4 dolog, ami megsokszorozza a szívinfarktus esélyét a kardiológus szerint: a nők a legveszélyeztetettebbek
Kiderült, hogy a nőknél a kockázati tényezők fennállásakor nagyobb eséllyel jelentkezhet szívinfarktus, mint a férfiaknál.

nők szívroham
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szívinfarktusnak számos rizikófaktora közismert, de azt talán kevesebben tudják, hogy ezek közül néhány nagyobb kockázatot jelent a nőknek.

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta, sportorvos arról beszélt, melyek ezek, és mit tehetünk a csökkentésük érdekében.

Ismert szív-érrendszeri rizikófaktorok

A szívinfarktus során a szív képtelen fenntartani a normál működését, ugyanis egy vérrög elzárja a valószínűleg egyébként is beszűkült koszorúeret, így nem jut elég vér és ezáltal oxigén a szívbe. Amerikában a Centers for Disease Control and Prevention nevű amerikai szervezet szerint 40 másodpercenként következik be egy szívinfarktus. Ott évente 790 ezer esetről számolnak be, Magyarországon évi 20-25 ezer szívinfarktusról lehet tudni. 

GettyImages-1090898222
Fotó: Eva-Katalin / Getty Images Hungary

A szívinfarktus - és több más szív-érrendszeri betegség - közismert rizikófaktorai közé tartozik többek közt a dohányzás, a magas vérnyomás és koleszterinszint, a túlsúly és a cukorbetegség. A szakemberek azzal is tisztában vannak, hogy míg a menopauza előtt a férfiak nagyobb kockázatnak vannak kitéve, addig a klimax után a nők rizikója is megnő. Az Oxfordi Egyetem kutatói azonban egy tanulmányukban arra hívták fel a figyelmet, hogy bizonyos rizikófaktorok a menopauzától függetlenül erősebben veszélyeztethetik a nőket, mint a férfiakat. 

A nőknél még veszélyesebb a dohányzás 

A kutatók elemezték közel 472 ezer, 40-69 év közti személy adatait, akiknek nem voltak szív-érrendszeri előzményeik. Elsősorban és nem meglepően megállapították, hogy mindkét nemnél komoly rizikótényező a már említett dohányzás, a diabétesz, a magas vérnyomás és a 25 fölötti testtömegindex, röviden BMI. Ugyancsak nem meglepő, hogy azoknál a férfiaknál, akik húsz szál cigarettát vagy annál többet szívtak el naponta, megduplázódott a szívinfarktus-kockázat a nem dohányzó férfiakhoz képest.

Ehhez képest viszont a nőknél a cigaretta még jelentősebb rizikófaktor: a dohányzó nőknél háromszorosára nőtt a szívinfarktus rizikója a nem dohányzókhoz viszonyítva! Ugyanilyen jelenség volt megfigyelhető a magas vérnyomás és a cukorbetegség esetében is. A magas vérnyomás 80%-kal emelte a kockázatot a nőknél a férfiakhoz képest, az 1-es típusú diabétesz megháromszorozta, a 2-es típusú diabétesz 47%-kal emelte a kockázat nagyságát. Egyedül a magas BMI nem jelentett különbséget a rizikófaktorok mértékében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek az ismeretek nyilvánvalóan arra kellenek, hogy sarkallják a nőket és az orvosokat is, hogy bár a menopauza szív-érrendszeri hatásai többnyire nem kivédhetők, az életmódbeli rizikófaktorokat igenis csökkenteni kell a súlyos következmények elkerülése érdekében. 

Honnan tudható, hogy ki veszélyeztetett?

- Ha valaki tudja magáról, hogy több rizikófaktor is jelen van az életében, rendszeresen vegyen részt kivizsgáláson, hogy a megelőző kezelések és az életmódváltás jelentősen csökkenthessék a katasztrófa bekövetkezésének esélyét. Az érintett nőknél a menopauza után különösen fontos az ellenőrzés, de természetesen tünetek vagy családi halmozódás esetén már korábban is jelentős lehet mindkét nem esetében - hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta, sportorvos.

GettyImages-1214033485
Fotó: Secha6271 / Getty Images Hungary

- A szakorvosi viziten túl a szívinfarktus-megelőző vizsgálati csomagnak része kell, hogy legyen a nagylabor vizsgálat, a terheléses EKG, a szívultrahang, a boka-kar index megállapítása, a nyaki ér vizsgálata, az arteriográfia, ezenkívül pedig 24 órás Holter EKG is szükséges lehet. Ha pedig valaki hatékonyan szeretné csökkenteni a rizikófaktorok szerepét, érdemes az életmódorvoslás programjait is beiktatni az életébe, legyen szó magasvérnyomás-, koleszterin- vagy testsúlycsökkentésről. 

Étrend a szív egészségéért

A tudatosan megválogatott étrend segít megőrizni a szervezet egészségét, a különböző tápanyagok a vérkeringést, az ereket és a szívet is védik. A szívbetegségek kialakulásában ugyanis nemcsak a genetikai hajlam játszik közre, de az életmód is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük