A tüdőrák után nem csak a dohányzást kell abbahagyni: hasznos tanácsok az életmódváltoztatásra

Aki már volt tüdőrákos beteg, annak a kiújulás elkerülése érdekében erősen javasolt különböző életmódbeli változtatásokat eszközölnie.

Tüdőrák után életmód
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minél korábbi stádiumban sikerül a tüdőrákot diagnosztizálni, annál nagyobb az esély arra, hogy személyre szabott, célzott terápiával legyőzhető a betegség, vagy hosszabb ideig fenntartható a megfelelő életminőség.

A terápiát követő időszakban különösen fontos, hogy a beteg valamennyi kontrollvizsgálatra elmenjen, és kezelőorvosának minden kezelési utasítását betartsa.

A tüdőrák lehetséges tünetei

A tüdőrák kialakulásáért valószínűleg nagymértékben felelős a dohányzás, beleértve a passzív dohányzás okozta eseteket is, de sok megbetegedést a környezeti ártalmak okozhatnak, és szerepet játszhat a genetikai hajlam is. A környezeti hatások közül különösen veszélyesek az autók által kibocsátott káros anyagok,a szálló por vagy a káros anyagoknak való kitettség a munkahelyen. 

GettyImages-1284672797

A tüdőrák nagyon alattomos betegség, ugyanis a korai stádiumában tünetmentes, és amikor a tünetek jelentkeznek, akkor általában már késő, azaz műtéti beavatkozásra már nincs lehetőség. A nem műthető esetekben személyre szabott gyógyszeres terápiára, kemoterápiára, sugárterápiára, célzott és immunterápiára, illetve ezek kombinációjára van lehetőség, amellyel ideális esetben az élettartam növelése érhető el.

A tünetek sokfélék lehetnek attól függően, hogy hol található a daganat, és hogy a betegség melyik fázisában van a páciens. A rendszeres szűrések teszik lehetővé, hogy már egészen korai stádiumban, akár a tünetek - köhögés, véres köpet a köhögés után, légszomj, mellkasi fájdalom - jelentkezése előtt diagnosztizálják a tüdőrákot, és ezzel nagyobb esélyt kapjon a beteg egy eredményes terápiára. Ezért nagyon fontos, hogy ha állandósult köhögéssel vagy egyéb légúti problémával találjuk szembe magunkat, minél előbb forduljunk orvoshoz. 

A tüdőrák sokféle lehet

A tüdőráknak több típusa van, ezek különböznek többek között az agresszivitás, a növekedés gyorsasága és az alkalmazandó terápia tekintetében. Két fő típusa a kissejtes és a nem kissejtes tüdőrák - az előbbi körülbelül egyötödét, az utóbbi pedig a négyötödét teszi ki a diagnosztizált eseteknek.

TÜDŐRÁK ILLUSZTRÁCIÓ 1028

Túlélve a tüdőrákot

Azoknál a betegeknél, akiknél a terápia sikeres, műtéti úton eltávolítják vagy egyéb terápia alkalmazásával sikeresen elpusztítják a rákos sejteket. Természetes, hogy a (volt) betegek megkönnyebbülnek, fellélegeznek, hiszen hatalmas sikert értek el, sokan úgy tartják, ilyenkor kapnak egy második esélyt az élettől, ugyanakkor nehéz szabadulni attól a gondolattól, hogy a rák visszatérhet, amire sajnos megvan az esély.

Nyomon követés

A kezelések befejeztével az orvos-beteg kapcsolat nem ér véget: bizonyos időközönként nagyon fontos, hogy a beteg felkeresse orvosát, hogy kontrollvizsgálaton vegyen részt. Sajnos a járványhelyzet nem kedvez az orvos-beteg kapcsolattartásnak. Egészségügyi intézményenként eltér, hogy milyen szigorú szabályozást vezettek be a koronavírus-járvány alatt: maszkviselés, oltási igazolás, kötelező lázmérés, nyilatkozat kitöltése, amely számos, Covid-19-cel kapcsolatos kérdést tartalmaz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az adott kontrollidőpont közeledtével a betegnek érdemes tartózkodnia a közösségi eseményektől, mert egy esetleges fertőzés akár hónapokkal tolhatja el a kontrollvizsgálat lehetséges időpontját.

A különféle vizsgálatok, képalkotó vagy éppen a laboratóriumi vizsgálatok felderíthetik a rák kiújulásának jeleit vagy a kezelés mellékhatásait. Vannak olyan mellékhatások, amelyek néhány napig jelentkeznek, de vannak olyanok is, amelyek akár hetekig is tarthatnak, sőt néhány mellékhatás akár évekkel a kezelések után jelentkezhet. Ezért is fontos, hogy a beteg minden tünetet, a megszokottól való eltérést említsen meg kezelőorvosának. 

Az utógondozás évekig eltarthat, általában 5 év tünetmentességet követően lehet a beteg gyógyulásáról beszélni.

Egyszerű tanácsnak hangzik, de fontos: minden leletet, zárójelentést, vizsgálati eredményt érdemes egy helyen összegyűjtve tárolni, hogy szükség esetén teljes egészében megismerhető legyen a kórtörténet.

Mit tehet a beteg saját maga?

Az szinte evidencia, hogy aki eddig dohányzott, annak azonnal le kell erről szoknia. De az orvos a konzultáció során javaslatot tehet olyan életmódbeli változtatásokra, amelyekkel a beteg javíthatja egészségi állapotát, beleértve azt is, hogy csökkentheti a rák kiújulásának esélyét.

TÜDŐRÁK ILLUSZTRÁCIÓ 1 1028

Ilyen tanács lehet például az egészséges testsúly beállítása, a rendszeres testmozgás, az ülve vagy fekve töltött idő korlátozása, a diétára vonatkozó javaslatok összeállítása - sok nyers zöldség és gyümölcs, a vörös húsok kerülése, teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása -, a magas feldolgozottságú élelmiszerek és a cukros üdítők elhagyása. És természetesen az alkohol fogyasztásának tilalma vagy nagyon korlátozott fogyasztása.

A fenti tanácsok nemcsak a rák kiújulásának esélyét csökkenthetik, hanem egyéb egészségügyi problémák jelentkezését is megelőzhetik.

10 növény, ami segít megelőzni a daganatok kialakulását

A következő zöldségeket az egészség megőrzése és a daganatos kórképek prevenciója érdekében is ajánlott az étkezés rendszeres részévé tenni.

Igen erős a rákellenes hatásuk: 10 növény, ami segít megelőzni a daganatok kialakulását

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása: Action Heller Consulting, Getty Images Hungary, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük