Tudjuk, hogy előzhető meg a szívbetegség, mégsem vesszük komolyan: friss kutatásban vizsgálták a magyarokat

Egy friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy a legtöbben tisztában vannak azzal, hogyan lehetne megelőzni a szívbetegségeket, mégsem tesznek érte.

Szívbetegségek megelőzése, kezelése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Magyarországon vezető haláloknak számító szív-érrendszeri betegségekről a legfrissebb, Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. által végzett kutatásból kiderül, hogy bár a felnőttek nagy többsége tisztában van a genetika és az életmód szerepével, mégis csak kevesen tesznek az egészségük megőrzéséért.

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az eredményeket elemezte, és a lehetőségeket ismertette.

Alig van család, amely ne lenne érintett

A Szinapszis cég 500 fős, 18 év feletti lakosságra reprezentatív mintán végzett online kérdőíves kutatást a KardioKözpont megbízásából, amelyben a férfiak és nők közel fele-fele arányban képviseltették magukat. A válaszadók 19%-a Budapesten, további 52%-a más városokban élt. A megkérdezettek közel kétharmada volt érintett szív- és érrendszeri betegségben. 37% azok aránya, aki személyesen, további 25% kizárólag családilag érintett. Vagyis ma Magyarországon szinte nincs olyan család, amelyben ne fordulna elő például magas vérnyomás, érszűkület, szívritmuszavar vagy szívinfarktus.

GettyImages-1143988190
Fotó: KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

A kutatásból az is megállapítható, hogy a férfiak, a Nyugat-Magyarországon élők és az idősebb korosztályba tartozók közt magasabb az érintettség előfordulása. Az EU-átlaggal összehasonlítva pedig sajnos hazánkban jóval magasabb a szív-érrendszeri betegségekkel küzdők aránya.

A tudás megvan, már csak tenni kell érte

A felmérés kiemelten foglalkozik a szív-érrendszeri betegségekhez kapcsolódó ismeretekkel, amelyekről kiderült, hogy a magyar felnőttek meglehetősen tájékozottak ebben a kérdésben. Ennek oka valószínűleg az, hogy mint első számú halálok, ez a terület erősen fókuszban van. A többség elutasította a tévhiteken alapuló állításokat, illetve tudta, hogy mi a teendő a szív-érrendszeri problémákkal élők egészségmegőrzésével kapcsolatban.

GettyImages-172930927
Fotó: ericsphotography / Getty Images Hungary
  • 53%-uk nem ért egyet azzal, hogy ha egyébként jól van, nincs szükség kardiológiai kivizsgálásra.
  • 64%-uk nem fogadta el azt az állítást, miszerint amíg a magas koleszterinszint nem jár tünetekkel, nem kell foglalkozni vele.
  • 71%-uk tudta azt, hogy megfelelő gyógyszerelés mellett is szükséges az életmód reformja a kardiológiai betegségek kezeléséhez.
  • 78%-uk nem értett egyet azzal, hogy a magas vérnyomás addig nem veszélyes mértékű, amíg nem zavarja a látást.
  • 75%-uk nem tartotta igaznak azt a kijelentést, hogy a magas vérnyomás nem veszélyes mértékű, amíg nem okoz fejfájást.
  • 78%-uk tisztában volt azzal, hogy szív-érrendszeri betegségek esetében a tünetek elmúlásával is szükséges az orvosi felügyelet.

- Nagyon érdekes eredmény, és még számunkra is meglepő kissé, hogy milyen sokan látják tisztán az életmód jelentős szerepét a betegségek kialakulásában - kommentálta az eredményeket Sztancsik doktornő. - A megkérdezettek közel 90%-a tudta, hogy az elhízás, a dohányzás, a stressz és a mozgásszegény életmód hozzájárul a szív-érrendszeri betegségek kialakulásához. Valamivel kevesebb, de még mindig 80%-nyian tisztában voltak azzal is, hogy a cukorbetegség is rizikófaktor e tekintetben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Fontos ismeret a kardiológusoknak, hogy a szív- és érrendszeri betegségekben személyesen nem érintettek többsége (64%) is nyitott lenne egy rendszeres kardiológiai szűrővizsgálatra, éves rendszerességgel, további 17% csak ennél ritkábban. Átlagosnál magasabb érdeklődés a fiataloknál és a 65+ korcsoportban tapasztalható, valamint a férfiaknál. Ehhez képest az eredmények szerint mindössze a felnőttek 4%-a vesz részt rendszeresen kardiológiai kivizsgáláson.

Kész megoldásokkal könnyebb

- Erre a kihívásra - vagyis hogy honfitársaink az ismeretek ellenére sem tesznek eleget a szív-érrendszerünk egészségéért, a betegség megelőzéséért, illetve a meglévő betegség széles körű karbantartásáért - igyekeztünk megtalálni a magunk válaszát. Elsősorban betegség- és tünetspecifikus csomagokat hoztunk létre, amelyek komoly támpontot adnak a tájékozódáshoz, hiszen a páciensek választhatnak például a magas vérnyomás, a ritmuszavar, a mellkasi fájdalom, a szívinfarktus-megelőző, a stresszes életet élőknek szánt vizsgálati csomagok közül - hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

GettyImages-691334600 (1)
Fotó: SDI Productions / Getty Images Hungary

- Ezenkívül hitvallásunk, hogy a betegségeket csak komplexen lehet kezelni, gyógyítani, és örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen szakítanak „a gyógyszer majd mindent megold” szemlélettel. Ezért az életmódorvoslás területének úttörőjeként életmódcsomagokkal is segítjük a változtatni akarók életét, kidolgozott programokkal várjuk a vérnyomást, a koleszterinszintet csökkenteni szándékozókat, stroke utáni életmódprogramot, ischaemiás rehabilitációs programot, sőt érszűkületmegelőző és testsúlycsökkentő életmódprogramot is kidolgoztunk. Hosszú távon pedig szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy jóval kevesebb szív-érrendszeri betegség manifesztálódjon, a betegségek komplex kezelése elterjedtebb legyen, a betegek pedig jóval magasabb életminőséggel élhessenek!

10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani: megelőzik a betegségeket

A megfelelő szívbarát diéta a vérnyomásproblémákkal és a keringési zavarokkal is segít felvenni a harcot, rendszeres fogyasztásuk pedig hosszú távon a súlyos szívbetegség és szövődményeinek megelőzésében is hasznos.

10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani: megelőzik a betegségeket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük