgabarack, a borsó, a bab és más hüvelyesek, az olajos magvak és a belsőségek. 

A cinkhiány leggyakoribb tünetei

A cink nagyon fontos a sejtosztódáshoz és növekedéshez, ezért  hiányának  legszembetűnőbb jelei közé tartozik a növekedés visszamaradása, a hirtelen fogyás és a bőrproblémák. 

Száraz, viszkető bőr és hajhullás is jelezheti a cinkhiányt: 8 testi tünet, amit muszáj komolyan venni

Nemcsak a bőr és a haj szépségét, hanem az immunrendszer megfelelő működését is támogatja a cink.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük