Jennifer Aniston láncdohányos volt: 5 sztár, aki kemény munkával letette a cigarettát

Több híresség megosztotta már történetét a dohányzásról és a leszokásról.

Dohányzásról leszokott sztárok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A dohányzást számos megbetegedéssel összefüggésbe hozták már: a szakmai szervek kutatási eredményeken alapuló állásfoglalásai alapján növeli többek között a rák, a szívbetegségek, a stroke, a diabétesz, a gyomor-rendellenességek, illetve mindenféle tüdőt érintő probléma, így a krónikus obstruktív tüdőbetegség kockázatát is.

A leggyakoribb daganattípus Magyarországon a tüdőrák, amely a statisztikák szerint 90%-ban a dohányosokat érinti, az arány a COPD-nél is hasonló. A kockázatok minimálisra csökkentésében a végleges leszokás jelenti az igazán teljes körű megoldást. A tudományos adatok arról tanúskodnak, hogy még egy hosszú ideig dohányzó ember esetében is egy évvel a leszokás után felére csökken a szívroham kockázata, és 10-15 év alatt a tüdőrák rizikója is a soha nem dohányzó emberekével fog megegyezni.

Jennifer Aniston láncdohányos volt

Több hírességről talán nem is gondolják ma a rajongók, hogy mennyire intenzíven dohányzott a múltban, és milyen nagy nehézségek árán tudta csak letenni a cigarettát. Szerencsére nem szégyellik, és szívesen megosztják a nagyközönséggel. Jennifer Aniston szinte láncdohányos volt sokáig, és csupán 2007-ben szabadult meg a rossz szokástól. 

Úgy véli, a nehéz időszakában nagy lelki támaszt jelentett számára a jóga, amelyet máig rendszeresen gyakorol. Egészségesen táplálkozik, hogy a szervezetét mielőbb regenerálni tudja a megterhelés után, mára egyébként koffeint sem fogyaszt.

Gisele Bündchen az alakját féltette

Gisele Bündchen brazil modell elmondásai szerint azért dohányzott, hogy karcsú alakját megőrizze, ahogy egyébként több modell is teszi, mintegy pótcselekvésként az evés helyettesítésére és a stressz feldolgozására. 2003-ban azonban elhagyta a rossz szokást, hogy egészséges életet teremtsen magának és családjának.

Később valóban felszedett néhány pluszkilót, de alakja így is tökéletes, és sokkal fontosabb számára az, hogy végre tisztán, a függőségtől mentesen élhet, ezzel pedig példát mutat rajongói számára is.

Már füst nélkül is lehet dohányozni

Bár nem számít lehetetlen küldetésnek, a dohányzásról való leszokás nehéz feladat. Manapság viszont léteznek olyan füstmentes alternatívák is, amelyek azok számára kínálnak megoldást, akik bár tisztában vannak a dohányzás káros mellékhatásaival, mégsem szoknak le. A közvélemény általában a nikotinfolyadékkal működő e-cigarettákkal azonosítja ezeket az alternatívákat, léteznek azonban egyéb lehetőségek is, mint például az úgynevezett dohányhevítéses eszközök vagy a szájnyálkahártyán keresztül ható nikotinpárna. Ezekben mind közös, hogy használatuk során nem történik égés, ezáltal füst sem keletkezik, így használójukat kevésbé terhelik azok a káros anyagok, amelyek a hagyományos dohányzás során a füstben megtalálhatók.

Gwyneth Paltrow sem volt mindig egészségtudatos

Gwyneth Paltrow ma vigyáz saját és családja egészségére, de nem volt mindig így. Saját bevallása szerint korábban napi két doboz cigarettát szívott el, ráadásul még édesapja 2002-es, rákbetegség okozta halála sem tudta elriasztani tőle. Terhessége viszont egy csapásra mindent megváltoztatott benne, letette a cigarettát, és azóta sem gyújt rá. Mára sokan az egészségtudatosság megszállottjának tartják, szélsőséges módszerei gyakran viták tárgyát is képezik.

Harry hercegre Meghan Markle volt jó hatással

Harry herceg még tinédzserként nyúlt először a cigarettához, és hosszú ideig nem tudta azt letenni, egyes időszakokban húsz szálat is elszívott naponta annak ellenére, hogy a királyi család otthonaiban 2016 óta hivatalosan tilos a dohányzás.

A People magazin szerint viszont a Meghan Markle-lel történő eljegyzésük után leszokott a dohányzásról, ebben pedig jelenlegi feleségének is fontos szerepet tulajdonítanak. Ő ugyanis egészséges életmódot folytat, jógázik, sőt, a vegán élelmiszereket részesíti előnyben.

Barack Obama újra és újra visszaszokott

Az egykori amerikai elnök is tinédzserkorában kezdett el dohányozni, azóta több alkalommal is megpróbálta letenni a cigarettát, komoly függőségként tekint rá. Bevallotta, 2007-ben is rendkívül nehéz időszakon ment át, amikor le akart szokni róla, és stressz hatására később sem tudott mindig nemet mondani. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Tapasztalataiból is tanulva 2009-ben egy dohányzásellenes törvényjavaslatot is támogatott, melynek célja az volt, hogy a jövő generációját megóvják a cigarettára szokástól. 2011-re végül sikeresen leszokott, majd a sajtó kérdéseire válaszként viccelődve megjegyezte: a motivációja az volt, hogy tartott a feleségétől. Bár a magyarázatban humorizált, az igaz, hogy Michelle Obama rendkívül sokat dolgozott first ladyként az egészséges életmód népszerűsítéséért.

Antialkoholista sztárok

Bár a világsajtó sokszor hangos a sztárok alkohol- és drogproblémáitól, számos olyan híresség akad, aki büszkén hirdeti antialkoholizmusát, vagy csak nagyobb alkalmanként koccint egy-egy pohárkával.

12 híresség, aki soha nem iszik alkoholt: el is mondják, miért

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük