A porckopás a fiatalabbakat is érinti: már 40 évesen jelentkezhetnek a fájdalmas tünetek

A porckopás kialakulásának kockázata már a negyvenes korosztály tagjait is érintheti.

Porckopás fájdalma ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre fiatalabbakat is érint a porckopás, nem szabad azt gondolni, hogy a fájdalom, a problémák oka csak a hatvanas-hetvenes években lehet a porcok átalakulása, kopása.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa, fájdalomspecialista az orvosi segítség és az életmód-változtatás jelentőségéről beszélt.  

Már negyven-ötven éves korban is jelentkezhet porckopás

Sokan úgy gondolják, a porckopás az idős nőket érintő betegség, de ez már korántsem igaz. Való igaz, hogy '90-es években a térdben jelentkező porckopás diagnózisát a 72 éves átlagéletkorú páciensek kapták meg, ám ma az érintettek átlagéletkora 56 év - állítja az amerikai IMS Institute for Healthcare Informatics, az 2016-os receptfelírások adatait elemezve.

Sőt, a frissen diagnosztizált esetek több mint felét a 45-64 közti páciensek teszik ki. Ugyanakkor átlagosan 66 éves korban kerül sor térdprotézis beültetésére, ami azt jelenti, hogy az ezt megelőző években egyrészt kezelni kell a kialakult fájdalmakat, másrészt meg kell előzni az állapotromlást, amennyire ez lehetséges. Azonban a műtéti megoldás sem minden esetben jöhet szóba, számos kizáró tényező akadályozhatja ezt. Ilyen például, ha a műtétnek túl nagy az altatási kockázata, ha túl idős hozzá a beteg, ha súlyos cukorbeteg és/vagy szív-érrendszeri betegséggel, esetleg komoly túlsúllyal küzd, ha fennállnak bizonyos társbetegségek - például fertőző betegség vagy csontritkulás -, vagy ha góc van jelen a szervezetben.

Minden életkorban elérhető a segítség

- Minden életkorban és alapállapot esetén megoldást kell találnunk a szenvedés enyhítésére, ugyanis porckopás esetén ez az egyik legfontosabb feladat a maradék porcállomány megvédése mellett. Igen hatékony megoldás például a hialuronsavas injekciókúra, amelynek hatása fokozatosan alakul ki. A kezelés során ugyanis „kenőanyagot” juttatunk az ízülethez, ami a mozgás során keletkező súrlódást csökkenti, és az ízületet érő lökéseket tompítja - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

- A terápia utáni 6-8 hónapban jelentős mértékben javul az ízület terhelhetősége, vagyis szabadabbá válik a mozgás, csökken a fájdalom. Előfordul, hogy egy másik anyag, az orvosi kollagén mellett döntünk, amit szintén injekciózni kell. Sokat segíthet a lökéshullám-terápia is, amely a vérkeringés és anyagcsere élénkítésével fájdalomcsillapító és regenerációt beindító hatással bír, és nem jár szúrással. Látható tehát, hogy önálló vagy kombinált kezelésekkel, de lehetséges hatékonyan segíteni azoknak, akik szeretnének megszabadulni a fájdalomtól és a mozgásuk korlátozottságától, különösen, ha szükség esetén hajlandóak az életmódváltásra és a funkcionális gyógytorna rendszeres végzésére. Az érintetteknek fontos tudniuk, hogy utóbbiakban komoly segítséget jelenthet az életmódorvoslás, ahol életmódorvos, dietetikus és mozgásterapeuta együttesen vezetik és támogatják az életminőséget javító életmód kialakítását.

Az életmódunkkal is tehetünk a porckopás ellen 

Az életmód számos olyan elemet tartalmaz, amelyek megelőzhetik, késleltethetik a porcok kopását.

  • Túlsúly esetén meg kell szabadulni a fölösleges kilóktól, hiszen ez jelentősen tehermentesítheti az ízületeket.
  • Rendszeresen szükséges mozogni, még fájdalom esetén is. A torna - ideális lehet a vízben végzett mozgás - kitűnő az enyhébb ízületi fájdalmak kezelésében. Fontos olyan gyakorlatokat választani, amelyek nem rónak nagy terhet az érintett területekre.
  • Segíthetnek a szájon át szedhető porcépítő szerek is, de ezek kiválasztásában feltétlenül szükséges tanácsot kérni az orvostól, így biztonságos, hatékony lehet az étrend-kiegészítés.  

Porckopás és reuma ellen is javasoltak: 10 kénes gyógyfürdő itthon, ami csodás hatással van a testre

A kénes vizeket különösen ajánlják reumás betegségek és porcproblémák, valamint egyes bőrön megmutatkozó betegségek, így ekcéma vagy pikkelysömör kezelésére.

Porckopás és reuma ellen is javasoltak: 10 kénes gyógyfürdő itthon, ami csodás hatással van a testre

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük