4 figyelmeztető jel, ami tüdőrákra utalhat: a tüneteken ronthat a helytelen étkezés is

A tüdőrák diagnosztizálása után a betegeknek különböző mindennapos nehézségekkel kell megküzdeniük, az sem mindegy, hogyan étkeznek.

tüdőrák ct vizsgálat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tüdőrák a betegek életének minden területére jelentős hatással van, a fizikai állapot változása és a lelki teher miatt egyaránt. Megváltozik a teherbíró képesség, megváltoznak a motivációk és a szociális kapcsolatok is. 

A tüdőrák és a daganatos betegségek makacsul tartják a helyüket a vezető halálokok között. Évente mintegy 10 millió ember hal meg daganatos betegségben világszerte1, és ez a szám 2030-ra 13 millióra mehet fel. A daganatos betegségek közül 11,6%-kal a tüdőrák a leggyakoribb2. Magyarországon 100 000 lakosra 89,2 tüdőrák okozta haláleset jut, és ezzel sajnos nálunk a legrosszabb a helyzet az Európai Unión belül. 

A tüdőrák és annak tünetei 

A tüdőráknak több típusa van, ezek különböznek többek között az agresszivitás, a növekedés gyorsasága és az alkalmazandó terápia tekintetében. Rendkívül fontos a korai felismerés, mert minél korábbi stádiumában diagnosztizálják a tüdőrákot, annál hatékonyabb lehet a terápia.

GettyImages-157619705
Fotó: muratseyit / Getty Images Hungary

A rendszeres szűrések teszik lehetővé, hogy már egészen korai stádiumban, akár a tünetek - köhögés, véres köpet a köhögés után, légszomj, mellkasi fájdalom - jelentkezése előtt diagnosztizálják a tüdőrákot, és ezzel nagyobb esélyt kapjon a beteg egy eredményes terápiára. 

Mindennapi nehézségek 

A tüdőrák különböző módokon befolyásolja a mindennapi életet, függően a tüdőrák típusától, a stádiumától, az alkalmazott terápiától és természetesen az egyéni adottságoktól. Érdemes ezt megbeszélni a kezelőorvossal, egy betegszervezettel vagy egy betegtárssal, mert számos olyan tanácsot kaphat tőlük a beteg, amitől érezhetően javulhat a helyzete. 

A tüdőrákos betegeket sújtó egyik jellegzetes tünet a nehézkes légzés, a légszomj, ami eredhet a betegségből, de lehet a terápia mellékhatása is. Ezeken javíthatnak légzőgyakorlatok, de megfontolandó az is hogy kevesebb fizikai munkát végezzen, például kevesebbet gyalogoljon, kérjen segítséget a bevásárláshoz. A légszomjat csökkentheti, ha több részre osztja a napi étkezést, így egy alkalommal kevesebbet eszik, kisebb falatokkal. Azért is fontos, hogy a légzési nehézség ne akadályozza a táplálkozást, mert a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag bevitele általánosan is javíthat a kondícióján, vagy lassíthatja annak romlását.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tüdőrákos betegek egy része rendszeres fájdalommal küzd. A fájdalom nem feltétlenül van összefüggésben a rák súlyosságával, az előfordulása és a mértéke egyénenként különböző lehet. A fájdalom csillapítására számos gyógyszer létezik, így jó esélye van annak, hogy a beteg és az orvosa megtalálják azt a terápiát, amely meghozza a megfelelő mértékű enyhülést.

Meg kell említeni a hétköznapokat terhelő tényezők között a beteg lelkiállapotát, az esetleges hangulatingadozásait. Egy ilyen súlyos betegség kiválthat sokkos állapotot, dühöt, szomorúságot vagy akár depressziót. Lehetetlen megjósolni, hogy ki hogyan reagál, amikor szembesül a betegséggel. Nem lehet eléggé hangsúlyozni annak fontosságát, hogy a beteg ne maradjon magára egy ilyen nehéz időszakban.

GettyImages-184614773 (2)
Fotó: ericsphotography / Getty Images Hungary

Sokat segíthet, ha a beteg nyíltan és őszintén tud beszélni az állapotáról legalább egyvalakivel a családjából vagy a barátai közül. Jó hatása lehet annak, ha a beteg kapcsolatba kerül hasonló betegséggel élőkkel, akikkel átbeszélhetik a tapasztalataikat. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a betegnek időnként egyedüllétre is szüksége lehet.

A kezelőorvos tudjon mindenről!

A beteg állapotának minden aspektusa fontos információ a kezelőorvos számára. A beteg hangulatváltozásai látszólag nem tartoznak szorosan a terápiához, de mégis javasolt, hogy a beteg beszéljen erről is az orvosának. Az orvos látja egészében az adott esetet, ő tudja megállapítani, hogy a lelkiállapot vagy a fájdalom igényel-e kiegészítő terápiát. 

A tüdőgyógyász, aki minden elvesztett betegével meghalt

Dr. Szondy Klára, a Korányi emlékgyűrűvel jutalmazott tüdőgyógyász-onkológus főorvos azt vallja, a beteget szeretve lehet csak gyógyítani.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük