A hüvelykujj ízülete is elkophat, ami súlyos következménnyel jár - 40 év feletti nőket érinti a betegség

A hüvelykujjfájdalom mögött több tényező is húzódhat - olyan tüneteket mutatunk, amik ízületi gyulladásra utalnak.

Hüvelykujjfájdalom okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hüvelykujjban jelentkező ízületi gyulladás egyik legfőbb rizikófaktora a számítógépes munka, amely fájdalommal, merevséggel jelentkezik. A hüvelykujj ízületét érintő gyulladás, az arthritis többnyire az osteoarthritis egy formája, ami jobbára a terhelés és a kopás miatt alakul ki. A nagy igénybevétel miatt ugyanis folyamatosan kopnak porcok, ami minden ízületre igaz, és ezzel párhuzamosan az ízület is károsodik. 

A főként negyven év feletti nőket érintő betegség életminőséget rontó következményeiről és a kezelés kiemelt jelentőségéről beszélt  dr. Arnold Dénes Arnold MSc , a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa.

Fájdalom, gyengeség, merevség - a hüvelykujjban is jelentkezhet

A problémára sokszor úgy figyel fel a beteg, hogy amikor megfog egy tárgyat, vagy munkát végez a kezével, a hüvelykujj alsó fele fájni kezd. Később további tünetek is jelentkezhetnek:

  • gyengeség a hüvelykujjban, az ujj erejének csökkenése,
  • duzzanat az ízületnél és a csukló környékén,
  • beszűkült mozgástartomány. 
hüvelykujj fájdalom 1
Fotó: RealPeopleGroup / Getty Images Hungary

Kezelés nélkül a panaszok súlyosbodhatnak, és mivel a hüvelykujj jelentős szerepet játszik a mindennapi tevékenységben, így komoly életminőség-romlás is bekövetkezhet. 

A gépelés és a reuma is növeli a kialakulás esélyét

Mivel az ízületek a természetes „használatuk” kapcsán is kopnak, így az életkor előrehaladtával nyilván az ízületi kopás és gyulladás is gyakrabban fordul elő. Emellett azonban néhány rizikófaktor fokozza a kialakulás lehetőségét, mint például egy korábbi sérülés, amely a hüvelykujjat érintette, de ide sorolandó a hosszú ideig tartó számítógépes munka, az ízületeket érintő betegségek, mint a rheumatoid arthritis és az elhízás is.  

- Ahhoz, hogy megszülethessen egy korrekt diagnózis, alaposan meg kell vizsgáljuk az ízületet, és természetesen figyelembe kell vennünk az olyan panaszokat is, mint a mozgáskor fokozódó fájdalom, az esetleg látható, érezhető jelek, mint a melegség, duzzanat, valamint az egyéb, akár korábbi betegségek - mondja dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Az is árulkodó jel lehet, ha az érintett ízület mozgatásakor kattogó, „nyikorgó” hang hallatszik, hiszen ez arra utalhat, hogy a porc elvékonyodása miatt súrlódnak az ízfelszínek. Ha a kikérdezés és a fizikális vizsgálat alapján arthritisre gyanakszunk, de szükség van további bizonyosságra, ritkán, de szóba jöhet a röntgen, mint képalkotó módszer.

Meg lehet szabadulni a fájdalomtól

Arnold doktor szerint tisztán kell látni, hogy az arthritis egy progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy az állapot idővel romolhat. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a kínzó tüneteket időben kezeljük, a fájdalmat csökkentsük, a mozgástartományt a lehetőségek szintjéig visszaállítsuk. A végső megoldásként szóba jöhető műtéten kívül kezelési lehetőségként merülnek fel az alábbiak:

  • mozgásgyakorlatok a hüvelykujj körüli izmok megerősítésére,
  • gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása,
  • fizikoterápiás eljárások,
  • funkcionális gyógytorna,
  • orvosi lézerkezelés,
  • helyi gyulladáscsökkentő injekció,
  • orvosikollagén-injekció.
hüvelyfájdalm 2
Fotó: CSA-Archive / Getty Images Hungary

A helyi gyulladáscsökkentő injekciós eljárás tulajdonképpen a mozgásszervi fájdalmak kiindulópontjaként szereplő szövetrész gyulladásának célzott, injekciós csillapítása. Az orvosikollagén-terápia pedig egy természetes hatóanyagokat alkalmazó injekciókúra, amelynek ampullái klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hatékony megoldást jelentenek az ízületi fájdalomcsillapításban. És mivel a hüvelykujj korlátozott mozgása miatt az olyan hétköznapi tevékenységek is problémává válhatnak, mint a főzés, a takarítás, a bevásárlás, egyes sportok, mindent meg kell tenni, hogy újra a lehető legkényelmesebben legyenek élhetők a mindennapok. 

10 kímélő fogás köszvénnyel élőknek

A szigorú diéta célja a húgysavszint csökkentése, mely a magas purintartalmú ételek minimálisra szorításával érhető el. Köszvényesek számára tiltólistás csaknem minden húsáru, szigorúan beleértve minden feldolgozott húsételt is, de a halakat, az élesztővel készült vagy cukros ételeket és a legtöbb hüvelyest sem javasolt fogyasztani.

Amikor a húsevés rohamszerű ízületi fájdalmakat okoz: 10 kímélő fogás köszvénnyel élőknek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük