Az ízületi fájdalom mögött komoly autoimmun betegség is állhat - Ezek a rheumatoid arthritis tünetei

A sokízületi gyulladás nem válogat, gyerekeknél is, fiatal felnőtteknél is előfordulhat - mutatjuk, mik a tünetei!

rheumatoid nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy öregszik az ember - netán el is szenvedtett már néhány kisebb-nagyobb fizikai sérülést élete során - egyre inkább érezi az ízületeiben az időjárás változását.

Nem ritka azonban az sem, hogy a fájdalmat egy autoimmun betegség, a rheumatoid arthritis, vagyis a sokízületi gyulladás okozza, ami rosszabbodik meleg vagy épp hideg idő esetén.

Meglepő, de nem az idősek betegsége

Korábban a sokízületi gyulladást mindenki az idős emberek betegségének tartotta, a legújabb kutatások kimutatták, hogy ez egyáltalán nincs így. Sőt, a rheumatoid arthritis gyerekeknél és a 20-40 év közöttieknél a leggyakoribb.

Ráadásul ez egy autoimmun betegség, ami az immunrendszer miatt alakul ki, a test a saját alkotóelemeit azonosítja idegenként, ami ellen fel kell vennie a harcot. Magyarországon körülbelül 100 000 embert érint ez az egészségügyi probléma, amelynek legkorábbi tünete az, hogy a beteg a reggeli ébredés után nem tudja használni a kezét, mert ízületei elmerevednek az éjszakai pihenés során.

- A rheumatoid arthritis többnyire a csuklók, kezek és a lábak kisízületeinek szimmetrikus fájdalmával, duzzanatával jelentkezik, de gyakorlatilag bármely ízület érintett lehet. Ez a betegség, szemben a klasszikus autoimmun kórképekkel, ritkán érint az ízületeken kívül más szervrendszert, de előfordul, hogy az ízületi gyulladás olyan mértékű, hogy általános tünetek is észlelhetőek, a beteg elesett, fáradékony, akár hőemelkedése, láza is lehet, a járás is nehezére esik - mondta dr. Mihola Dóra, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő reumatológus szakorvosa.

Ma sem tudni, mi az igazi oka a sokízületi gyulladásnak

Bár azt, hogy pontosan mi okozza a rheumatoid arthritist, a mai napig nem tudják a szakértők, bizonyos, hogy kiváltó oka lehet a dohányzás, egyes fertőzések, öröklött hajlam, lelki trauma és akár a nagy fokú stressz is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A rheumatoid arthritis nem gyógyítható teljesen, ráadásul egyes esetekben évekig, akár a beteg életének végéig is fennállhat, a tünetek bármikor visszatérhetnek. Ugyan a betegek állapota javítható, sőt akár tünetmentessé is tehető, a későn felismert betegség akár az ízületek károsodásához is vezethet!  Amint lehetőség nyílik a tünetek kezelésére, a legfontosabb, hogy a gyulladást és a vele járó fájdalmat csillapítsák, hiszen csak így őrizhető meg az ízületek mozgékonysága, és kerülhető el az életminőség romlása.

- A kezdeti, heves tünetek gyors csillapítására erőteljes gyulladáscsökkentőket, szteroidokat alkalmazunk, ezeket azonban hosszabb távon igyekszünk elkerülni közismert mellékhatásaik miatt. Ezért úgynevezett “bázisterápiás” szereket vezetünk be, amelyek ugyan lassan hatnak, de tartósan alacsony szinten tartják a betegség aktivitását, emellett a panaszok csökkenését és az ízületi károsodás mérséklődését teszik lehetővé. Ha a tünetek ezekre a szerekre sem reagálnak, biológiai terápiát javaslunk - mondta a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő reumatológusa, aki a kiegészítő terápiára is kitért.

- Általában a rheumatoid arthritises beteg kezelése, gondozása hosszú folyamat, akár többször módosítani kell a gyógyszeres terápiát, és nagy figyelmet kell fordítani a gyógytornára is - tette hozzá dr. Mihola Dóra.

9 étel, ami nemcsak fogyaszt, de a gyulladást is csökkenti - Jók az ízületeknek

Az étrendedben a következő ételek segíthetnek gyulladáscsökkentő, csont- és immunerősítő hatásuknak köszönhetően az ízületi problémák leküzdésében. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük