Segíti a gyerek növekedését, és erősíti az immunrendszerét: 8 cinkben gazdag étel
Cink nélkül nélkül lelassulhat a gyerek fejlődése, gyengülhet az immunrendszer.

GettyImages-623612824
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cink az a nyomelem, amelyből nagyon kevés - napi 9 milligramm - kell az emberi test számára, mégis elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez.

A megfelelő cinkbevitel az intenzív fejlődési folyamatok és a nemi érés időszakában kiemelten fontos, ezért a gyermekeknek a napi ajánlott mennyisége 5-10 milligramm között mozog életkortól függően: 6 hónapig 2 milligramm, utána 3 éves korig 3 milligramm, 4 és 8 év között 5 milligramm, 13 évig 8 milligramm, 14-től 18 éves korig fiúknak 11, lányoknak 9 milligramm a dózis.

Miért olyan fontos a cink?

A cink jelen van a csontokban, fogakban, az izmokban és a májban is. Részt vesz többek között a szénhidrát-anyagcserében, a vércukor és a hormonok szabályozásában, támogatja az immunrendszert, valamint a szervezet megfelelő enzimműködése szempontjából is fontos.

Hiánya esetén a gyerekeknél lelassulhat a növekedés, nemi érésük késhet, étvágytalanná válhatnak, csökkenhet ízérzékelésük, sebeik lassabban gyógyulhatnak, és mivel a cink a sejtmembránt erősebbé teszi, anélkül az sokkal sérülékenyebb lesz, és kevésbé válik ellenállóvá a káros hatásokkal szemben. 

Éppen ezért fontos, hogy a még fejlődésben levő szervezet cinkben gazdag tápanyagokhoz jusson. Mutatjuk azokat, amelyeket a gyerekek is örömmel fogyasztanak majd!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük