Életveszélyes állapotot jelezhet, ha hátfájdalmat okoz a mély levegővétel: 6 probléma, amire felhívja a figyelmet

A légzésre, köhögésre fokozódó hátfájdalom nem csak a rossz testtartás következtében jelentkezhet.

orvosi vizsgálat
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A felnőttek jelentős százaléka pontosan tudja, milyen szörnyű is tud lenni a hátfájdalom. A görnyedt testtartás és az ülő munkavégzés mellett az egyoldalú terhelés is okozhatja a problémát.

A kellemetlenség olykor mély belégzés során jelentkezik vagy fokozódik, és különböző kóros állapotokra hívhatja fel a figyelmet. Amennyiben mellkasi fájdalommal vagy légszomjjal társul, életveszélyes állapotot is jelezhet.

Hátfájás okai mély levegővétel során

A belégzésre fokozódó hátfájdalom hátterében sokféle betegség és eltérés húzódhat. A leggyakoribb ok a helytelen testtartás, ami a monitor előtt dolgozók esetében különösen jellemző. Bár sokan legyintenek a jelenségre, és úgy gondolják, az majd magától elmúlik, előfordulhat, hogy a panasz a mindennapokat is jelentősen befolyásoló, tartósan fennálló problémává növi ki magát, ami további nehézségekhez vezethet.

Ha hetek alatt sem múlik el, illetve pihenésre sem enyhül, mindenképp orvos felkeresése javasolt. Emellett pedig kísérhetik olyan tünetek, például a mellkasi fájdalom, amelyek észlelésekor azonnali segítségre lehet szükség. Az alábbiakban olyan kórképeket mutatunk, amelyek a levegővétel során jelentkező hátfájdalmat idézhetnek elő.

Szkoliózis

A szkoliózis a gerincferdülés olyan formája, amely során a gerinc oldalirányú görbülését a csigolyák egymáson való elcsavarodása is kíséri, így bordapúp alakulhat ki a háti szakaszon. Bár minden életkorban előfordulhat, a leggyakoribb tízéves kor környékén, amikor a növekedés a leggyorsabb ütemű. A görbület az idő előrehaladtával nőhet, és a légzést is negatívan befolyásolhatja. Fájdalom jelentkezhet belégzés során, és a légzéskapacitás is csökkenhet.

Tüdőembólia

Tüdőembólia esetén vérrög jut a véráramlattal a tüdőartériába, és elzárja azt. A gyakran mélyvénás trombózis talaján kialakuló állapot súlyosságát az határozza meg, hogy mekkora átmérőjű eret zár el a trombus.

A belégzésre fokozódó hátfájdalmon túl a mellkasi fájdalom, az akár véres köpettel járó köhögés, a légszomj, a szapora szívverés, a verejtékezés, a lábdagadás és a halálfélelem, valamint az ájulás tartozik a legfőbb tünetek közé. A tüdőembólia életveszélyes állapot, ami mielőbbi ellátást igényel!

Szívroham

A szívroham tünetei sokban hasonlíthatnak a tüdőembóliát kísérő panaszokhoz. A fájdalom a karokba és az állkapocsba is sugározhat, mellkasi nyomásérzés, légszomj, hányinger, hányás, zavarodottság és halálfélelem is jelentkezhet. A tünetek észlelésekor azonnal segítségért kell folyamodni!

Mellhártyagyulladás

A két rétegből álló, a tüdőt és a mellkasfalat borító mellhártya gyulladása nehezítheti a légzést, légzésre fokozódó mellkasi, illetve a vállakba és a hátba is sugárzó fájdalmat okozhat. Köhögés, láz és légszomj kialakulásához vezethet.

Megkülönböztetik száraz és nedves formáját, okozhatja vírusos vagy bakteriális fertőzés, a bordákat érintő sérülések, tüdőgyulladás, tüdőembólia, valamint a tüdő daganatos megbetegedése is. Egyes autoimmun betegségek, például sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) talaján is előfordulhat.

Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás tüneteinek súlyossága változó, az érintettek a légvételre, valamint a köhögésre jelentkező mellkas-, has-, illetve hátfájdalmat tapasztalhatnak. A tüdőgyulladást láz és hidegrázás, légszomj, étvágytalanság, váladék felköhögése, zihálás és hányás is kísérheti. A betegség súlyos esetben kórházi kezelést igényelhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tüdőrák

A tüdőrák a korai szakaszban általában tünetmentes, illetve a panaszok nem specifikusak. Előfordulhat, hogy már az áttét által okozott kellemetlenségekre figyelnek fel az érintettek. Ugyanakkor a tüdő daganatos megbetegedésének jellegzetes velejárója a mellkasi fájdalom, ami a hátba is kisugározhat, köhögésre, mély légvételre fokozódhat. A krónikus köhögés és rekedtség, a véres köpet, a látszólag indokolatlan súlyvesztés szintén figyelmeztető jel lehet.

A fentieken túl a háti szakaszra is extra terhelést jelentő elhízás, valamint a háti gerinc fiziológiás görbületének, a kifózisnak a fokozódása is előidézhet a légzés során jelentkező fájdalmat. A kezelés mindig a kiváltó októl függ, meghatározása orvosi kompetencia.

10 vacsoraötlet a szív egészségéért

A tudatosan megválogatott étrend segít megőrizni a szervezet egészségét, a különböző tápanyagok a vérkeringést, az ereket és a szívet is védik. A szívbetegségek - és így a szívinfarktus - kialakulásában ugyanis nemcsak a genetikai hajlam játszik közre, de az életmód is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük