Így jelzi a tested, ha túl sok cukrot eszel: nem csak a pattanások árulkodnak róla
Érdemes odafigyelni a szervezet jelzéseire.
Bár a cukor létfontosságú energiaforrás, rendkívül egyszerű a kelleténél többet fogyasztani belőle. Az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel, süteményekkel, üdítőkkel és készételekkel észrevétlenül vihetünk be óriási mennyiségű hozzáadott cukrot. Ez amellett, hogy hízáshoz vezethet, számos más egészségügyi probléma kockázatát is növeli.
Így jelzi a tested, ha túl sok cukrot fogyasztasz
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az az optimális, ha egy ember teljes kalóriabevitelének csak a tizedrészét teszi ki hozzáadott cukor. Az ennél jóval nagyobb mennyiség hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhat. A túlzott cukorfogyasztás növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, az Alzheimer-kór és az elhízás kockázatát.
De mielőtt súlyos egészségügyi kockázatot jelentene, a test számos módon jelzi, ha túl sok cukrot viszünk be. Bár ezek korántsem olyan látványosak, mint a cukorbetegség vagy a demencia, mégis érdemes komolyan venni őket.
Folyamatos éhségérzet
A túl sok cukor fogyasztásának az egyik első jele, ha folyamatosan éhesnek érzed magad. A cukor kielégíti az ízlelőbimbókat, azonban nem tölti meg a gyomrunkat, emeli ki Keri Stoner-Davis dietetikus. Az olyan feldolgozott élelmiszerek, mint a péksütemények, chipsek és készételek fehérjében, rostban és egészséges zsírokban szegények. Ehelyett gyorsan felszívódó szénhidrátokat és hozzáadott cukrokat tartalmaznak, amiket egy szempillantás alatt felhasznál a test. Ezért érdemes helyettük lassan felszívódó, rostban és fehérjében gazdag harapnivalókat választani, amik kiegyenlítik a vércukorszintet, eltelítik a gyomrot, és nem utolsósorban a nassolás utáni vágyat is csökkentik.
Ingerlékenység
Nem biztos, hogy a mindennapi problémák és a stressz az oka, ha folyamatosan ingerlékenynek és idegesnek érzed magad, ez ugyanis a túl sok cukorbevitel mellékhatása is lehet. A magas cukortartalmú, ultrafeldolgozott ételek ugrásszerűen növelik meg a vércukorszintet, ami elvonja az olyan létfontosságú szervek energiáját, mint az agy. Ha úgy érzed, általában nassolás után vagy egy kiadós gyorséttermi étel elfogyasztását követően vagy a legingerlékenyebb, valószínűleg a túlzott cukorbevitel a felelős a rossz közérzetedért.
Semmi sem elég édes
Ha azt tapasztalod, hogy az ételek nem olyan édesek, mint korábban, ezért mindenhez adsz még egy kis édes ízt, akkor előfordulhat, hogy túl sok cukrot eszel. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy ördögi kört, ahol az agyadat arra edzed, hogy minél magasabb szintű édes ízt várjon el, és ha már egyszer hozzászokott, nehezebb elégedettséget elérni olyan ételekkel, amik kevesebb cukrot tartalmaznak. Ha édesítőszerrel váltanád ki a cukrot, vigyázz, mert néhányuk sokkal erőteljesebb édes ízt vált ki, mint maga a cukor, hozzászoktatva ezzel az ízlelőbimbókat az irreálisan édes ételekhez.
Ráncok és pattanások
A túlzott cukorfogyasztás jele lehet a pattanások megjelenése és az aknés bőr, de a korai ráncok és a rossz bőrkép is. A glikémiás szabályozás nagy szerepet játszik a bőr egészségében és a pattanások megelőzésében, mondja az American Academy of Dermatology szakembere. A glikációs végtermékek ugyanis serkentik a bőr idő előtti öregedését. Ha arról is bővebben olvasnál, milyen betegségek kialakulásához járul hozzá a túlzásba vitt cukorfogyasztás, kattints ide.
„Alig eszem, mégsem fogyok” - 8 népszerű ital, amik brutális mennyiségű kalóriát tartalmaznak
Ezeket jobb, ha elkerülöd diéta alatt.
Elolvasom(A képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- szívbetegség
- emésztés