Pattogó térd, reggeli ízületi merevség: 5 jel, amikor orvoshoz kell fordulni a térdproblémákkal
Nemcsak az időseket érinti a porckopás, egyre több fiatal is szenved tőle.

coverporckopas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok negyvenes éveiben járó páciens késlekedik térdproblémái kezeltetésével, mert nem hiszi el, hogy ebben a korban érintheti őt a porckopás. Holott a szinte népbetegségnek számító osteoarthritis egyre fiatalabb korban jelentkezik. Ennek okaira és a kezelés lehetőségeire dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista hívta fel a figyelmet.

Sokan azért is vélhetik úgy, hogy a porckopás főként az idősebbeket érinti, mert jellemzően a hatvanasok fordulnak orvoshoz ezzel a problémával. E téren azonban jelentős változások zajlottak le az elmúlt évtizedekben az amerikai IMS Institute for Healthcare Informatics szerint, mely a receptfelírásokból következtetett az osteoarthritis előfordulására. Ugyanis, míg az 1990-es években a térdben jelentkező porckopás diagnózisát a 72 éves átlagéletkorú páciensek kapták meg, addig mára az átlagéletkor 56 évre csökkent. Az újonnan diagnosztizált esetek több mint 50%-át a 45-64 közötti páciensek teszik ki, vagyis egyre fiatalabb korban kell szembenézni a fájdalmas folyamattal.

szoveg-porckopas-ok

De mi lehet ennek az oka, mi minden hajlamosíthat a porckopásra?

Alkati tényezők

Úgynevezett biomechanikai tényezők miatt is előfordulhat, hogy az adott porcfelszín abnormális terhelést kap.

Túlsúly és elhízás

Nagyon fontos, hogy túlsúly esetén igyekezzünk megszabadulni a fölösleges kilóktól, hiszen ezzel jelentősen tehermentesíthetjük az ízületeket.

Bizonyos sportok, korábbi sérülés

A futók, kerékpárosok, hegymászók, triatlonisták viszonylag korán megtapasztalhatják a porckopás jeleit, mert gyakran extrém terhelésnek teszik ki az ízületeiket. A korábbi térdsérülés pedig önálló rizikófaktornak számít.

Mozgásszegény életmód

Bebizonyosodott, hogy mind a túlzott erőltetés, mind a fizikai inaktivitás hozzájárul a porckopáshoz, ezért meg kell találni az optimális mennyiségű és minőségű mozgást. A torna - ideális lehet a vízben végzett mozgás - kitűnő az enyhébb ízületi fájdalmak kezelésében. A már kialakult porckopás kezelésében is kiemelt szerepű a szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, mely segít megerősíteni az ízületek körüli izmokat, ezenkívül hasznos lehet az úszás, a kerékpározás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mikor kell orvoshoz fordulni?

  • Ha fájdalmat és ízületi merevséget tapasztalsz reggel vagy fizikai megterhelést követően.
  • Ha a térd érintésre érzékeny, duzzadt.
  • Ha az ízületben folyadékgyülem tapintható és látható.
  • Ha a térd mozgatásakor vagy megfeszítésekor fájdalmas kattogás, pattogás vagy ropogás hallható.
  • Ha a térd és a láb stabilitása nem megfelelő, vagy a végtag keringése romlik.

A folyamat lassítható, a fájdalom csökkenthető

- A legfontosabb, hogy időben beavatkozzunk a folyamatba. Szerencsére ma már számos eljárás létezik, mellyel csökkenthető a fájdalom, lassítható a porc kopása - hangsúlyozza dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületei specialista.

- A térdben jelentkező fájdalom kiküszöbölésére alkalmas lehet például a hialuronsavas injekciókúra, mellyel megolajozhatjuk az ízületeket, csökkenthetjük a súrlódást. Más esetekben egy másik anyagot, orvosi kollagént használunk fel, injektálunk az érintett ízületbe. Aki ódzkodik a szúrástól, vagy kiegészítő kezelésre lenne szüksége, annál beválhat a lökéshullám-terápia, ami a vérkeringés és anyagcsere élénkítésével fájdalomcsillapító és regenerációt beindító hatással bír. Vagyis önálló vagy kombinált kezelésekkel, de lehetséges hatékonyan segíteni azoknak, akik szeretnének megszabadulni a fájdalomtól és a mozgásuk korlátozottságától, különösen, ha szükség esetén hajlandóak az életmódváltásra. Ez utóbbiban nagy segítséget jelenthet az életmódorvoslás, ahol életmódorvos, dietetikus és mozgásterapeuta együttesen vezetik és támogatják az adott személynél az optimális életmód kialakítását - árulta el a szakember.

Ételek csontritkulás ellen

A tudatos étkezés a csontok erősítésében és a csontritkulás megelőzésében is segít.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük