Mi növeli a stroke vagy a szívinfarktus kockázatát? Szakorvos sorolta a rizikófaktorokat

Bizonyos rizikófaktorok többszörösére növelhetik a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

GettyImages-1080415400

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az orvosok számos tényezőt figyelembe véve tudják mérlegelni a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát.

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportkardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint fontos tisztában lenni a fő kockázati tényezőkkel. 

A szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorai

Azok az emberek, akiknek alacsony a koszorúér-betegségre vonatkozó rizikójuk, akár tíz évvel is tovább élhetnek, mint azok, akiknek magas - állítják az amerikai Johns Hopkins Egyetem kardiológusai.

GettyImages-1179022504
Fotó: PixelsEffect / Getty Images Hungary

Éppen ezért lenne nagyon fontos minél előbb megismerni és kezelni a rizikófaktorokat, hiszen közülük jó néhány nem adottság, hanem életmódbeli elem.

A, mint age, magyarul életkor, és más tényezők, amiken nem lehet változtatni

Önmagában az öregedés nem vezet koszorúér-betegséghez, de minél idősebb valaki, annál tovább lehet kitéve olyan rizikófaktoroknak, mint a magas vérnyomás vagy egészségtelen életmód - és ezek összessége vezethet a koszorúér-betegségek kialakulásához. Ebből a szempontból a 45 év feletti férfiak és a menopauzán átesett nők a legveszélyeztetettebbek.

GettyImages-913563454
Fotó: Juanmonino / Getty Images Hungary

Ugyancsak nem befolyásolható a szívbetegségek családi halmozódása, bár ha valaki tisztában van a hajlamával, gyakoribb szűrővizsgálatokkal megelőzheti a súlyosabb állapotokat. Különösen akkor tekinthető nagynak ez a kockázat, ha az apánk vagy a fiútestvérünk volt szív-érrendszeri beteg 55 kora előtt, illetve ha az anya vagy a lánytestvér volt ezzel diagnosztizálva 65 éves kora előtt.

B, mint blood pressure, azaz vérnyomás

Ha valakinek kezeletlen magasvérnyomás-betegsége van, az nagy nyomást jelenthet az artériákra és a szívre, ami nyilvánvalóan növeli a szívinfarktus és a stroke esélyét is. 

GettyImages-904122972
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

C, mint cholesterol level, azaz a koleszterinszint

A magas koleszterinszint azt jelenti, hogy a vérben túl sok van a koleszterin nevű zsíros, viaszos anyagból. Akár az LDL-, „rossz” koleszterin szintje túl magas, akár a HDL-, „jó” koleszterin szintje túl alacsony, vagy mindkettő igaz - ezek pontos előrejelzői a szívbetegségeknek. A laborvizsgálatokkal ellenőrizhető többi vérzsírszint magas volta is rizikófaktornak számít. 

D, mint diabetes, azaz a cukorbetegség

A magas vércukorszint hozzájárul a plakkok kialakulásához az erekben, amelyek szívbetegségeket eredményezhetnek. A cukorbetegség, különösen a 2-es típusú éppen ezért megduplázza a szív-érrendszeri kockázatot.

GettyImages-1206070579
Fotó: BakiBG / Getty Images Hungary

Vagyis az inzulinrezisztenseknek, cukorbetegeknek szorosan be kell tartaniuk a diabetológus, dietetikus, mozgásterapeuta által felépített tervet, hogy étkezéssel, mozgással és szükség esetén gyógyszerrel kordában tudják tartani a vércukorértéküket. 

E, mint excess weight, tehát a hízás és más életmódfaktorok

Az ülő életmód és a mozgásszegénység közel duplájára emelheti a szív-érrendszeri ok miatt bekövetkező halálozás esélyét. A magas zsír-, cukor- és kalóriatartalmú étrend, valamint az ezek talaján kialakuló túlsúly és az elhízás szintén komoly rizikófaktor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A dohányzás ugyancsak a legerősebb hatású szokásnak számít, még az alkalmi cigarettázás, sőt a passzív dohányzás is hozzájárul a plakkok kialakulásához. Azoknak a 35 feletti nőknek, akik a dohányzás mellett hormonális fogamzásgátlót használnak, további kockázattal is szembe kell nézniük.  

Honnan lehet tudni, ki veszélyeztetett?

- A legfontosabb, hogy ha tisztában vagyunk vele, hogy több rizikófaktor is jelen van az életünkben, évente-kétévente vegyünk részt egy kivizsgáláson. A megelőző kezelések és az életmódváltás ugyanis jelentősen csökkentheti a katasztrófa bekövetkezésének esélyét - hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportkardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

MRI vizsgálat képe.
MRI vizsgálat képe.
Fotó: mr.suphachai praserdumrongchai / Getty Images Hungary

- A kivizsgálást természetesen nem szabad halogatni akkor sem, ha tünetek jelentkeznek. A szakorvosi viziten túl a szívinfarktus-megelőző vizsgálati csomagnak része kell, hogy legyen a nagylaborvizsgálat, a terheléses EKG, a szívultrahang, a boka-kar index megállapítása, a nyaki ér vizsgálata, az arteriográfia, ezenkívül pedig 24 órás Holter EKG is szükséges lehet. A rizikófaktorok szerepének jelentős visszaszorításához pedig komoly segítséget nyújthat az életmódorvoslás, amelynek programja hozzájárul többek közt a magas vérnyomás, a koleszterinszint és a testsúly csökkentéséhez.

Kipucolják az érrendszert, védik a szívet: 8 egészséges élelmiszer, amit érdemes gyakran fogyasztani

A kezelésben fontos szerepe van a helyes, szívbarát étrend kialakításának, amelyben dietetikus szakemberek segítségét érdemes kérni.

Kipucolják az érrendszert, védik a szívet: 8 egészséges élelmiszer, amit érdemes gyakran fogyasztani

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük