Mi az a kardiomiopátia és miért fontos rá odafigyelni? Más szívbetegség esetén súlyos rizikófaktornak számít
Vannak olyan, kardiomiopátiára utaló tünetek, amikkel fontos minél hamarabb orvoshoz fordulni, mielőtt kialakulna a nagyobb probléma.

kardiomiopátia1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb betegséghez hasonlóan a kardiomiopátia esetében is nagyon fontos a korai felismerés.

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint ez azért is lehet nehéz, mert sokaknál csak általánosabb panaszok jelentkeznek, néhányan pedig nem is tapasztalnak tünetet. Vannak azonban olyan jelek, amelyekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Mi az a kardiomiopátia?

A kardiomiopátia a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve, amelyek hátterében magának a szívizomnak a károsodása áll. A betegségnek több típusát különítik el attól függően, milyen eredetű a károsodás. A kardiomiopátia kezdetben nem okoz tünetet, később az állapot romlásával megjelenhetnek a panaszok, amelyek kezeletlenül fokozódhatnak is.

kardiomiopátia4
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Ezek a tünetek jelezhetik a betegséget:

  • Mellkasi fájdalom, különösen fizikai megterhelés vagy nagyobb étkezés után.
  • Nehézlégzés fizikai aktivitás hatására. Ritkábban akár ájulás is.
  • Ödéma megjelenése a bokán, lábfejen, lábakon, hason és a nyak vénáinál.
  • Zavarodottság, szédülés.
  • Erős vagy szabálytalan szívverés.

Összetett kivizsgálás szükséges a diagnózishoz

- Jellemzően akkor fordul egy páciens orvoshoz, amikor már tünetei vannak, holott például a kardiomiopátia és más szívbetegségek esetén rizikófaktornak számít a családi halmozódás is. Vagyis ha valakinek a felmenői közt előfordult kardiomiopáta, szívelégtelenség vagy bármilyen szív-érrendszeri esemény, érdemes néhány évente kivizsgáltatnia magát - hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona.

kardiomiopátia2
Fotó: yodiyim / Getty Images Hungary

- Ugyancsak ajánlatos kardiológiai kivizsgáláson részt venni a cukorbetegeknek, alkoholbetegeknek, magas vérnyomással, magas vérzsírszinttel rendelkezőknek, elhízott személyeknek és természetesen mindenkinek, aki tüneteket tapasztal.

A kardiológusok gyorsan kiszűrik, ha nagy a baj

Azért is nagyon fontos a diagnózishoz az anamnézisfelvétel és természetesen a fizikális és képalkotó vizsgálatok, valamint a tesztek. A tapasztalt kardiológus már a sztetoszkópos „hallgatózásból” is számos betegség jeleire következtethet. Nyilvánvalóan az olyan fizikai tünetek, mint az ödémák, szintén felvethetik a kardiomiopátia gyanúját.

kardiomiopátia3
Fotó: SDI Productions / Getty Images Hungary

A következő lépésben szükség lehet olyan tesztekre, mint a nagylaborvizsgálat, a sima és a terheléses EKG, a szívultrahang és akár a több napig tartó Holter-monitorozás, vagyis EKG. Az is előfordulhat, hogy további, speciálisabb vizsgálatokra is szükség lehet, mint például szívkatéterezés, esetleg biopszia, azaz mintavétel a szívizomból.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben diagnosztizálható, hogy a szívizom megbetegedéséről van szó, a kardiológus dönt a kezelésről, amely épülhet az életmódorvoslásra és gyógyszeres kezelésre. Ez utóbbi célja lehet többek közt a vérnyomás csökkentése, a szívritmus normalizálása, az elektrolit-háztartás kiegyensúlyozása, a vérrögök kialakulásának megakadályozása és az esetleges gyulladás csökkentése. A kezelés során ritkábban, de szükség lehet a szívritmust szabályozó készülék beültetésére, elvétve szívátültetésre is. A cél mindenképpen a tünetek visszaszorítása, a lehetséges szövődmények esélyének csökkentése és az állapotromlás megelőzése.

10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani: megelőzik a betegségeket

A szívbetegség megelőzése érdekében különösen fontos a megfelelő étrend.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük