Száraz, viszkető bőr és hajhullás is jelezheti a cinkhiányt: 8 testi tünet, amit muszáj komolyan venni

Nemcsak a bőr és a haj szépségét, hanem az immunrendszer megfelelő működését is támogatja a cink.

Cinkhiány jelei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Számos olyan tápanyag és vitamin van, amely elengedhetetlen a szervezet normál működéséhez és az egészség fenntartásához. A cink is ezek közé tartozik, ráadásul nemcsak az immunrendszert segíti, hanem a szépséget is támogatja.

Sajnos az emberek nagy része cinkhiánnyal küzd, hiszen a szervezetünkben csak kevés található meg ebből az ásványi anyagból, a tünetei pedig más betegségekkel is összetéveszthetők, ezért sokan nem is gyanakodnak arra, hogy a cinket kellene pótolni.

A cinkhiány testi tünetei

A cink nagyon fontos a sejtosztódáshoz és növekedéshez, ezért hiányának legszembetűnőbb jelei közé tartozik a növekedés visszamaradása, a hirtelen fogyás és a bőrproblémák. A cinkhiány következtében gyakran kialakulhat aknés bőr, ekcéma, seborrheás dermatitis, de ilyenkor még a kisebb sebek is sokkal nehezebben, lassabban gyógyulnak. A cinkhiány külsőleg gyakran jár még hajhullással, hiszen gyengülnek a hajhagymák és a fejbőr sejtjei, de a hajszálak elvékonyodása, kiszáradása és töredezése is árulkodó lehet. Külső tünet jelentkezhet a körmökön is. A szarulemez elvékonyodhat, és törékennyé válhat, de a kutikula gyulladása, a fehér foltok vagy elszíneződés és a köröm felszínének barázdáltsága is utalhat az ásványi anyag hiányára.

cinkhiány1
Fotó: RyanKing999 / Getty Images Hungary

A cinhiány azonban nemcsak külső, hanem a szervezet bármely részét érintő tünetekkel is járhat. Az étvágytalanság, romló íz- és szagérzékelés mellett gyakran jelentkezhet hasmenés is. A cink az immunrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen, hiszen szükséges a T-sejtek fejlődéséhez, hiányával pedig gyakrabban kialakulhatnak a különböző betegségek, és a gyógyulás folyamata is lassabb lesz. A testi tünetek mellett a mentális egészségre is hatással van a cinkhiány. Kutatások bizonyították, hogy a szorongás, a depresszió, a demencia vagy a krónikus stressz sokkal erősebben jelentkezik cinkhiány esetén.

Így pótolható a cink

Ha felmerül a cinkhiány gyanúja, érdemes orvossal konzultálni, és akár egy vérvétel segítségével kideríteni, hogy valóban ez okozza a gondokat, ezután pedig ajánlott az anyag pótlása. Ez már számos étrend-kiegészítő készítménnyel, bőrtünetek esetén akár szérumokkal és krémekkel is biztosítható, ám érdemes a táplálkozásra is odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségű cink kerüljön a szervezetbe. Az alábbi táblázatban jól látszik, mennyi a napi szükséglet a szervezet egészséges működéséhez. A cinket étkezéssel a legjobban vörös húsokkal, tengeri herkentyűkkel (mint például osztriga vagy rák), hüvelyesekkel és tejtermékekkel lehet pótolni.

Kor Férfi Terhesség Szoptatás
0-6 hónap 2 mg 2 mg      
7-12 hónap 3 mg 3 mg      
1-3 év 3 mg 3 mg      
4-8 év 5 mg 5 mg      
9-13 év 8 mg 8 mg      
14-18 év 11 mg 9 mg 12 mg 13 mg
19+ év 11 mg 8 mg 11 mg 12 mg

8 cinkben gazdag étel

Cink nélkül nélkül lelassulhat a gyerek fejlődése, gyengülhet az immunrendszer.

Segíti a gyerek növekedését, és erősíti az immunrendszerét: 8 cinkben gazdag étel

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük