Tünetmentes is lehet a súlyos szívbetegség - Életmentő lehet a kardiológiai szűrővizsgálat
Nem mindig jelzi a szervezet a szívproblémákat. Bizonyos esetekben érdemes különösebb panaszok nélkül is elmenni kardiológushoz.

iszkémiás szívbetegség egészség nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az iszkémiás szívbetegség azoknak a kórállapotoknak a gyűjtőneve, amelyek kialakulásában a szívizom elégtelen vérellátása játszik szerepet.

A betegség jellegzetes tünete a mellkasi fájdalom, de dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa azonban a néma iszkémiára is felhívta a figyelmet, amelyet azonban utólag is fontos lenne diagnosztizálni. 

Az iszkémiás szívbetegséget az életmód is okozhatja

Az iszkémiás állapot fennállása során nem jut elég vér és éppen ezért oxigén a szervekhez, adott esetben a szívizmokhoz sem. Ennek oka elsősorban az artériák szűkülete, amely az úgynevezett plakkok miatt alakul ki.

A plakkok a koszorúerek belső falában megjelenő lerakódások, amelyek részben a magas kalória- és zsírtartalmú ételek fogyasztása, részben a mozgáshiány, részben a dohányzás miatt jelennek meg - vagyis az iszkémiás szívbetegség sokszor a nem megfelelő életmód következménye. Az életmódon kívül természetesen genetikai faktorok, alapbetegségek és az életkor is rizikótényezőnek számítanak, de tisztában kell lenni azzal, hogy a megelőzésben és az állapotromlás megakadályozásában az életvitelnek van a legnagyobb szerepe.

Nem feltétlenül jelentkezik mellkasi fájdalom

A szívizom elégtelen vérellátásának, vagyis az iszkémiának tipikus tünete a mellkasi fájdalom. Ez a fájdalom lehet nyomó jellegű, erős érzés, amely mellé esetleg hányinger, légszomj, hideg verítékezés is társul, és lehet, hogy az egész csak enyhe kellemetlenségnek tűnik. Természetesen sok más ok miatt is jelentkezhet a mellkasi fájdalom, a tüdőgyulladástól a refluxig, és ha például étkezés, testhelyzetváltozás befolyásolja a fájdalmat, vagy csak egy konkrét ponton fáj a mellkas, valószínűsíthető, hogy nem kardiológiai jellegű a probléma.

- Más jellegű problémát jelent a néma iszkémia, ami annyit tesz, hogy az elégtelen vérellátás dacára nem jelentkezik semmiféle tünet. Ez azért veszélyes, mert zavaró panaszok híján az érintettnek sokszor eszébe sem jut kardiológushoz fordulni, holott a fel nem fedezett iszkémiás szívbetegség hosszú távon növeli a kardiális eredetű halálozás rizikóját - hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa.

- Azoknál a betegeknél, akik már átéltek angina pectorist, vagyis viszonylag gyorsan múló mellkasi fájdalmat, ami jellemzően a fizikai tevékenység egy bizonyos fokán jelentkezik, szívinfarktust, vagy éppen diabéteszesek, különösen nagy a néma iszkémia kialakulásának veszélye.  

Tünetek nélkül is szükséges lehet a kivizsgálás

A szívizom vérellátási zavarának különböző megnyilvánulási formái lehetnek. A különböző kórformák kialakulásában döntő jelentőségű az iszkémia időtartama, illetve a kialakuló károsodás jellege. Minél gyorsabban születik diagnózis, annál eredményesebb kezelésben részesülhetnek a koszorúérbetegek, annál jelentősebben csökkenthető egy esetleges későbbi szívinfarktus vagy szívelégtelenség esélye.

Ha valaki többször átéli a mellkasi fájdalmat, még ha el is múlik a panasz, vagy teljesítményromlást, nehézlégzést tapasztal, ha csak átmenetileg is, fontos lenne, hogy részt vegyen egy kardiológiai kivizsgáláson. Ugyanígy vannak olyan rizikófaktorok, amelyek megléte esetén szintén nagyon hasznos lehet egy kardiológiai szűrőprogram. Ezek az alábbiak:

  • Korábbi szív- érrendszeri betegség vagy megtörtént esemény, például szívinfarktus,
  • családban halmozódó szív-érrendszeri betegségek,
  • cukorbetegség, 
  • stresszes életvitel,
  • olyan életmódtényezők, mint dohányzás, elhízás, mozgásszegénység. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Megfelelő vizsgálatokkal, mint a szívultrahang, 24 órás Holter-monitorozás, terheléses vizsgálatok már a kisebb elváltozások is időben felfedezhetők. Elsősorban életmódváltással, valamint szükség esetén gyógyszeres kezeléssel, szívkatéterezéssel jelentősen javíthatók az életkilátások.

A 10 leghatékonyabb szíverősítő tea: fogyaszd mindennap, és hatni fog

Galériánkban a leghatékonyabb szívvédő gyógyteákat ismerheted meg. A teák gyógynövény-szaküzletekben is kaphatók, vedd figyelembe, és kövesd mindig a csomagoláson található útmutatót!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük