Mi növeli a stroke vagy a szívinfarktus kockázatát? Szakorvos sorolta a rizikófaktorokat
Bizonyos rizikófaktorok többszörösére növelhetik a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

GettyImages-1080415400
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az orvosok számos tényezőt figyelembe véve tudják mérlegelni a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát.

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportkardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint fontos tisztában lenni a fő kockázati tényezőkkel. 

A szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorai

Azok az emberek, akiknek alacsony a koszorúér-betegségre vonatkozó rizikójuk, akár tíz évvel is tovább élhetnek, mint azok, akiknek magas - állítják az amerikai Johns Hopkins Egyetem kardiológusai.

GettyImages-1179022504
Fotó: PixelsEffect / Getty Images Hungary

Éppen ezért lenne nagyon fontos minél előbb megismerni és kezelni a rizikófaktorokat, hiszen közülük jó néhány nem adottság, hanem életmódbeli elem.

A, mint age, magyarul életkor, és más tényezők, amiken nem lehet változtatni

Önmagában az öregedés nem vezet koszorúér-betegséghez, de minél idősebb valaki, annál tovább lehet kitéve olyan rizikófaktoroknak, mint a magas vérnyomás vagy egészségtelen életmód - és ezek összessége vezethet a koszorúér-betegségek kialakulásához. Ebből a szempontból a 45 év feletti férfiak és a menopauzán átesett nők a legveszélyeztetettebbek.

GettyImages-913563454
Fotó: Juanmonino / Getty Images Hungary

Ugyancsak nem befolyásolható a szívbetegségek családi halmozódása, bár ha valaki tisztában van a hajlamával, gyakoribb szűrővizsgálatokkal megelőzheti a súlyosabb állapotokat. Különösen akkor tekinthető nagynak ez a kockázat, ha az apánk vagy a fiútestvérünk volt szív-érrendszeri beteg 55 kora előtt, illetve ha az anya vagy a lánytestvér volt ezzel diagnosztizálva 65 éves kora előtt.

B, mint blood pressure, azaz vérnyomás

Ha valakinek kezeletlen magasvérnyomás-betegsége van, az nagy nyomást jelenthet az artériákra és a szívre, ami nyilvánvalóan növeli a szívinfarktus és a stroke esélyét is. 

GettyImages-904122972
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

C, mint cholesterol level, azaz a koleszterinszint

A magas koleszterinszint azt jelenti, hogy a vérben túl sok van a koleszterin nevű zsíros, viaszos anyagból. Akár az LDL-, „rossz” koleszterin szintje túl magas, akár a HDL-, „jó” koleszterin szintje túl alacsony, vagy mindkettő igaz - ezek pontos előrejelzői a szívbetegségeknek. A laborvizsgálatokkal ellenőrizhető többi vérzsírszint magas volta is rizikófaktornak számít. 

D, mint diabetes, azaz a cukorbetegség

A magas vércukorszint hozzájárul a plakkok kialakulásához az erekben, amelyek szívbetegségeket eredményezhetnek. A cukorbetegség, különösen a 2-es típusú éppen ezért megduplázza a szív-érrendszeri kockázatot.

GettyImages-1206070579
Fotó: BakiBG / Getty Images Hungary

Vagyis az inzulinrezisztenseknek, cukorbetegeknek szorosan be kell tartaniuk a diabetológus, dietetikus, mozgásterapeuta által felépített tervet, hogy étkezéssel, mozgással és szükség esetén gyógyszerrel kordában tudják tartani a vércukorértéküket. 

E, mint excess weight, tehát a hízás és más életmódfaktorok

Az ülő életmód és a mozgásszegénység közel duplájára emelheti a szív-érrendszeri ok miatt bekövetkező halálozás esélyét. A magas zsír-, cukor- és kalóriatartalmú étrend, valamint az ezek talaján kialakuló túlsúly és az elhízás szintén komoly rizikófaktor.

A cikk az ajánló után folytatódik

A dohányzás ugyancsak a legerősebb hatású szokásnak számít, még az alkalmi cigarettázás, sőt a passzív dohányzás is hozzájárul a plakkok kialakulásához. Azoknak a 35 feletti nőknek, akik a dohányzás mellett hormonális fogamzásgátlót használnak, további kockázattal is szembe kell nézniük.  

Honnan lehet tudni, ki veszélyeztetett?

- A legfontosabb, hogy ha tisztában vagyunk vele, hogy több rizikófaktor is jelen van az életünkben, évente-kétévente vegyünk részt egy kivizsgáláson. A megelőző kezelések és az életmódváltás ugyanis jelentősen csökkentheti a katasztrófa bekövetkezésének esélyét - hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportkardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

MRI vizsgálat képe.
MRI vizsgálat képe.
Fotó: mr.suphachai praserdumrongchai / Getty Images Hungary

- A kivizsgálást természetesen nem szabad halogatni akkor sem, ha tünetek jelentkeznek. A szakorvosi viziten túl a szívinfarktus-megelőző vizsgálati csomagnak része kell, hogy legyen a nagylaborvizsgálat, a terheléses EKG, a szívultrahang, a boka-kar index megállapítása, a nyaki ér vizsgálata, az arteriográfia, ezenkívül pedig 24 órás Holter EKG is szükséges lehet. A rizikófaktorok szerepének jelentős visszaszorításához pedig komoly segítséget nyújthat az életmódorvoslás, amelynek programja hozzájárul többek közt a magas vérnyomás, a koleszterinszint és a testsúly csökkentéséhez.

Kipucolják az érrendszert, védik a szívet: 8 egészséges élelmiszer, amit érdemes gyakran fogyasztani

A kezelésben fontos szerepe van a helyes, szívbarát étrend kialakításának, amelyben dietetikus szakemberek segítségét érdemes kérni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük