Az éjszakai vállfájdalom leggyakoribb oka: a kar felemelése is nehézséget okoz ilyenkor
A vállfájdalom mögött kellemetlen sérülés állhat, ami megakadályozhatja a szabad mozgást is.

vállfájdalom-
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vállfájdalom oka negyven éves kor felett sokszor a rotátorköpeny sérülése, amivel sportolók - úszók, kézilabdázók, teniszezők - akár jóval fiatalabb korban is küzdhetnek.

Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint életkortól függetlenül lehetséges megszabadulni a fájdalomtól és visszanyerni a mozgás szabadságát.  

A váll fokozott terhelése rizikófaktor

A váll egyik legjellemzőbb sérülése az úgynevezett rotátor-, vagyis vállforgató köpenyben jelentkezik. Ez elsősorban azokat a sportolókat érinti, akik vállszint feletti terhelést igénylő sportágakat űznek, mint például kézi-, vízi- vagy röplabdázók, teniszezők, úszók.

GettyImages-1027864882
Fotó: technotr / Getty Images Hungary

Ugyanilyen kockázatot jelent ebből a szempontból, ha valaki hasonló terheléssel járó munkakörben dolgozik, például rakodómunkás, árufeltöltő. Ennek fő oka, hogy náluk ismétlődnek rendszeresen bizonyos extrém erőhatások, amelyek könnyen károsíthatják a rotátorköpenyt, különösen, ha a vállcsúcs alatti tér beszűkült. Negyven-ötven év felett azonban bárki a veszélyeztetettek közé tartozik, az ízület instabilitása, a vállizmok lazulása és a támasztó ínszalagok gyengülése miatt. 

Éjszaka erősebb lehet a fájdalom

Sokakat az ijeszthet meg, ha esténként, és/vagy éjszaka fáj a válluk - hiszen úgy érzik, akkor nem is terhelik. Ez azonban jellemző lehet a rotátorköpeny sérülése után, ahogyan akkor is erre gondolhatunk, ha a fájdalom a kar emelése közben jelentkezik, ha nem tudjuk a fejünk fölé emelni a karunkat, illetve ha gyengébbnek érezzük a karunkat a korábbiaknál. 

GettyImages-1198937388
Fotó: Slavica / Getty Images Hungary

A tünetek erőssége természetesen a sérülés mértékétől és az életkortól is függ.  

  • 25 éves kor alatt: gyulladás és ödéma jelentkezik, ám az egyszeri nagyobb sérülés ebben az életkorban is gyors és jelentős állapotromlást okozhat.  
  • 25-40 éves kor között: a gyulladás következményeként kialakulhat hegesedés, degeneráció.
  • 40 éves kor felett: az esetleg már károsodott köpeny könnyebben el is szakadhat.  

Akármikor is mutatkoznak a rotátorköpeny sérülésének tünetei, az időben elkezdett kezelés nemcsak a fájdalomtól szabadít meg, és a teljesítményt fokozza, de megúszható akár a jelentős mozgásbeszűkülést is, újra lehet sportolni, dolgozni. 

Nem csak a fájdalom megszüntetése a cél 

Akinek eleve sérülékenyebb a válla, annak csak akkor ajánlatos a váll izmait erősen megmozgató sportba kezdenie vagy ilyen munkát végeznie, ha elég erősek az ott található izmok. Ha ugyanis gyengék a vállízületet tartó izmok, a váll előrelóghat vagy leereszkedhet, ez pedig növeli a sérülés veszélyét. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ha a vállban hirtelen, esetleg egy sérülés következtében lép fel a fájdalom, ajánlott a kart felkötni és bejelentkezni egy szakemberhez. Ilyen esetekben elsődlegesen a fájdalomcsillapításra koncentrálunk, helyi, gyorsan ható eljárásokkal - hangsúlyozza dr. Páll Zoltán.

- Amennyiben a fizikális vizsgálat és a képalkotás tanúsága alapján kiderül, hogy valóban a rotátorköpeny sérüléséről, esetleg szakadásáról van szó, szóba jöhet a műtét, de bizonyos határokon belül el is kerülhető, például lágyrész-hialuronsavinjekciókkal vagy orvosikollagén-tartalmú injekciókúrával. Az eredmények tartóssá tehetők, és a szabad mozgás is visszanyerhető hosszú,távon, ha rendszeres gyógytornával erősítjük a váll izmait, fokozzuk a szalagok rugalmasságát, regeneráljuk az esetleg elsorvadt izmokat.

Sokat ülsz a monitor előtt? Nyakfájás elleni, 10 perces gyakorlatot mutatunk

A következő jógagyakorlatok többsége sem csupán a gerinc nyaki szakaszára, hanem az egész gerincoszlopra irányul.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük